ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή Νομικών συνέχισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη φιλική, προς ανήλικους παραβάτες, δικαιοσύνη

Η Επιτροπή Νομικών συνέχισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη φιλική, προς ανήλικους παραβάτες, δικαιοσύνη

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συνέχισε την Τετάρτη (23/10) την κατ΄άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο θα εγκαθιδρυθεί Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά που Βρίσκονται σε Σύγκρουση με το Νόμο.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι σε 6 συνεδριάσεις της Επιτροπής συζητείται το νομοσχέδιο έκτασης 200 σελίδων και η συζήτηση έφτασε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Προσθέτοντας ότι παρά ταύτα παραμένουν πολλά ανοικτά ζητήματα, εξέφρασε την άποψη ότι «κινδυνεύουμε να ψηφίσουμε μια νομοθεσία που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί». Εξήγησε πως για την εφαρμογή του προωθούμενου νόμου απαιτούνται δομές. Ο κ. Δαμιανού συμπλήρωσε ότι στον Προϋπολογισμό του 2020 δεν περιλήφθηκαν κονδύλια για τις απαιτούμενες δομές.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ανέφερε παρουσιάζει πολλά στοιχεία πολυπλοκότητας. Παρατήρησε περαιτέρω ότι απουσιάζουν προτάσεις για δομές όπως τα χωριστά Δικαστήρια ανηλίκων και κρατητήρια ανηλίκων. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού είναι υψίστης σημασίας για το ΔΗΚΟ, που προσπαθεί να προλάβει την ανεργότητα του νόμου.

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου που παρέστη στην κατ΄άρθρο συζήτηση είπε πως η εγκαθίδρυση ποινικής δικαιοσύνης φιλικής δικαιοσύνης προς παιδιά είναι απαίτηση της Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού από το 1996.

Η Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή θα πρέπει ψηφίσει το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο.

Ερωτηθείσα αν η προωθούμενη νομοθεσία διαλαμβάνει τη δημιουργία χωριστού Δικαστηρίου Ανηλίκων η κ. Λιβανίου είπε πως είναι αρμοδιότητα της Βουλής να καθορίσει αν θα υπάρξει νέα δομή στο δικαστικό σύστημα, αλλά ανέφερε ότι ως είναι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου η δικαιοδοσία θα αναληφθεί από τα Οικογενειακά Δικαστήρια.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Επίτροπος ανέφερε πως κατά τη κατάθεση μαρτυρίας στο Δικαστήριο θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε το δικαίωμα του παιδιού για προστασία ανάλογα με την ηλικία του να διασφαλίζεται.

Προς τούτο είπε υπάρχουν θεσμοί και πρωτόκολλα

Πρόσθεσε τέλος πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί ότι το παιδί δεν θα έρχεται σε επαφή με ενήλικες παραβάτες.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη της ΕΕ προς τη Λευκωσία, μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που ανέφερε ότι η Κύπρος θα «γίνει μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top