ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κ. Συλλούρης μίλησε στο ThemaOnline για τον τετραπληγικό Κύπριο συνθέτη που παίζει μουσική με το βλέφαρο του ματιού - 4η βιομηχανική επανάσταση και «σπίτι του Πολίτη»

Ο κ. Συλλούρης μίλησε στο ThemaOnline για τον τετραπληγικό Κύπριο συνθέτη που παίζει μουσική με το βλέφαρο του ματιού - 4η βιομηχανική επανάσταση και «σπίτι του Πολίτη»

Για πολλά και σημαντικά ζητήματα μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, στο ThemaOnline.

Του Ανδρέα Πογιατζή

O κ. Συλλούρης, μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την άμεση ενσωμάτωση της επικείμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην κυπριακή πραγματικότητα, αλλά και για τον νέο θεσμό που θέλει να καθιερωθεί στο κοινοβούλιο, αυτόν της Παράλληλης Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για την 4η βιομηχανική επανάσταση, η οποία περιστρέφεται γύρω από τους αυτοματισμούς και την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας πως «η πιο μεγάλη διαφορά αυτής της φάσης (της 4ης βιομηχανικής επανάστασης), στην εξέλιξη του ανθρώπου και της τεχνολογίας, σε σχέση με τον άνθρωπο, είναι πως δεν είναι μονοδιάστατη όπως οι προηγούμενες. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει να κάνει απλώς με αυτοματισμούς και την τεχνητή νοημοσύνη, η όλη εξέλιξη επηρεάζει και απασχολεί όλες τις επιστήμες».

Ως παράδειγμα, για το πώς η 4η βιομηχανική επανάσταση επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας μας, ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε ως παράδειγμα την περίπτωση του κύριου Στέλιου Πισή, ενός μουσικού, ο οποίος «με το βλέφαρο του ματιού μπορεί να παίζει βιολί στην συμφωνική ορχήστρα της Λευκωσίας, χωρίς να είναι παρών» (σ.σ. ο κ. Στέλιος Πισής διαγνώσθηκε από τα έξι του με Μυϊκή Δυστροφία, που σταδιακά τον καθήλωσε σε ένα κρεβάτι, εντούτοις δεν τα έβαλε κάτω και συνεχίζει να παλεύει, έχοντας συντροφιά τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική).

«Πάνω σε τέτοιες εφαρμογές, γεννήθηκαν και θα γεννιόνται φιλοσοφικά και πολιτικά ερωτήματα», συμπλήρωσε. Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως η Κύπρος δεν συμμετείχε σε καμία από τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις και έθεσε το ρητορικό ερώτημα γιατί η χώρα μας να μην είναι από τις πρώτες που θα ενσωματώσουν την φιλοσοφία της επικείμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως, αν και έχει σπουδάσει την πολιτική μηχανική, «δεν γνωρίζει, όσα γνωρίζει ένας πρωτοετής φοιτητής του κλάδου σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο». Λόγω των υποχρεώσεων του ανέφερε πως έχει απομακρυνθεί από την επιστήμη του και προσεγγίζει το όλο θέμα κοινωνικά και πολιτικά αλλά και αναπτυξιακά. «Η Κύπρος πρέπει να μπει στην ψηφιακή εποχή και στις καινοτομίες του αυτοματισμού», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να ερωτηθούμε για το «πώς η πολιτική θα εφαρμοστεί σε αυτή την εξέλιξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», χωρίς να συγκεκριμενοποιεί πρακτικές που θα το επιτύχουν. «Δεν μπορώ να μιλώ με μελλοντολογικούς όρους επιστημονικού περιεχομένου» ανέφερε, ωστόσο, έθιξε το φαινόμενο πως πολλές μεγάλες εταιρείες είναι ισχυρότερες από μεγάλα κράτη του κόσμου και έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνολογίες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από πολλά κράτη. «Πώς μπορεί μια μικρή Κύπρος ή μια μεγάλη Γαλλία, να ελέγξει εποπτικά αυτές τις μεγάλες εταιρείες;» δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του κρυπτό-νομίσματος. «Πώς μπορούν να ελεγχθούν άλλες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να έχουν σχέση ακόμα και με επηρεασμό του τρόπου σκέψης;», διερωτήθηκε πάλι.

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τον θεσμό της παράλληλης Βουλής, ο κ. Συλλούρης, ανέφερε πως αυτό συνδέεται με τον ευρύτερο σχεδιασμό της Βουλής και έχει να κάνει με ένα πλέγμα δράσεων, το οποίο αφορά το «σπίτι του πολίτη στην Βουλή», όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εισέρχεται για να εργάζεται ή για να ενημερώνεται σχετικά με τα τεκταινόμενα του κοινοβουλίου.

«Η παράλληλη Βουλή, είναι ένα θεσμικό καινούργιο όργανο που εφαρμόζεται πρώτη φορά ανά το παγκόσμιο, γι' αυτό και θα παρουσιαστεί και στα Ηνωμένα Έθνη, με σκοπό να μετατοπιστεί η επίκριση, η άρνηση και η πολεμική συμπεριφορά προς τον προβληματισμό, την αξιοποίηση των γνώσεων, για αντιμετώπιση των προβλημάτων  και την εφαρμογή λύσεων», εξήγησε.

«Ο πολίτης από μεμψίμοιρος επικριτής θα μετατραπεί σε παραγωγό σκέψεων και εφαρμοσμένων λύσεων»

Θα δημιουργηθούν έξι βουλές αποτελούμενες από 54 πολίτες, οι οποίες θα παράγουν τις ιδέες τους με συντεταγμένο τρόπο και θα δίνουν τις  δικές τους αποφάσεις στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, θα τις μεταφέρει στους βουλευτές και στις επιτροπές προς έγκριση και εφαρμογή.

«Αυτό θα είναι μια διαδραστική λειτουργεία, αναγκαία για την εποχή μας που θα φέρει σοβαρά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορούν όλοι οι πολίτες να εμπλακούν σε αυτό το σχέδιο, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως «εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας, το ενδιαφέρον του πολίτη και δεν ιεραρχούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε με υφιστάμενα συστήματα και οργανώσεις. Στην βουλή της κοινωνίας των πολιτών θα ζητήσουμε εκπροσώπηση από  οργάνωση κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, τοπικές αυτοδιοικήσεις κλπ». Ανέφερε πως θα αποφευχθούν οι κρατικοί μηχανισμοί και θεσμοί, κι αυτό γιατί θα πρέπει να κρίνονται.

«Ένας νεαρός επιστήμονας, ή ένας άνεργος με γνώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν περισσότερη χρησιμότητα και θα γίνουν προσπάθειες να έρθουν κοντά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο».

Θα είναι ανοιχτή η ιστοσελίδα της Βουλής αλλά και το σπίτι του Πολίτη, ούτως ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να προσφέρει εκεί που θέλει και ειδικεύεται. Σε ερώτηση, πώς κάποιος πολίτης ο οποίος ενδιαφέρεται θα μπορεί να έρθει κοντά και να συμμετάσχει, ο κ. Συλλούρης, ανέφερε πως «όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει από τώρα με την υπηρεσία και το γραφείο μου, με τον κ. Ποταμίτη, με την Ελένη την Ηλιάδου και τον Διονύση Κόμπο, οι οποίοι συντονίζουν την όλη προσπάθεια».

Ανέφερε, επίσης, ότι ένα μέρος της ιστοσελίδας της Βουλής θα εξυπηρετεί τον θεσμό της παράλληλης Βουλής. Σε ερώτηση, για το πότε θα κοινοποιηθεί αυτός ο θεσμός στους πολίτες, ούτως ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον, ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για έναρξη μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Κλείνοντας ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως «όλες οι υποσχέσεις πρέπει να γίνονται πράξεις αλλιώς μόνο ζημία προσφέρουν». Αναφερόταν στην δέσμευση για δημιουργία της παράλληλης Βουλής και του σπιτιού του Πολίτη, θέλοντας να δηλώσει την αποφασιστικότητά του για υλοποίησή τους.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε διαβήματα τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Νεκρής Ζώνης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής σε τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στον ρόλο της Λευκωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως είναι ανθρωπιστικός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top