Η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει ορίσει την 29η Οκτωβρίου, ως την ημέρα των αγνοουμένων. Η μέρα αυτή θεσπίστηκε, διότι ήταν η επομένη της ημέρας κατά την οποία αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Επικοινωνήσαμε με τον επικεφαλή, της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκο Σεργίδη, για να μας περιγράψει το στάδιο που βρίσκονται οι ενέργειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μας, μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Σεργίδης, η υπόθεση των αγνοουμένων βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) και πως δεν είναι εύκολο το έργο της επιτροπής, αφού δεν υπάρχει άλλη οδός για την εύρεση των ατόμων αυτών, παρά μόνο μέσα από την συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ερωτηθείς να σχολιάσει για την πρόοδο των ερευνών για την εύρεση των αγνοουμένων μας, ο κ. Σεργίδης, μας απάντησε πως αυτό προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων και πως την ευθύνη για την μη εύρεση των οστών ευθύνεται κυρίως η Τουρκία: «Εδώ και μισό αιώνα περίπου ψάχνουμε να βρούμε τους ανθρώπους μας, ενώ η Τουρκία λέει πως δεν ξέρει που είναι θαμμένοι».
Συνεχίζοντας ο κ. Σεργίδης, αναφέρθηκε στο γεγονός πως πολλοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην τουρκική εισβολή το 1974, έχουν καταγεγραμμένα γεγονότα στα απομνημονεύματα τους, τοποθεσίες, ημερομηνίες και αριθμούς ατόμων που εκτελέστηκαν εκείνη την εποχή, στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την ΔΕΑ, εντούτοις δεν υπάρχει καμία συνεργασία από πλευράς Τουρκίας.
Συνέχισε λέγοντας πως, ο λόγος που δεν συνεργάζεται η Τουρκία, είναι για να μην αναδειχθούν τα αποτρόπαια εγκλήματα που έκανε το 1974, αφού σύμφωνα με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, πολλά θύματα εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, πολλοί από αυτούς ήταν δεμένοι πισθάγκωνα, ενώ αρκετές εκταφές έφεραν στο φως κρανία τα οποία αποκαλύπτουν πως οι Τούρκοι πυροβολούσαν τους αιχμάλωτους στο κεφάλι και μετά τους έθαβαν σε ομαδικούς τάφους. Η Τουρκία, προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, για τα εγκλήματα που διέπραξε, ρίχνοντας το φταίξιμο σε «παραστρατιωτικές ομάδες», τις οποίες δεν είχε τον έλεγχο για τις πράξεις τους.
Ο κ. Σεργίδης μας ανέφερε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει επιτέλους να παρούν άλλα μέτρα για την εύρεση των αγνοουμένων, και πως ο αρμόδιος επίτροπος στην μηνιαία του έκθεση σχετικά με το θέμα, αναφέρει πως οι δύο πλευρές συνεργάζονται για την εύρεση των αγνοουμένων, κάτι το οποίο δεν ισχύει και αποτελεί παραπλάνηση, κάτι το οποίο επιχειρεί η Τουρκία αφού προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα των αγνοουμένων σε δικοινοτικό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ερευνών είναι η μετακίνηση των οστών από ομαδικούς τάφους, ανέφερε ο κ. Σεργίδης. Οι Τούρκοι στην προσπάθεια τους να κρύψουν τις βαρβαρότητες τους, ξέθαψαν οστά και τα μετέφεραν σε άλλες τοποθεσίες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της ΔΕΑ. Επίσης πολλές περιοχές που υποδεικνύονται από την τουρκική πλευρά, πως πιθανών να υπάρχουν θαμμένοι κάποιοι από τους αγνοούμενους, είναι πολύ μεγάλες και δεν συγκεκριμενοποιείται η τοποθεσία, με αποτέλεσμα, οι έρευνες αυτές να κοστίζουν πολλά χρήματα και να διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει το κατοχικό καθεστώς.
Τέλος ο κ. Σεργίδης, μας ενημέρωσε πως μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί οστά 695 Ελληνοκυπρίων από τους 1649 αγνοούμενους, και 265 Τουρκοκυπρίων αγνοούμενων από τους 503.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις