Αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ η επιχείρηση της Τουρκίας θα συνεχιστεί αυτή τη φορά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει 700-800 Κούρδοι μαχητές του YPG και αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι 1200-1300, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η αποχώρηση και “λέγεται πως θα αναχωρήσουν εμπρόθεσμα”.
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία είπε ότι οι μέχρι στιγμής δηλώσεις που έγιναν για τις συνομιλίες τους είναι όλες θετικές αλλά θα τα συζητήσουν όλα λεπτομερώς με τον Ρώσο ομόλογό του. “Πρώτα ο Αλλάχ θα διασφαλίσουμε τη συμφωνία που θέλουμε με τη Ρωσία”, είπε ο κ. Ερντογάν.
Αναχωρώντας για το Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το έθεσαν ξεκάθαρα πως δεν θα επιτρέψουν ένα διάδρομο τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων τους, προσθέτοντας ότι “έχει καθαριστεί μια περιοχή 2 χιλιάδων 200 τ.χλμ”.
Σήμερα, δήλωσε, είναι η τελευταία μέρα “για αποχώρηση των τρομοκρατών από την περιοχή”. “Αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα”, ανέφερε.
Συνεχίζοντας δήλωσε ότι όσο αυξάνεται η ασφάλεια βορείως της Συρίας θα αυξάνονται και οι ασφαλείς επιστροφές, προσθέτοντας ότι μπορούν να εγκατασταθούν εκεί μέχρι 2 εκατομμύρια άνθρωποι. “Έχουμε υπολογίσει το κόστος όλων αυτών, τα προγράμματά μας είναι έτοιμα. Τα έχουμε εξηγήσει σε επαφές που είχαμε με περίπου 17 ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη”, ανέφερε.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να σηκώνει το βάρος που σηκώνει εδώ και 8 χρόνια. Ανέφερε ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους με τη Συρία, ενώ είπε πως η πεποίθησή του είναι πως η επιχείρηση ‘πηγή ειρήνης’ θα συμβάλει θετικά σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα στη Συρία. “Η επιχείρηση θα εγγυηθεί ολόκληρη τη Συρία. Στο μέλλον της Συρίας δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει PKK/YPG”, ανέφερε. Όπως είπε, θα κάνουν “τις απαραίτητες επαφές για να τελειώσει η παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης στις περιοχές που βρίσκεται το καθεστώς (Άσαντ)”, ενώ θα θέσει και το θέμα της συνέχισης της γαλήνης στο Ίντλιμπ.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφέρθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι δεν έχει φτάσει στον ίδιο οποιαδήποτε πρόταση του. “Άλλωστε αυτά ο Μακρόν τα συζητά με τους τρομοκράτες. Προφανώς θέλει να μας μεταφέρει εμμέσως την πρόταση που του υπέβαλαν οι τρομοκράτες. Σε αυτή τη διαδικασία συνομιλητές μας δεν είναι η Γαλλία, είναι οι ΗΠΑ”, ανέφερε.
“Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με το να μιλά κανείς ξερά, εάν είστε ειλικρινείς υπάρχει κάτι να κάνετε. Εμείς εδώ και 8 χρόνια φιλοξενούμε τους Σύριους που έφτασαν πρόσφυγες στη χώρα μας. Άλλωστε η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Επομένως τώρα εμείς κάναμε εργασίες για ένα πρόγραμμα για το οποίο θα γίνει βήμα”, είπε.
Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, η αποχώρηση του PKK/YPG συνεχίζεται, μέχρι στιγμής αποχώρησαν γύρω στους 700-800 και γίνεται λόγος για περίπου μια ομάδα 1200-1300 που έμεινε, λέγεται ότι θα αποχωρήσουν και αυτοί εμπρόθεσμα. «Ασφαλώς εμείς συνεχίζουμε να τους δίνουμε άδεια. Αυτοί θα αποχωρήσουν όλοι, αν δεν αποχωρήσουν δεν θα τελειώσει αυτή η διαδικασία”, ανέφερε.
Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι δηλώσεις που έγιναν σε σχέση με τις επαφές τους με Ρωσία και ΗΠΑ ήταν όλες θετικές αλλά θα καθίσουν και θα συζητήσουν λεπτομερώς με τον Ρώσο Πρόεδρο. “Πρώτα ο Αλλάχ σε αυτές τις συνομιλίες μας θα διασφαλίσουμε τη συμφωνία που επιθυμούμε με τη Ρωσία”, ανέφερε.
Για το Ιράν, ο Τούρκος Πρόεδρος, ανέφερε ότι τον στεναχώρησαν σοβαρά οι δηλώσεις, ωστόσο είπε ότι στο Ιράν “υπάρχουν κάποιες ραγισμένες φωνές”. “Φυσικά αυτές τις φωνές πρέπει να τις σιγήσει πρώτος ο κ. Ρουχανί. Αυτό μας ενοχλεί όλους και εμένα προσωπικά σοβαρά. Τότε πώς θα συνεχίσουμε την διαδικασία Αστάνα την οποία ξεκινήσαμε στο Σότσι; Προδίδουν έτσι ο ένας τον άλλο αυτοί που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία; Σε αυτό το θέμα τους καταδικάζω σοβαρά”, ήταν η δήλωσή του.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος Προέδρος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. “Στη συνομιλία μας με τον κ. Τζόνσον μας μεταφέρθηκε μια τέτοια πρόταση. Ασφαλώς μια τέτοια συνάντηση μπορεί να γίνει αλλά ο μόνος μου όρος είναι αυτή η συνάντηση να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, ή στο Γκαζιάντεπ ή την Σανλιούρφα, είπα. Στις 3-4 Δεκεμβρίου είναι η σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, εκεί μπορεί να γίνει μια τέτοια συνάντηση είπαμε και βάλαμε κόμμα”, δήλωσε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις