Τα απαράμιλλης ομορφιάς και τεχνικής ψηφιδωτά στο δάπεδο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Τριάδας, στην Καρπασία, καθώς και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φίλωνα με τα υψηλής αξίας μαρμαροθετήματα στον περίβολό της, αναδεικνύονται ξανά μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, προβάλλοντας παράλληλα την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για τη συνεργασία και τη συμφιλίωση στην Κύπρο.
Για τις εργασίες σταθεροποίησης των ψηφιδωτών και της συντήρησης των μνημείων συνεργάστηκαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αρχαιολόγοι και συντηρητές υπό την καθοδήγηση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα δύο μνημεία παραδόθηκαν το Σάββατο, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας για την Ειρήνη, κατά τη διάρκεια τελετής στην παρουσία του Επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης της Επίλυσης του Κυπριακού της Κομισιόν, Κιάρταν Μπγιόρνσον, ξένων πρέσβεων και άλλων αξιωματούχων.
Οι εργασίες σταθεροποίησης των ψηφιδωτών της Αγίας Τριάδας, που χρονολογούνται από τον 5οαιώνα μ.Χ, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018. Ακολούθως τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν ενόψει του χειμώνα και οι εργασίες επανήρχισαν και ολοκληρώθηκαν φέτος το καλοκαίρι. Οι τελευταίες αρχαιολογικές εργασίες, υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Παπαγεωργίου, είχαν ολοκληρωθεί το 1973.
Εξάλλου, τον Ιανουάριο του 2019 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στον ναό που φέρει το όνομα του πρώτου Επισκόπου Καρπασίας, Αγίου Φίλωνα, ένα κτίσμα που χρονολογείται από τον 12οαιώνα μ.Χ. και στέκει στα ερείπια του παλαιότερου ναού.
«Για πάνω από μισό αιώνα κακόπαθαν στον τόπο μας όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα μνημεία» ανέφερε κατά την τελετή παράδοσης στον Άγιο Φίλωνα ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου.
«Όσα ερείπια συναντούμε γύρω μας είναι δική μας υπόθεση, δική μας ευθύνη. Η εργασία για τη συντήρηση και τη διάσωσή τους είναι απλά ένα συγγνώμη στα μνημεία και μια υπόσχεση στους ανθρώπους για συμπόρευση και ειρήνη» συμπλήρωσε.
Έστειλε παράλληλα το μήνυμα και τη διαβεβαίωση ότι «αυτός ο τόπος, αυτός ο λαός Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι αγαπούμε το ίδιο την πατρίδα μας και έχουμε ζωντανή την ελπίδα και την πίστη για ένα καλύτερο μέλλον».
Μέσα από τα έργα πολιτισμού οικοδομούμε την αυριανή Κύπρο και την ελπίδα για μια νέα αρχή στην ιστορία μας, με αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμό και ειρήνη, είπε.
Η πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία θα πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη μιας κουλτούρας ειρήνης και συνεργασίας, ανέφερε από την πλευρά του ο Τ/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Αλί Τουντζάι.
Αυτά τα δυο μνημεία που αποκαταστήσαμε σήμερα αποτελούν τον κοινό μας πλούτο και την κοινή μας κληρονομιά, συνέχισε, ενώ είπε ότι «το σημαντικότερό μας καθήκον είναι να μεταβιβάσουμε αυτή την κοινή κληρονομιά στις γενιές του μέλλοντος.
Ανέφερε τέλος ότι «όλοι επιθυμούμε και ευχόμαστε να υπάρξει συμφιλίωση, ειρήνη και ευημερία στο νησί». Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για αυτό και ο πιο σημαντικός πυλώνας για να το επιτύχουμε είναι αναμφίβολα η πολιτιστική κληρονομιά, κατέληξε.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Κιάρταν Μπγιόρνσον έκανε λόγο για «παράδειγμα ανοικτής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων που εκπροσωπούνται στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις κοινότητες της Κύπρου, είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι δεν πρόκειται για το τελευταίο έργο που ολοκληρώνεται φέτος, καθώς υπάρχουν άλλα δύο, πέραν των άλλων εκδηλώσεων και σεμιναρίων της Τεχνικής Επιτροπής.
Όπως είχε ανακοινωθεί παλαιότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι εργασίες συντήρησης στις εκκλησίες της Παναγίας στην Άσσια και του Αγίου Αρτέμονα στην Αφάνεια.
Η Επικεφαλής του UNDPστην Κύπρο, Τιτσιάνα Τζεννάρο, ανέφερε ότι τα μνημεία που αποκαταστάθηκαν αποτελούν «πολύτιμα ζωντανά δείγματα-μαρτυρίες από την αρχαία πόλη της Καρπασίας» που οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ.
«Σήμερα, Διεθνής Ημέρα για την Ειρήνη, δεν αναγνωρίζουμε μόνο το σημαντικό έργο που διατελείται για την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα γιορτάζουμε και το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά» είπε.
Αναφέρθηκε τέλος στο νέο θεσμό, που δημιουργείται σε συνεργασία με την ΕΕ και την Τεχνική Επιτροπή, τους Πρεσβευτές Νεολαίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη φωνή των νέων για την Τεχνική Επιτροπή, με σκοπό την προστασία τοποθεσιών ιστορικής σημασίας.
Προηγήθηκε η περιήγηση στον χώρο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Τριάδας, με την αρχαιολόγο Άννα Μαραγκού και τον συντηρητή ψηφιδωτών του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ελευθέριο Χαραλάμπους να εξηγούν τη σημασία των μνημείων για την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.
Όπως εξήγησε η κ. Μαραγκού, τα μοναδικής ποιότητας ψηφιδωτά είναι παρόμοια με αυτά στην Οικεία του Ευστόλιου, στο Κούριο, ενώ πιθανώς ο τεχνίτης να είναι το ίδιο άτομο. Στον ψηφιδωτό δάπεδο της βασιλικής διασώζεται επιγραφή με τα ονόματα των χορηγών.
«Ουσιαστικά τα ψηφιδωτά ήταν εγκαταλελειμμένα 45 χρόνια» είπε από την πλευρά του ο κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι λόγω των κακών συντηρήσεων που έγιναν στο παρελθόν, οι ψηφίδες – με προέλευση τη Μαμώνια της Πάφου – είχαν αποκολληθεί και είχε χαθεί ένα μέρος των ψηφιδωτών.
Ανέφερε πάντως ότι τα ψηφιδωτά «δεν είναι τουριστικό προϊόν» και ως εκ τούτου δεν έχουν αντικατασταθεί οι ψηφίδες που λείπουν. «Ήταν μια τακτική που γινόταν τη δεκαετία του 1990, όμως στην πορεία σταμάτησε, καθώς αλλοιώνεται η πραγματική αρχαιολογική εικόνα του ψηφιδωτού» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι η ποιότητα των ψηφιδωτών είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική, κάτι που φαίνεται από την ακρίβεια των γεωμετρικών μοτίβων που κατασκεύασαν τοπικά εργαστήρια της εποχής.
Για τη συντήρηση των ψηφιδωτών εργάστηκαν τέσσερις αρχαιολόγοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, καθώς και Τ/κ εργάτες που συνέβαλαν στον καθαρισμό του χώρου.
Παρόμοια ξενάγηση έγινε και στον Άγιο Φίλωνα, μετά το τέλος της τελετής παράδοσης, με την κ. Μαραγκού να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα μοναδικής αξίας μαρμαροθετήματα που διασώζονται στον προαύλιο χώρο του ναού και τον κ. Χαραλάμπους να σημειώνει ότι η κατασκευή τους την εποχή εκείνη ήταν πιο ακριβή και από αυτή των ψηφιδωτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις