ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικρίσεις από τον Ταλάτ για τον χειρισμό για τα Βαρώσια

Επικρίσεις από τον Ταλάτ για τον χειρισμό για τα Βαρώσια

Λάθος είναι κατά τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αποφεύγει η "κυβέρνηση" στα κατεχόμενα να συνομιλήσει με τα ΗΕ για το θέμα των Βαρωσίων.

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι το μοναδικό άτομο που μπορεί να συζητήσει γι’ αυτό στη διεθνή σκηνή είναι ο «πρόεδρος», δηλαδή ο εκάστοτε ηγέτης των Τ/κ, σημειώνοντας ότι ο «υπουργός εξωτερικών» δεν αναγνωρίζεται.

Σε μια εκτενή συνέντευξη στην Γενί Ντουζέν, ο πρώην Τ/κ ηγέτης είπε ότι «τα Βαρώσια μπορεί να γίνουν καταλύτης, αλλά το σωστό είναι αντί να λες ‘τ’ ανοίγω’ και να μαλώνεις με τα ΗΕ, να κάνεις βήματα μέσω της ΤΜΚ (τα αρχικά στα τούρκικα για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας») που είναι αποδεκτή από το ΕΔΑΔ». Το σωστό, συνέχισε, είναι το περιουσιακό που αφορά τα Βαρώσια να αξιολογηθεί μέσα από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».Διερωτήθηκε δε πως μπορούν να διαφυλαχθούν ταυτόχρονα και τα δικαιώματα και του ΕΒΚΑΦ και των Ε/κ ιδιοκτητών. «Αυτό δεν είναι εφικτό, εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση, ή το ένα θα είναι ή το άλλο», ανέφερε

Εάν, συνέχισε, (η «κυβέρνηση») λέει ότι ναι τα Βαρώσια είναι του ΕΒΚΑΦ αλλά πέρασαν πολλά χρόνια και άλλαξαν οι διοικήσεις, και είμαι υποχρεωμένος να κοιτάξω τους χρήστες το 1974 (τους Ε/κ ιδιοκτήτες), τότε «θα πρέπει να σκεφτείτε έναν τρόπο αποζημίωσης. Εάν σκέφτεστε να τα δώσετε στο ΕΒΚΑΦ, στην παρούσα διεθνή συγκυρία κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Κανείς δεν θα σας πει έχετε δίκιο με βάση τις περιουσίες του 1910 ή του 1920, όπως ούτε το ΕΔΑΔ το είπε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ταλάτ είπε ότι εάν ήταν ο ίδιος «πρόεδρος», δηλαδή ηγέτης των Τ/κ, θα συζητούσε το θέμα με τα ΗΕ, θα τους εξηγούσε τις προθέσεις του και θα ενεργούσε ανάλογα, εν γνώση των ΗΕ. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σημείωσε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» έγινε με νομοθεσία που θέσπισαν οι Τ/κ σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ, και την αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο Στρασβούργο, είναι προϊόν συνεργασίας και γι αυτό έγινε αποδεκτή από το ΕΔΑΔ. Η νοοτροπία του «εγώ το κάνω, γίνεται» δοκιμάστηκε και πιο πριν, επί εποχής Ντενκτάς και Έρογλου και είδαμε τα αποτελέσματα, συμπλήρωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διοίκησης και επανέλαβε την ερώτηση που – όπως είπε – του είχε απευθυνθεί και του ίδιου στο παρελθόν, ποια θα είναι δηλαδή η διοίκηση των Βαρωσίων εάν μιλάμε για μια περιοχή με Ε/κ. «Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί. Κατ’ εμένα πρέπει να είναι μια αυτόνομη διοίκηση», ανέφερε. Εάν θα συμπεριφερθείς με βάση το διεθνές δίκαιο, τότε παράγοντας του διεθνούς δικαίου είναι τα ΗΕ, επειδή υπάρχει απόφαση του ΣΑ.

Στην ερώτηση ότι φαίνεται ότι ο Τ/κ ηγέτης κρατείται λίγο εκτός της όλης διαδικασίας, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απάντησε πως «φαίνεται μάλλον ότι και ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από αυτό». Δεν το βρίσκει σωστό αυτό, είπε, γιατί ο μόνος που μπορεί να μιλά στην διεθνή αρένα εκ μέρους των Τ/κ είναι ο εκάστοτε «πρόεδρος», δηλαδή ο Τ/κ ηγέτης.

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πρέπει να γίνει πιο ενεργός όσον αφορά τη διεθνή σκηνή, λέγοντας ότι η «διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει τον δικό μας υπουργό εξωτερικών».

«Ο κ. Κουντρέτ μπορεί να πάει στις Βρυξέλλες; Εκεί τί σε ποιον θα πει;» Αυτός που μπορεί να το κάνει αυτό είναι ο Τ/κ ηγέτης, σημείωσε, και αυτός δεν πρέπει να μείνει εκτός αυτής της υπόθεσης, αλλά να είναι ενεργός. Να εξηγήσει – συνέχισε – και στα ΗΕ και την ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα ότι η ε/κ πλευρά προσεγγίζει αρνητικά το θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ.

Ερωτηθείς πώς σχολιάζει την στάση της Τουρκίας στο θέμα των Βαρωσίων που φαίνεται να στηρίζει τις κινήσεις της «κυβέρνησης», ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την πεποίθηση πως στην Τουρκία δεν υπάρχει ξεκάθαρη στάση για το θέμα. «Οι πολιτικές της Τουρκίας στην Κύπρο είναι κινούμενες. Δηλαδή ανάλογα με την κατάσταση, τη βάση και το χρόνο, μπορεί ν’ αλλάξει, γενικά είναι μια αντιδραστική πολιτική. Εάν κάνουν κάτι οι Ε/κ, αντιδρούν σε αυτό». Μπορεί, συνέχισε, η Τουρκία να στηρίζει την κίνηση αυτή που προήλθε από την «κυβέρνηση», όχι από το «προεδρικό», αλλά αύριο μπορεί να αλλάξει αυτό. Εάν συμβεί κάτι που μπορεί να μεταπείσει την Τουρκία, θα αλλάξει την στάση της, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι με τη σημερινή στάση της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται καθαρά ότι στηρίζει τη σημερινή «κυβέρνηση» και πως δεν ήθελε την προηγούμενη, ότι στηρίζει την «κυβέρνηση» και αφήνει εκτός τον «πρόεδρο», εννοώντας τον Τ/κ ηγέτη. Διερωτήθηκε ποιόν ωφελεί αυτή η κατάσταση, ποιον ωφελεί να μην υπάρχει η συνεργασία μεταξύ του Τ/κ ηγέτη και της «κυβέρνησης» ή του Τ/κ ηγέτη και του «υπεξ», όπως «με λύπη παρατηρώ σήμερα». Ολο αυτό, συνέχισε, «εξυπηρετεί την Τουρκία; Εάν δεν υπάρχουν Τ/κ η Τουρκία τί θα κάνει εδώ; Στο διεθνές δίκαιο η θέση της είναι καθορισμένη».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ότι το ψευδοκράτος μπορεί να επωφεληθεί από τις εμπειρίες της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μίλησε για «νομικές τραγωδίες» στην Τουρκία, τις οποίες δεν έχει ανάγκη η τ/κ κοινότητα και πως ειδικά το δικαστικό σύστημα «δεν είναι κατάλληλο για μας» αφού το «νομικό σύστημα» στα κατεχόμενα είναι εντελώς διαφορετικό.

Για το Κυπριακό, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θεωρεί πιθανότερο η τριμερής συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ να γίνει στην Ευρώπη, μετά την ΓΣ των ΗΕ αλλά δεν περιμένει να βγει κάτι, λέγοντας ότι τα ΗΕ αλλά και ο Τ/κ ηγέτης πρέπει να γίνουν πιο ενεργοί. «Το Κυπριακό είναι βασικό πρόβλημα για μας, όχι για τους Ε/κ. Γι’ αυτό η δική μας πλευρά πρέπει να γίνει πιο ενεργή και σε αυτό να ενταχθεί, να ενσωματωθεί και η Τουρκία». Πρέπει, συνέχισε, να ασκηθεί πίεση προς τα ΗΕ και διεθνώς αφού την πολιτική ισότητα των Τ/κ, που έχει επιβεβαιωθεί από τα ΗΕ δεκάδες φορές, οι Ε/κ την απορρίπτουν». Να το πούνε αυτό στις Βρυξέλλες, να δώσουν διασκέψεις Τύπου, είπε, και ίσως η διεθνής κοινότητα να ασκήσει τότε πίεση στην ε/κ πλευρά.

Ο κ. Ταλάτ είπε επίσης ότι «πρόεδρος» πρέπει να ψηφιστεί κάποιος που μπορεί να φέρει τη λύση στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι υποψήφιος του ΡΤΚ πρέπει να είναι ο πρόεδρος του κόμματος.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top