Οι διαδικασίες στείρωσης στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στο συγκεκριμένο ζήτημα απλώς μια πρακτική που ακολουθείται, με βάση την οποία ζητείται η γραπτή συγκατάθεση του ή της συζύγου.
Στην Επιτροπή συζητήθηκε και το ευρύτερο ζήτημα της έλλειψης μεθόδων αντισύλληψης στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις περιπτώσεις ιατρικής δεοντολογίας κατά τις οποίες απαιτείται να γίνει η διαδικασία αυτή και σε αυτές που απλώς επιθυμεί κάποιος ή κάποια να προχωρήσει στην επέμβαση.
«Όπως και να έχει και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται η συγκατάθεση του/της συζύγου και είναι αυτό που έχει απασχολήσει την Επιτροπή», είπε.
Πρόσθεσε πως είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα όπως το πώς προστατεύονται ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, γυναίκες ή άνδρες που βιώνουν βία, όπως το δικαίωμα επιλογής και η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση αλλά και απόλυτος σεβασμός στο δικαίωμα κάποιου να επιλέγει τι θα πράξει στη συγκεκριμένη διαδικασία στείρωσης.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, αναφερόμενη στο ζήτημα της αντισύλληψης, είπε πως σε πρόσφατη ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας για τις μεθόδους αντισύλληψης είχε ενημερωθεί πως μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται το ενδομήτριο σπίραμα, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις χρειάζεται και η συγκατάθεση του συζύγου.
Τα δικαιώματα στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία είναι ένα ευρύτερο θέμα, είπε η κ. Κουκουμά σημειώνοντας πως από πλευράς Κυβέρνησης γίνονται προσπάθειες για να διαμορφωθεί μια στρατηγική, η Στρατηγική 2018-2025. Δεν έχει προχωρήσει οτιδήποτε, είναι και πάλι στα χαρτιά, και πρέπει να επισπεύσουμε τη συζήτηση τους ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες με την έναρξη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ», είπε η κ. Κουκουμά, προσθέτοντας πως είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες στην Κύπρο δεν εφαρμόζονται.
Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, η Ρένα Γιαβάση είπε πως η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα για ενυπόγραφη συγκατάθεση του συζύγου, αυτόματα ακρωτηριάζει το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της. «Ως Συμμαχία Πολιτών στηρίζουμε τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, στον οποίο Νόμο πρέπει να ληφθούν υπόψη και περιπτώσεις όπου συνθήκες σε ένα γάμο δεν είναι και οι καλύτερες, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει ενδοοικογενειακή βία, κακή επικοινωνία και όπου η ενημέρωση του συζύγου καταντά προβληματική», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις