Η Βουλή με ομόφωνο ψήφισμα που ενέκρινε την Παρασκευή 11/10, το οποίο κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταγγέλλει την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και απαιτεί την άμεση αποχώρηση της Τουρκίας από όλα τα συριακά εδάφη που κατέχει.
Η Βουλή καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και κύρια τα μόνιμα μέλη του να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία και τη διεθνή κοινότητα να υπερασπιστεί το δικαίωμα του συριακού λαού να αποφασίσει το μέλλον του χωρίς παρεμβάσεις και να ζει σε ειρήνη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του είπε πως η Βουλή καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και εκφράζει ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκαλέσει στον ήδη φρικτά δοκιμαζόμενο συριακό λαό.
Είπε ακόμα πως αυτή η εισβολή της Τουρκίας συνιστά ακόμα μια έκνομη ενέργεια που καταπατά τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής επεκτατισμού, την οποία εφαρμόζει η Τουρκία κατά των γειτονικών χωρών και δημιουργεί μόνιμη απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Στο ψήφισμα αναφέρεται πως η Βουλή παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας ενάντια στη Συρία και ειδικότερα την υπό εξέλιξη εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία και λαμβάνει υπόψη πως η επίθεση έχει ως κύριο στόχο τους Κούρδους που κατοικούν στα συρο-τουρκικά σύνορα,
Υπενθυμίζει πως οι κουρδικές δυνάμεις της περιοχής βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους και αντιμετώπισαν τις θηριωδίες του και ότι λαμβάνει υπόψη πως η εισβολή θα προκαλέσει επιδείνωση της ήδη υφιστάμενης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τον συριακό λαό,
Επισημαίνει τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης και εθνοκάθαρσης στη Βορειοανατολική Συρία μέσα από την πρόθεση για δημιουργία της λεγόμενης ζώνης ασφαλείας,
Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ότι η Βουλή λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος γειτονικών της κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και πως η ενέργεια αυτή προκαλεί περαιτέρω επιδείνωση της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και πλήττει καίρια τη δυνατότητα επίτευξης ειρηνικής λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, η οποία θα πρέπει να αποφασιστεί από τον ίδιο το συριακό λαό,
Περαιτέρω εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά στην αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των κρατών και, υπενθυμίζοντας τις σχετικές Αποφάσεις και Ψηφίσματα του ΟΗΕ, επαναβεβαιώνει τον πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας και καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όντας η ίδια θύμα ξένης κατοχής, να ενεργήσει ενάντια σε αυτή την παραβίαση.
Τονίζει την αναγκαιότητα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των Αποφάσεων και Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για επίτευξη ειρηνικής λύσης προς όφελος του λαού της Συρίας και όλων των λαών της περιοχής της Μέσης Ανατολής και εκφράζει την αλληλεγγύη της Βουλής στον κουρδικό πληθυσμό που πλήττεται από τα τουρκικά στρατεύματα και αεροπορία, καθώς και στον λαό της Συρίας που συνεχίζει να υποφέρει από τις ξένες επεμβάσεις στο έδαφος του.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου έκανε λόγο για συμφέροντα των ισχυρών που ποδοπατούν τα μικρά κράτη και εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται σύνεση και αποφασιστικότητα μεταξύ των λαών μικρών λαών. Λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου απαιτούνται σύνεση και επιστημονική τεκμηρίωση, στην εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει, συμπλήρωσε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης χαιρέτισε το γεγονός ότι υπήρξε συναίνεση και κατάληξη σε ομόφωνα αποδεκτό ψήφισμα και κάλεσε σε συμμετοχή στην αυριανή εκδήλωση για καταδίκη της νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία. Στο διεθνή πολιτικό στίβο επικυριαρχούν τα ιδιοτελή συμφέροντα των ισχυρών κρατών, τα μικρά κράτη δεν μπορούν να το "παίζουν διπλοπόρτι", αλλά να τοποθετούνται στη θέση αρχών, συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι θέσεις αρχών μπορούν να μας θωρακίσουν στους τυχοδιωκτισμούς.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι καταδικάζεται η εισβολή στη Συρία και η γενικότερη επιθετικότητα της γείτονος. Εξέφρασε την άποψη πως ο καθένας πρέπει να προβληματιστεί για το τι μέλλει γενέσθαι και είπε πως είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε την αμυντική μας θωράκιση. «Να πάτε στο προεδρικό με τους αρχηγούς των κομμάτων για να ενισχύσουμε την άμυνα μας για να μπορούμε να απαντήσουμε σε ό,τι επινοήσει ο κάθε σουλτάνος», είπε στον Πρόεδρο της Βουλής.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως θα θέλαμε να περιληφθεί στο ψήφισμα ότι οι Κούρδοι προδόθηκαν ξανά. Οι Κούρδοι έκλεισαν 200 χρόνια αγώνα και μια μέρα θα καταφέρουν να έχουν το κράτος τους, πρόσθεσε. Είπε ακόμα πως η αναξιοπιστία των Αμερικανών και των Ρώσων είναι γεγονός που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε απογοήτευση για τις τοποθετήσεις των μεγάλων δυνάμεων και τις αναφορές σε εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της. Η διαφοροποίηση της ΕΕ δεν είναι τέτοια που να μας αφήνει υπερήφανους που είμαστε Ευρωπαίοι, πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε πως ενώνει τη φωνή του με τη φωνή καταδίκης. Πρόσθεσε πως οι Κούρδοι βρίσκονται μπροστά στη γενοκτονία τους.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφέρθηκε σε προσπάθεια φίμωσης συνθημάτων και τοποθετήσεων των Οικολόγων. Όταν σφάζονται παιδιά και άμαχοι δεν μας επιτρέπεται η πολιτική ευγένεια και δεν μπορούμε παρά να αποκαλούμε «φασίστες και τον Πούτιν και τον Τραμπ», πρόσθεσε αναφέροντας πως δεν μπορεί να αποκρύβεται ο κίνδυνος για αναβίωση του ISIS. Είπε ακόμα ότι ο Ερτογάν απευθύνεται στην ΕΕ σαν να απευθύνεται σε κοριτσάκι στο δρόμο και γίνεται ανεκτός.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε προέχει να σταλεί ομόφωνο μήνυμα με ομόφωνο ψήφισμα.
Η Ολομέλεια της Βουλής κατά την έναρξη της συνεδρίας της είχε ενώπιον της 4 κείμενα ψηφίσματος που κατατέθηκαν από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ – Οικολόγοι και ΔΗΚΟ και τελικά μετά από διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνεδρίας υπήρξε κατάληξη σε ενιαίο κείμενο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις