«Εγκέφαλος» της πρωτοφανούς υπόθεσης ήταν μία γυναίκα 41 ετών από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Η αστυνομία από μέχρι στιγμής έρευνες συνέλαβε συνολικά οκτώ πρόσωπα.
Πρωτοφανές κύκλωμα εμπορίας προσώπων με άρωμα γυναίκας φαίνεται να εξάρθρωσε η αστυνομία, με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης να αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τις αδυναμίες εσωτερικού ελέγχου που αφορούν ζητήματα μετανάστευσης, αποκαλύπτει σε εκτενές ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος, Ντίνα Κλεάνθους.
Οκτώ συλλήψεις, έγγραφα «μαϊμού», ηλικιωμένοι δήθεν εργοδότες, ανυποψίαστοι αλλοδαποί που έψαχναν για δουλειά, και εμπλεκόμενα άτομα πέραν πάσης υποψίας, όπως γιατροί και κοινοτάρχες, συνθέτουν ή φέρονται να εμπλέκονται στην πολύπλοκη αυτή υπόθεση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε από εξειδικευμένους ανακριτές του γραφείου καταπολέμησης εμπορίας προσώπων και ξεκίνησε εδώ και περίπου 3 μήνες.
Πρόκειται για κύκλωμα, τα δίκτυα του οποίου φτάνουν μέχρι τη μακρινή Ινδία και το οποίο δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια, με τον τζίρο να υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Στα χέρια των ανακριτών βρίσκονται 18 καταγγελίες από Ινδούς, οι οποίοι εξαπατήθηκαν στην προσπάθεια τους να έρθουν στην Κύπρο για δουλειά, ενώ τα όσα ανέφεραν στις αρχές τα θύματα, οδήγησαν την Αστυνομία στα ίχνη των υπόπτων.
Συγκεκριμένα από τις αρχές του μήνα συνελήφθησαν και τελούσαν υπό κράτηση τα εξής πρόσωπα: 41χρονη από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, με ηγετική θέση στο κύκλωμα. Τελούσε υπό κράτηση από τις 8 Μαρτίου και αφέθηκε ελεύθερη χθες Κυριακή. Πέντε Ελληνοκύπριοι, ανάμεσα τους και ένας γιατρός και δυο Ινδοί.
Την ιδία ώρα, η αστυνομία καταζητεί, βάσει δικαστικών ενταλμάτων άλλους δυο Ινδούς, ενώ δράση ανέλαβε και η Ιντερπόλ που αναζητεί συνεργάτες τους κυκλώματος.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που βρίσκονται ενώπιον των αρχών, τα 10 μέλη του κυκλώματος είχαν συνεργάτες στην Ινδία, οι οποίοι «ψάρευαν» πρόσωπα που επιθυμούσαν να δουλέψουν στην Κύπρο.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούσαν να έλθουν στην Κύπρο έπρεπε να πληρώσουν πέντε με δέκα χιλιάδες ευρώ.Ακολούθως, οι συνεργάτες τους στην Κύπρο εντόπιζαν ηλικιωμένα πρόσωπα, τα ξεγελούσαν, δηλώνοντας τα ως εργοδότες, χωρίς να έχουν ιδέα. Στη συνέχεια μέσω ιδιωτών γιατρών, εξασφάλιζαν ιατρικές βεβαιώσεις «μαϊμού», με σκοπό οι ηλικιωμένοι να δικαιούνται οικιακό βοηθό. Επίσης, τα μέλη του κυκλώματος πλαστογραφούσαν τις υπογραφές τους, τις οποίες πιστοποιούσαν διάφοροι κοινοτάρχες.
Οι αλλοδαποί που έφταναν στην Κύπρο μεταφέρονταν σε διαφορετικούς εργοδότες από αυτούς που αναγράφονταν στην άδεια εισόδου τους, καθότι στις πλείστες περιπτώσεις οι φερόμενοι ως εργοδότες δεν γνώριζαν καν ότι υπήρχε αίτηση στο όνομά τους.
Το αποτέλεσμα ήταν οι αλλοδαποί να αναγκάζονται να δουλεύουν παράνομα και να έχουν μπλεξίματα με την αστυνομία, αφού τα μέλη του κυκλώματος, απέστελλαν δηλώσεις στο αρχείο πληθυσμού και μετανάστευσης και αφού υπέγραφαν ως εργοδότες, ενημέρωναν το γραφείο ότι οι Ινδοί εγκατέλειψαν τον τόπο διαμονής και εργασίας τους.
Εναντίον τον υπόπτων διερευνώνται τα αδικήματα συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, καταρτισμός και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και πρόκληση εκτέλεσης πλαστού εγγράφου με ψευδείς παραστάσεις. Εμπορεία ενηλίκων προσώπων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η 41χρονη, πάντως, φερόμενη ως εγκέφαλος του κυκλώματος, αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές.Την ίδια ώρα, για την υπόθεση, η αστυνομία προχώρησε, μεταξύ άλλων, στην έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών, ενώ αναμένεται να γίνει άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις