«Χίτλερ στον πόλεμο βάλε ανθρώπους νέους και άσε τις Γερμανίδες σου δώρο για τους Κυπραίους» – Οι Κύπριοι εθελοντές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

«Χίτλερ στον πόλεμο βάλε ανθρώπους νέους και άσε τις Γερμανίδες σου δώρο για τους Κυπραίους» – Οι Κύπριοι εθελοντές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ήδη από το 1939, οι Κύπριοι βρέθηκαν μέσα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ήταν αγγλικό έδαφος.

Ωστόσο, το λαϊκό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, τους ξεσήκωσε ακόμη περισσότερο. Πανηγυρίζοντας, εντάσσονταν ως εθελοντές στα στρατεύματα, έδιναν τις βέρες τους για έρανο και ύψωναν τις ελληνικές σημαίες παντού, αγνοώντας τους βρετανικούς νόμους.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Βρετανία που διοικούσε το νησί, κάλεσε σε επιστράτευση τους Κύπριους γνωρίζοντας τα πατριωτικά τους αισθήματα. Ένα μήνα μετά δημιουργήθηκε το Κυπριακό Σύνταγμα, το οποίο έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στις μάχες.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Στόχος η δημιουργία ενός οργανισμού για την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών

ΠτΔ: Στόχος η δημιουργία ενός οργανισμού για την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών

Προσπάθεια κοινής προώθησης των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου στο εξωτερικό, και τη δημιουργία ενός οργανισμού στα πρότυπα του British Council, ώστε να ενισχυθεί η προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών από το εξωτερικό γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά την Τελετή Απονομής Βραβείων και Αριστείων 2026 του Πανεπιστημίου Frederick στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.