Οι τριμερείς σχηματισμοί που προώθησε η Κύπρος με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν παράδειγμα του τί μπορεί να επιτευχθεί όταν τα κράτη με κοινές ανησυχίες, συμφέροντα και κοινό όραμα ενώνουν δυνάμεις παρά να αυτοαπομονώνονται, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στη σημερινή εποχή η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την πολυμέρεια.
Σε ομιλία του στο Limassol Economic Forum με θέμα το πολιτικό όραμα της ΕΕ για το 2030, ο κ. Χριστουλίδης τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι βαθιά δεσμευμένη στην πολυμέρεια και το αποδεικνύει αυτό στη πράξη στην περιοχή της, επισημαίνοντας πως η διμερής και περιφερειακή πολιτική της Κύπρου προσθέτει αξία στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.
«Ο επανασχεδιασμός το ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την πεποίθησή μας ότι οι φυσικοί πόροι της περιοχής μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη για συνεργασία και συνέργειες, σηματοδότησε την ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή, η οποία σταδιακά κατέστη η κινητήριος δύναμη για αλλαγή», είπε.
Σημείωσε δε πως σε μια εποχή που η πολυμέρεια βρίσκεται υπό επίθεση, τοπικές πρωτοβουλίες που προωθούν την ιδέα της «μικροπολυμέρειας» (πολυμέρεια σε περιφερειακό επίπεδο) έχουν πρόσθετη αξία τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο και αναφέρθηκε στους τριμερείς σχηματισμούς που προώθησαν Κύπρος και Ελλάδα.
«Η τριμερής συνεργασία που θέσπισε η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη είναι ένα κύριο παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας», πρόσθεσε.
Αυτοί οι σχηματισμοί δεν αποκλείουν κανένα και έχουν θετική ατζέντα, εξήγησε ο ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χώρες της περιοχής, που συμμερίζονται και σέβονται τον στόχο για μια διεθνή τάξη στη βάση κανόνων, μπορούν να ενταχθούν στην όλη προσπάθεια για μια πιο ευημερούσα, σταθερή και ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι τριμερείς σχηματισμοί αποτελούν παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν κράτη με κοινές ανησυχίες, κοινές προκλήσεις και κοινό όραμα ενώνουν δυνάμεις αντί να αυτοαπομονώνονται», τόνισε.
Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ σημείωσε ότι μπροστά σε ένα ασταθές και απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον, η Ένωση πρέπει να διευρύνει το ρόλο της ως αποτελεσματικό όχημα πολυμέριας και ως διεθνής παίχτης.
Όπως είπε, σε περιόδους κατά τις οποίες η διεθνής σκηνή γίνεται όλο και πιο εσωστρεφής, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής, να οικοδομήσει περισσότερες εταιρικές σχέσεις και συνεργίες. Ως εκ τούτου είπε, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είπε, είναι μια πιο ισχυρή ΕΕ με πιο ισχυρό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις.
Ανέφερε ακόμα ότι η ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας, της αλληλεγγύης και της ίσης κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ, είναι καταλυτική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και άλλων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ένωση.
Έκανε λόγο για ανάγκη μιας περισσότερο ομοσπονδιακής ΕΕ που θα προάγει την σταθερότητα, την ευημερία και μια διεθνή τάξη βασισμένη στους διεθνείς κανόνες, με μια αποτελεσματική εργαλειοθήκη για εφαρμογή αυτών των αρχών. Η ΕΕ είπε, θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής διπλωματίας και να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο εχθρό της που είναι η αποξένωση της κοινής γνώμης που εντείνεται από την προπαγάνδα των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκίστικών κομμάτων.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις