ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ιρλανδία στηρίζει το διεθνές δίκαιο στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει ο Πρόεδρός της ενώπιον της Βουλής

Η Ιρλανδία στηρίζει το διεθνές δίκαιο στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει ο Πρόεδρός της ενώπιον της Βουλής

Τη στήριξη της Ιρλανδίας στο διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Michael D. Higgins. Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να αναζητήσει τη διαπραγματευτική οδό στη Συρία και να σταματήσει τη στρατιωτική εισβολή της, η οποία προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και νέους πρόσφυγες.

Ο κ. Higgins, προσφωνούσε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ προηγουμένως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Συλλούρη. Στην ομιλία του ο Ιρλανδός Πρόεδρος έστειλε πολλά μηνύματα που αφορούσαν πολλά ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και το περιβάλλον.

Ο Ιρλανδός Πρόεδρος είπε αρχικά πως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρθηκε στο πώς η Ιρλανδία και η Κύπρος, δύο νησιά σε απόσταση 3.800 χιλιομέτρων, δεν αισθάνονται αυτή την απόσταση συναισθηματικά. «Όπως και η Ιρλανδία, η Κύπρος έπρεπε να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια των αιώνων. Και εσείς, έπρεπε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που συνδέονται με τη μετααποικιακή οικοδόμηση του έθνους και μοιραστήκαμε τις συνέπειες της κρίσης του 2008 που επηρέασε τόσο σοβαρά τους λαούς μας», είπε.

Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας εξέφρασε στη συνέχεια τη βαθιά του ανησυχία για το τι συμβαίνει στη βόρεια Συρία και με τη μονομερή παρέμβαση της Τουρκίας και απηύθυνε έκκληση προς την Αγκυρα να επιδιώξει μια εναλλακτική, προϊόν διαπραγμάτευσης, προσέγγιση, η οποία να απορρίπτει τη στρατιωτική επέμβαση και να μη δημιουργεί μια ανθρωπιστική κρίση, και επίσης απορρίπτει τον εξαναγκασμό ή την αναγκαστική επιστροφή των προσφύγων.

Ο κ. Higgins αναφερόμενος στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ με τις τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε την θέση της Ιρλανδίας ότι οι δραστηριότητες στα ζητήματα της ναυτιλίας και των θαλασσών θα πρέπει να διεξάγονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και οποιαδήποτε επιχειρήματα επί των θεμάτων αυτών θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Higgins εξέφρασε την ελπίδα ότι με την επίσκεψη του στην Κύπρο, αυτές θα τύχουν εμβάθυνσης σε πολλούς τομείς, από τον πολιτισμό και τον τουρισμό, τα νομικά και τις επιχειρήσεις, τα τρόφιμα και το περιβάλλον, καθώς και στις ήδη αναπτυγμένες σχέσεις στον θαλάσσιο και ναυτιλιακό τομέα.

«Η Κύπρος και η Ιρλανδία υπέστησαν αμφότερες τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και, στην περίπτωση και των δύο χωρών, η ανάκαμψη από αυτές τις δύσκολες στιγμές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθεκτικότητα των λαών μας που υπέστησαν πολλές δυσκολίες εξαιτίας της ύφεσης», είπε, σημειώνοντας πως το άμεσο αποτέλεσμα των όσων έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπισης της κρίσης, είναι σημαντική ζημιά στην κοινωνική συνοχή. Αυτό, συνέχισε, συνέβαλε στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που διευκόλυνε την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, των μορφών εθνικισμού και του λαϊκισμού που προέρχεται από λιτότητα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας τόνισε πως οι δύο χώρες είναι υποστηρικτές μιας κοινωνικής Ευρώπης και πως παρόλο που βρίσκονται στα γεωγραφικά άκρα της Ευρώπης, είναι και οι δύο στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού λόγου. «Οι αντίστοιχες εθνικές μας εμπειρίες μας προσφέρουν μια μοναδική προοπτική για την Ένωση και μας επιτρέπουν να κάνουμε έντονες παρεμβάσεις σε σχέση με τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ένωσης», είπε και τόνισε πως οι δύο χώρες συμμερίζονται τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες για σεβασμό του κράτους δικαίου, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αρχή της ισότητας εντός και μεταξύ των κρατών μελών, αξία πολύ σημαντική για μικρά κράτη μέλη όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην προσφώνησή του είπε αρχικά πως η παρουσία του Ιρλανδού Προέδρου στην Κύπρο αλλά και στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής αντανακλά τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας, που εκτείνονται τόσο στο επίπεδο της ηγεσίας όσο και στο επίπεδο των λαών.

Όπως είπε, Κύπρος και Ιρλανδία μοιράζονται κοινές ιστορικές εμπειρίες και εγγύτητα θέσεων σε πολλά ζητήματα, εκφράζοντας αλληλοϋποστήριξη εντός της ΕΕ όπως και στα πλαίσια άλλων διεθνών οργανισμών όπου συμμετέχουν. Μοιραζόμαστε επίσης, πρόσθεσε, κοινές προκλήσεις και προβληματισμούς, ιδιαίτερα με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στην Κύπρο, αλλά ιδιαίτερα στην Ιρλανδία «και απευχόμαστε βεβαίως την έξοδο χωρίς συμφωνία».

Σε άλλο σημείο της προσφώνησης του, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και του κυπριακού λαού για τη σταθερή στήριξη της Κυβέρνησης της Ιρλανδίας στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνημένης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο μιας λύσης στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, που θα διασφαλίζει το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Παρόλα αυτά η Τουρκία, συνέχισε, αντί να συνεργαστεί για επίλυση του Κυπριακού, εμμένει στις άτεγκτες θέσεις της και επιπλέον εντείνει την προκλητική στάση της, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο, αμφισβητώντας και παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτοξεύοντας πολεμικές απειλές.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για λήψη ουσιαστικότερων μέτρων και πιο αποτελεσματική άσκηση διεθνών πιέσεων προς την Τουρκία, της οποίας οι τελευταίες ενέργειες εντός αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν την πιο σοβαρή και επικίνδυνη πρόκληση της Τουρκίας μετά το 1974.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση του πως η επίσκεψη του Ιρλανδού Προέδρου θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς των δύο χωρών και θα ενδυναμώσει τις θέσεις των χωρών μας στο διεθνές επίπεδο.

 Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία

• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα



Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top