Το Κυπριακό μπήκε σε μια κρίσιμη καμπή και οι εξελίξεις δεν έχουν επιστροφή. Η εν εξέλιξή τούρκικη εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ, σάστισε τόσο την Κύπρο όσο και τους «συμμάχους» της που θίγονται τα συμφέροντα τους.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Μια από αυτές της χώρες είναι η Γαλλία, η οποία κατέχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 7. Η Γαλλία δήλωσε πολλές φορές στο παρελθόν πως παρέχει πλήρης στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η Τουρκία διεξάγει εισβολή και δεν ενδιαφέρεται να συνετιστεί με δηλώσεις και υποδείξεις από την Διεθνή Κοινότητα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εν αναμονή του κατοχικού ηγέτη για να κλειδώσει η τριμερής στο Παρίσι
Ένας άλλος σύμμαχος στο οποίο μπορεί να ανατρέξει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το Ισραήλ, το οποίο κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εάν η Τουρκία εδραιώσει τα τετελεσμένα στα θαλάσσια σύνορα. Το Ισραήλ δεν έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα, κυρίως λόγω του Παλαιστινιακού προβλήματος, αλλά και επειδή οι δύο χώρες επιζητούν τον έλεγχο στην περιοχή προβάλλοντας τα επιχειρήματα τους για ασφάλεια, τα οποία είναι αλληλοσυγκρουόμενα.
Ο μεγαλύτερος σύμμαχος που θα μπορούσε να έχει η Κύπρος, είναι οι ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατά καιρούς κάνει κάποιες καλές δηλώσεις, μερικές έντονα καταδικαστικές για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Επανέλαβε αρκετές φορές την στήριξη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα της, ωστόσο όπως γίνετε αντιληπτό η Τουρκία δεν συνετίζεται με υποδείξεις.
Ένα όπλο το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία διά μέσου των συμμάχων της, είναι το εμπάργκο στην Τουρκία, κάτι που φαίνεται να λειτούργησε στο παρελθόν και μεταξύ των Τούρκο – Ρωσικών σχέσεων αλλά και μεταξύ της Άγκυρας και των ΗΠΑ.
Η Τουρκία μπορεί να είναι η υπερδύναμη στην περιοχή, ωστόσο έχει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Ο διακαείς της πόθος για μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στην περιοχή, αναγκάζει την τουρκική πολεμική μηχανή να γίνει πιο ανταγωνιστική με αποτέλεσμα να είναι εξαρτημένη λειτουργικά από τρίτες χώρες, τόσο κράτη μέλη της ΕΕ όσο και τις δύο υπερδυνάμεις, Ρωσία και ΗΠΑ.
Αυτό θα ήταν ένα καλό όπλο για την Κ.Δ, αφού αν λάβει την απαραίτητη στήριξη και την δέσμευση από τους συμμάχους της, πως θα εφαρμόσουν εμπάργκο ελέω των τουρκικών προκλήσεων σε κράτος μέλος της ΕΕ, τότε ίσως η Τουρκία αποθρασυνθεί
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Το Σάββατο 05/10, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια. Η τοποθέτηση του Πομπέο για τις τουρκικές προκλήσεις, θα ρίξουν φως όσο αναφορά τις προθέσεις των ΗΠΑ και την στάση τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις