«Χίτλερ στον πόλεμο βάλε ανθρώπους νέους και άσε τις Γερμανίδες σου δώρο για τους Κυπραίους» – Οι Κύπριοι εθελοντές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

«Χίτλερ στον πόλεμο βάλε ανθρώπους νέους και άσε τις Γερμανίδες σου δώρο για τους Κυπραίους» – Οι Κύπριοι εθελοντές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ήδη από το 1939, οι Κύπριοι βρέθηκαν μέσα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ήταν αγγλικό έδαφος.

Ωστόσο, το λαϊκό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, τους ξεσήκωσε ακόμη περισσότερο. Πανηγυρίζοντας, εντάσσονταν ως εθελοντές στα στρατεύματα, έδιναν τις βέρες τους για έρανο και ύψωναν τις ελληνικές σημαίες παντού, αγνοώντας τους βρετανικούς νόμους.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Βρετανία που διοικούσε το νησί, κάλεσε σε επιστράτευση τους Κύπριους γνωρίζοντας τα πατριωτικά τους αισθήματα. Ένα μήνα μετά δημιουργήθηκε το Κυπριακό Σύνταγμα, το οποίο έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στις μάχες.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ: Αναλαμβάνουμε την Προεδρία ΕΕ σε μια στιγμή βαθιάς αλλαγής

VIDEO - ΠτΔ: Αναλαμβάνουμε την Προεδρία ΕΕ σε μια στιγμή βαθιάς αλλαγής

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια στιγμή βαθιάς αλλαγής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην επίσημη ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ καθώς η χώρα ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2026 την Προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες.

BEST OF TOTHEMAONLINE