Την καταδίκη της Ελλάδας για την παραβίαση των συνόρων και των συνθηκών στην περίπτωση της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία εξέφρασε ο Έλληνς Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της συνάντησης με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργγκ.
Ο Κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας και του ΝΑΤΟ να ασκήσει κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί η κατάπαυση του πυρός και να μην κλιμακωθεί η αστάθεια στην περιοχή.
«Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. «Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό”, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, επανέλαβε την προσήλωσή της Αθήνας στη αρχή της αλληλεγγύης η οποία παραμένει, όπως είπε, ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. “Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών”, κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο Γ. Στόλτενμπεργγκ συνέστησε αυτοσυγκράτηση στην Τουρκία για την επίθεση στη Συρία ώστε, όπως είπε, να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος. Σημείωσε, παράλληλα, ότι το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις