Συνεχίστηκε την Παρασκεύη 1/11ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία υπόθεσης, στην οποία Βρετανίδα ηλικίας 19 χρόνων κατηγορείται για δημόσια βλάβη ύστερα από ψευδή καταγγελία για βιασμό της από 12 Ισραηλινούς.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΥΠΟΘΕΣΗ 19ΧΡΟΝΗΣ: «Δυνατό χαρτί» ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια της η υπεράσπιση της νεαρής
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Δικαστήριο Λάρνακας όπου έγινε εικονοτηλεδιάσκεψη στην οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης η Dr. Christine Tizzard, Charted Consultant Phychologist, η οποία βρισκόταν στην Ιρλανδία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της συνηγόρου υπεράσπισης Ρίτσας Πεκρή, η μάρτυρας είπε ότι έχει ειδίκευση στο θέμα του μετατραυματικού στρες και πως μίλησε με την κατηγορουμένη συνολικά έξι φορές στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα. Ανέφερε ακόμα ότι ετοίμασε στις 6 Οκτωβρίου ψυχολογική έκθεση, αποτελούμενη από 12 σελίδες για την 19χρονη.
Η μάρτυρας είπε, επίσης, ότι είναι ενήμερη για τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης ότι δηλαδή είχε υποστεί βιασμό και πως διέπραξε το ποινικό αδίκημα της δημόσιας βλάβης, επειδή είπε ψέματα ότι βιάστηκε.
Σε άλλες ερωτήσεις, η μάρτυρας απάντησε πως «γνώριζε ότι η κατηγορούμενη έπαιρνε φάρμακα λόγω της κατάθλιψης που είχε η οποία προκλήθηκε από κάποιο ατύχημα με το άλογο της πριν από δύο χρόνια». Πρόσθεσε ότι λόγω του ατυχήματος έπαθε κατάθλιψη και της συνταγογραφήθηκαν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ότι έπασχε από μετατραυματικό στρες και πως όταν κάποιος υποστεί ένα σοκ τότε το μετατραυματικό στρες μπορεί να επανέλθει και να επιδεινωθεί η κατάσταση του.
Κληθείσα να αναφέρει τι ακριβώς είναι το μετατραυματικό στρες η μάρτυρας είπε πως είναι μια νευρο-ψυχολογική διαταραχή που μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε τραύμα και ότι λόγω του αυτού διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες κορτιζόνης και αδρεναλίνης στον οργανισμό.
Στο σημείο αυτό η κα. Πεκρή ανέφερε ότι είναι η θέση της υπεράσπισης πως λόγω του μετατραυματικού στρες που υπέφερε η πελάτισσα της, προέβη στη θεληματική κατάθεση της στην οποία παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα ότι υπέστη βιασμό από τους Ισραηλινούς.
Σε ερώτηση κατά πόσον η 19χρονη είχε αναφέρει στην ψυχολόγο της πως είχε υποστεί βιασμό από συγγενικό της πρόσωπο στην ηλικία των 14 χρόνων, η μάρτυρας απάντησε πως «δεν μπορώ να θυμηθώ εάν μου το είπε. Η θεραπεία επικεντρώθηκε στο θέμα του ατυχήματος που είχε με το άλογο της» είπε και σημείωσε πως η κατηγορούμενη «βρισκόταν συνεχώς σε διεγερτικότητα, ήταν σε σύγχυση και λόγω του μετατραυματικού στρες και της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβανε, ήταν δύσκολο να θυμάται τα γεγονότα».
Η μάρτυρας σημείωσε επίσης πως λόγω του μετατραυματικού στρες, η μνήμη της 19χρονης ήταν επεισοδιακή και αυτό προκλήθηκε λόγω των μεγάλων ποσοτήτων αδρεναλίνης και κορτιζόνης που διοχετεύονταν στον οργανισμό της. Είπε ακόμα ότι η κατάσταση της κατηγορούμενης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επιδεινωθεί σοβαρά και πως χρειάζεται ειδική θεραπεία.
Στην αντεξέταση του ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Αδάμος Δημοσθένους, ζήτησε να μάθει από τη μάρτυρα κατά πόσον θυμάται να της είπε η κατηγορούμενη ότι βιάστηκε από συγγενικό της πρόσωπο όταν ήταν 14 χρονών, με την ψυχολόγο να απαντά ότι κυρίως «μιλούσαμε για το ατύχημα που είχε με το άλογο».
Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον η κατηγορούμενη της έλεγε ότι υπέστη βιασμό στα 14 της χρόνια, η ψυχολόγος θα το διέγραφε από τη μνήμη της, η Δρ. Tizzard απάντησε πως «μιλούσαμε για το ατύχημα που είχε με το άλογο και διάφορα οικογενειακά της θέματα. Ο λόγος που δεν μιλήσαμε γι’ αυτό ήταν επειδή η κατηγορούμενη βρισκόταν στην Κύπρο και εγώ στη Βρετανία» είπε και πρόσθεσε ότι διέγνωσε πως η 19χρονη έπασχε από μετατραυματικό στρες και μάλιστα ήταν σε σοβαρή κατάσταση.
Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον αποκλείει το ενδεχόμενο η κατηγορούμενη να της είχε αναφέρει για τον βιασμό της στα 14 της, η μάρτυρας είπε πως «δεν το θυμάμαι αυτό» και ότι «εκείνη τη περίοδο η κατηγορούμενη είχε παραισθήσεις, άκουγε φωνές και θα ήταν κλινικά ακατάλληλο να επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που δεν σχετιζόταν με μένα και θα την έκανε να αισθανθεί χειρότερα».
Οσον αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κατηγορούμενη, η μάρτυρας είπε η πρώτη έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου και από τότε δύο φορές την εβδομάδα, με την τελευταία να γίνεται στις 26 Οκτωβρίου κατά την οποία «ήταν αγχωμένη, τρομαγμένη, δεν ήξερε τι να κάνει επειδή άκουγε φωνές, έβλεπε εικόνες που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα και είχε να κοιμηθεί τρεις μέρες».
Σε άλλη ερώτηση η ψυχολόγος απάντησε πως δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα λεγόμενα της 19χρονης, πως δεν ήταν δουλειά της να διασταυρώσει όσα της είπε και ότι η διάγνωση της την οποία χαρακτήρισε σωστή, βασίστηκε πάνω στα όσα της είπε η κατηγορούμενη.
Αναφορικά με συγκεκριμένο φάρμακο που συνταγογράφησε στην 19χρονη παθολόγος στη Βρετανία, η μάρτυρας είπε πως δεν μίλησε μαζί με τον γιατρό, γιατί δεν χρειαζόταν να κάνει κάτι τέτοιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φάρμακο αυτό «δεν ήταν το σωστό και δεν βοήθησε την κατάσταση της κατηγορούμενης». Είπε ακόμα ότι ο παθολόγος διέγνωσε κατάθλιψη αλλά δεν μπορούσε να διαγνώσει μετατραυματικό στρες, το οποίο μπορεί να το διαγνώσει ο κλινικός ψυχολόγος.
Είπε ακόμα ότι η κατηγορούμενη της είχε αναφέρει πως «είχε flash backs και εφιάλτες που αφορούσαν τον βιασμό της».
Ερωτηθείσα για την κατάθεση ανάκλησης της 19χρονης, η μάρτυρας απάντησε ότι «κατάλαβα πως ήταν μια δύσκολη κατάσταση, η κατηγορούμενη ήταν αγχωμένη, φοβισμένη και τρομαγμένη, βρισκόταν σε διεγερτικότητα και πανικό, δεν θυμόταν πράγματα, έκλαιγε, αντιδρούσε παράλογα αφού ενώ ήταν θυμωμένη στη συνέχεια γελούσε, πηγαινοερχόταν συνέχεια στην ανακριτική αίθουσα και ήθελε να φύγει από εκεί».
Σε άλλες ερωτήσεις του κ. Δημοσθένους, η μάρτυρας απάντησε πως «η κατηγορούμενη μου είπε ότι τη φόβισε ένας αστυνομικός ο Μάριος» και ότι «δεν συζητήσαμε για το βιασμό που μπορεί να υπέστη η 19χρονη όταν ήταν 14 χρονών, αλλά για ένα οικογενειακό δράμα».
Σε υποβολή του κ. Δημοσθένους ότι ουδέποτε η κατηγορούμενη έπασχε από μετατραυματικό στρες, η μάρτυρας είπε πως «αυτό είναι αναληθές, η κοπέλα έπασχε από μετατραυματικό στρες το οποίο μόνο ο κλινικός ψυχολόγος μπορεί να διαγνώσει».
Σε άλλη υποβολή του Αδάμου Δημοσθένους ότι η μάρτυρας παραβίασε όλα τα πρωτόκολλα και έκανε διάγνωση βασιζόμενη μόνο από όσα της είπε η κατηγορούμενη, η ψυχολόγος απάντησε πως «δεν παραβίασα κανένα πρωτόκολλο, όλα αυτά είναι βλακείες».
Ο κ. Δημοσθένους υπέβαλε επίσης στην μάρτυρα πως έβγαλε αυθαίρετα συμπεράσματα και γνωμάτευση, η οποία ήταν λανθασμένη και πως όλα αυτά τα έκανε για να βοηθήσει την κατηγορούμενη να ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία περιήλθε. Η ψυχολόγος απάντησε πως «η διάγνωση μου βασίζεται σε ευρέως αποδεκτά κριτήρια, είναι σωστή και εξακολουθεί να είναι σωστή. Είμαι επαγγελματίας, έχω μια φήμη στην Βρετανία και ορκίστηκα να πω την αλήθεια».
Στη συνέχεια η κα. Πεκρή υπέβαλε αίτημα για να γίνει εικονοτηλεδιάσκεψη με καθηγητή γλωσσολογίας που βρίσκεται στο Μάντσεστερ, ωστόσο μετά από ένσταση που έφερε ο Αδάμος Δημοσθένους, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα.
Ταυτόχρονα όρισε την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου ως ημερομηνία για προγραμματισμό της υπόθεσης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις