ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Πόσο έτοιμοι είμαστε για ενδεχόμενη εμπόλεμη κατάσταση; -Μόνο 235.000 καλύπτονται από καταφύγια

ΚΥΠΡΟΣ:  Πόσο έτοιμοι είμαστε για ενδεχόμενη εμπόλεμη κατάσταση; -Μόνο 235.000 καλύπτονται από καταφύγια

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την γειτονική μας χώρα Συρία, με την τουρκική εισβολή ως επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» της Τουρκίας στη βόρεια Συρία για να απωθήσουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση» σε συνδυασμό με την Τουρκική Εισβολή το 1974 στην Κύπρο, έχει ξυπνήσει μνήμες και προβληματισμούς στους πολίτες.

Της Έλενας Τσιακούπη 

Είμαστε έτοιμοι; Είναι έτοιμη η Πολιτική Αμυνα της Κύπρου να προφυλάξει τους πολίτες σε περίπτωση Εισβολής; Ποιες είναι οι λύσεις; Τα καταφύγια είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα επιβίωσης; Πόσος κόσμος μπορεί να φιλοξενηθεί σ΄ αυτά;

Το ThemaOnline επικοινώνησε με την το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Άμυνας και τον Ανώτατό Λειτουργό κ. Νικόλα Παρή, ο οποίος μας μίλησε για τα καταφύγια αλλά και τα μέτρα αυτοπροστασίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι σειρήνες και ο ρόλος τους

Οι σειρήνες είναι το σήμα με το οποίο «δίνεται» στους πολίτες το μήνυμα ότι υπάρχει έκτακτο γεγονός όπως πραξικόπημα, εισβολή, φυσική ή τεχνολογική καταστροφή κτλ (πέρα από την δημόσια ήχησή τους σε μαύρες επετείους). Ενεργοποιούνται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτει η Πολιτική Άμυνα. Το σύστημα αυτό έχει 150 σειρήνες Παγκύπρια και είναι μέρος του ευρύτερου συστήματος επικοινωνίας της Πολιτικής Άμυνας για την προστασία του πληθυσμού, όταν παραστεί ανάγκη.

Για λίγες ώρες μόνο μας προφυλάσσουν

Η δημιουργία καταφυγίων/χώρων προστασίας αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας άμαχων πολιτών για μικρή χρονική περίοδο σε περίπτωση εχθροπραξιών. Τα καταφύγια προστατεύουν μόνο για λίγες ώρες μέχρι να παύσουν οι βομβαρδισμοί. Εάν η εχθροπραξία συνεχίσει περισσότερο από κάποιες συγκεκριμένες ώρες τότε αναλαμβάνει η Εθνική Φρουρά με στρατιωτικό σχέδιο.

Όπως μας τόνισε ο κ. Παρή, «τα καταφύγια χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση εχθροπραξιών. Δεν χρησιμοποιούνται ούτε σε σεισμούς, ούτε σε πλημμύρες ούτε σε χημική, βιολογική ή πυρηνική επίθεση. Διαβάστε ΕΔΩ τον οδηγό με τα μέτρα αυτοπροστασίας που δημοσίευσε για τους πολίτες η Πολιτική Αμυνα.

 

Οι δυο επιλογές της Δημοκρατίας και η τελική απόφαση το 1999

Το πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων ξεκίνησε το 1999. Τότε υπήρξαν ενώπιον του κράτους δύο βασικές επιλογές: Η πρώτη αφορούσε στη δημιουργία υπόγειων καταφυγίων σε μεγάλους ανοικτούς χώρους, οι οποίοι θα απαλλοτριώνονταν για τον σκοπό αυτό. Η δεύτερη αφορούσε στη δημιουργία καταφυγίων σε υφιστάμενους υπόγειους χώρους. Μετά από μελέτη των δύο επιλογών, αποκλείστηκε η πρώτη, λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους. Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέληξε στη δεύτερη επιλογή, η οποία παρείχε τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής.

 

Δυστυχώς μόνο το 30% μπορεί να προστατευτεί μέσω καταφυγίων

Με αριθμούς μίλησε στο ThemaOnline o κ. Παρή: «Μόνο το 30% του πληθυσμού μπορεί να φιλοξενηθεί στα καταφύγια, γυρω στις 235.000 κόσμος».

Προτεραιότητα έχουν γυναίκες και παιδιά και ευάλωτες ομάδες.

 

Μόνο νερό

Όπως έχουμε πληροφορηθεί, κάποια καταφύγια ίσως να έχουν ντεπόζιτα με νερό. Ωστόσο, εναπόκειται στους υπεύθυνους λειτουργίας τους να ανανεώνουν τα ντεπόζιτα με καθαρό νερό. Οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει στα καταφύγια. Ερωτηθείς, εάν τα καταφύγια είναι εξοπλισμένα με ξηρά τροφή, απάντησε αρνητικά.

Μην περπατήσετε στο δρόμο πάνω από 200 μέτρα

Εάν στην γειτονία σας σε ακτίνα 200 μετρων από την οικία σας ή εκει που θα βρίσκεστε σε περίπτωση εχθροπραξίας-πολέμου, δεν έχει καταφύγιο, τότε θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι και να προστατεύσετε τον εαυτό σας μακριά από παράθυρα. Μην βγείτε στο δρόμο και να τρέχετε. Προτιμότερο εάν βρίσκεστε στο σπίτι να προφυλαχτείτε σε διαδρόμους και σε χώρους που δεν έχουν παράθυρο. Μην κοιτάξετε από περιέργεια το παράθυρο. Θέτετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας.

Ενημερωθείτε ΤΩΡΑ ποιο είναι το καταφύγιο στην γειτονία σας

Μπορείτε με ένα τηλέφωνο τώρα να ενημερωθείτε ποιο είναι το καταφύγιο, στο οποίο θα πρέπει να προστατέψετε τον εαυτό και την οικογένεια σας σε περίπτωση πολέμου. Το τηλέφωνο της Πολιτικής Αμυνας, στο οποίο μπορείτε να απευθύνεστε είναι : 22 403 450.

Γίνε εθελοντής καταφυγίου

Εάν ένας χώρος του σπιτιού σας ή ακίνητης σας περιουσίας πληροί τις προδιαγραφές για να γίνει καταφύγιο σε έκτακτη ανάγκη ή θέλετε να μάθετε αν τις πληροί ώστε να το διαθέσετε στις υπηρεσίες της Πολιτικής Άμυνας , μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 22 403 450 για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Γίνε εθελοντής Πολιτικής Αμυνας

Σήμερα υπηρετούν στη Δύναμη πέραν των 400 εθελοντών. Οι εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Δύναμη με αφοσίωση, υπέρμετρο ζήλο, κοινωνική συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία. Η Πολιτική Άμυνα ενθαρρύνει και ενισχύει κάθε ειλικρινή εθελοντική δράση. Οι εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας παρακολουθούν συστηματική εκπαίδευση, προμηθεύονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εξάρτυση και είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται και να τηρούν τους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top