ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: 77 νεκροί από θεομηνίες στο νησί μας τα τελευταία χρόνια - Μέτρα προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα

ΚΥΠΡΟΣ: 77 νεκροί από θεομηνίες στο νησί μας τα τελευταία χρόνια - Μέτρα προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα

Στην Κύπρο από το 1980 μέχρι και το 2017 έχασαν τη ζωή τους 77 άτομα από θεομηνίες. Ο κύριος λόγος της απώλειας ανθρώπινης ζωής σε περίπτωση θεομηνίας, είναι ως επί το πλείστον,  η ελλιπής ενημέρωσης για την αυτοπροστασία, εμάς των ίδιων και των γύρω μας.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Υπάρχουν κάποια επιτακτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, που είναι αποτελεσματικά και καθοριστικά, όσο αναφορά την ασφάλεια μας, και δεν εφαρμόζονται μόνο από το κράτος, αλλά και από εμάς τους ίδιους τους πολίτες.

Το χειμωνιάτικο σκηνικό που επικρατεί στην χώρα μας τις τελευταίες μέρες, κάνει επιτακτική την ανάγκη το κοινό να ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας κατά της πλημύρας,  αυτοπροστασία από κεραυνούς και ανεμοστρόβιλους.

Μέτρα κατά της πλημύρας

Καταρχάς είναι καλό να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία όταν ο καιρός είναι βροχερός. Αν οδηγείτε σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσής με χαμηλή ορατότητα, θα ήταν καλύτερα να σταματήσετε σε ένα ασφαλή σημείο και να ανάψετε τα φώτα μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. Ο οδηγός πρέπει να διατηρεί χαμηλή τάχητα και να έχει υπόψη πως τα φρένα του επηρεάζονται από την βροχή.

Ένας πεζός δεν πρέπει να προσπαθήσει να διασταυρώσει ένα πλημμυρισμένο δρόμο και το ίδιο ισχύει και για τους ποδηλάτες αλλά και τους μοτοσικλετιστές.

Θα ήταν καλό επίσης, να μετακινήσουμε το αυτοκίνητο μας, ή και άλλους εξοπλισμούς, από υπόγεια ή άλλους χώρους που δύναται να μαζέψουν νερό.

Τέλος, η έγκαιρη πρόληψη αντιπλημμυρικών έργων στο σπίτι μας μπορεί να είναι καθοριστική. Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους δήμους να καθαρίσουν τις σχάρες υδάτων μπροστά από το σπίτι μας, θα μπορούσαμε να το κάνουμε και μόνοι μας.

Μέτρα αυτοπροστασίας από κεραυνούς

Σε περίπτωση όπου παρατηρείται έντονη  πτώση κεραυνών, καλό θα ήταν να βάλουμε αμέσως εκτός λειτουργίας όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού.

Να περιοριστούμε στο εσωτερικό του σπιτιού, κλείνοντας πόρτες και παράθυρα, και να μείνουμε μακριά από τις μεταλλικές συσκευές.  Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγεται και το μπάνιο σε περίπτωση βροχόπτωσης, διότι οι μεταλλικοί σωλήνες, ελκύουν τους κεραυνούς και μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια.

Αν βρισκόμαστε έξω στο δρόμο, σωστό θα ήταν να καταφύγουμε στο κοντινότερο κτήριο και αν οδηγούμε, να σταματήσουμε σε ένα ασφαλές σημείο. Το εσωτερικό των πλείστων αυτοκινήτων είναι ασφαλές. Να αποφεύγεται οπωσδήποτε η χρήση ομπρέλας.  

Μέτρα αυτοπροστασίας από ανεμοστρόβιλους

Μια από τις χειρότερες περιπτώσεις που μπορεί να προξενήσουν σοβαρό τραυματισμό. Αν βρισκόμαστε στο σπίτι μας σε περίπτωση ανεμοστρόβιλου, επιβάλλεται να απομακρύνουμε από την αυλή, αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους. Κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα, αφήνοντας μόνο λίγα φυλλαράκια των παραθύρων ανοικτά, για να εξισώσουμε την ατμοσφαιρική πίεση του σπιτιού.

Αντικείμενα που μπορεί να σπάσουν όπως ξύλα και γυαλιά, καλό θα ήταν να κρατούνται μακριά μας. Αν είμαστε έξω, πρέπει να προβλέψουμε έγκαιρα την πορεία του ανεμοστρόβιλου και να μετακινηθούμε το συντομότερο δυνατό από εκεί, μακριά από αντικείμενα που δύναται να παρασυρθούν.  

Αν βρεθούμε κοντά, τότε μια καλή λύση θα ήταν να ξαπλώσουμε μπρούμητα και να κρατηθούμε από κάτι στερεό, προστατεύοντας ταυτόχρονα το κεφάλι μας.

Η αυτοπροστασία είναι δική μας υπόθεση και αν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα τότε θα περιορίσουμε τον παράγοντα του ατυχήματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top