Το Αμμάν καλεί τον Ισραηλινό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για παραβιάσεις στην πλατεία των Τεμενών

Το Αμμάν καλεί τον Ισραηλινό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για παραβιάσεις στην πλατεία των Τεμενών

Η Ιορδανία ανακοίνωσε την Κυριακή (18/8) πως κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή στο Αμμάν για να του διαβιβάσει "ένα κατηγορηματικό μήνυμα", καλώντας το εβραϊκό κράτος να τερματίσει τις "παραβιάσεις" στην Πλατεία των Τεμένων στην Ιερουσαλήμ.

Θεματοφύλακας των ιερών τόπων των Μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, το Αμμάν εξέφρασε στον πρεσβευτή Αμίρ Βάισμπροντ πως "καταδικάζει και απορρίπτει τις ισραηλινές παραβιάσεις" στην πλατεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιορδανικού ΥΠΕΞ.

Στις 11 Αυγούστου είχαν σημειωθεί συγκρούσεις κοντά στο τέμενος Αλ κκσα, στην πλατεία με τα τεμένη, ανάμεσα σε μουσουλμάνους πιστούς και την ισραηλινή αστυνομία κατά την πρώτη ημέρα των εορτασμών του μουσουλμανικού Aιντ αλ Aντχα και κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής Τίχα Μπεάβ.

Η Ιορδανία διεμήνυσε επίσης στον Βάισμπροντ πως καταδικάζει απερίφραστα τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν για την κατάσταση στο Αλ `Ακσα.

Ο Ερντάν είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη πως το Ισραήλ θα πρέπει να εργασθεί ώστε να επιτραπεί στους Εβραίους να προσεύχονται στην Πλατεία των Τεμένων, "στο πλαίσιο πολιτικών συμφωνιών κι όχι διά της βίας".

Οι Εβραίοι επιτρέπονται να επισκέπτονται σε συγκεκριμένες ώρες το σημείο, όχι όμως και να προσεύχονται για να αποφεύγονται επεισόδια.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τα βλέμματα στη Νέα Υόρκη - Κρίσιμες επαφές του ΠτΔ για το Κυπριακό

Τα βλέμματα στη Νέα Υόρκη - Κρίσιμες επαφές του ΠτΔ για το Κυπριακό

Στη Νέα Υόρκη μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, καθώς η παρουσία των εμπλεκόμενων πλευρών στην 81η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δημιουργεί την ευκαιρία για επαφές και συζητήσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.