Είναι σίγουρα θετικό το γεγονός ότι ξεκαθαρίστηκε και ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ η βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού, δηλαδή η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του την Τριτη 26/11.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι παραμένει προβληματικό το γεγονός ότι δεν έχουμε καταλήξει στη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς» και πρόσθεσε ότι αρνητικό είναι και το γεγονός ότι η σύγκληση άτυπης πενταμερούς μάλλον τοποθετείται μετά τον Απρίλη του 2020 και τις εκλογές στα κατεχόμενα για την ανάδειξη ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Σε σημερινές του δηλώσεις για την άτυπη τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η δήλωση «γίνεται με την επιφύλαξη να έχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι ακριβώς έχει διαμειφθεί και το τι έχει αποφασιστεί από τη συνάντηση στο Βερολίνο».
«Βασίζουμε τις δηλώσεις μας πάνω στη δημόσια δήλωση που έχει γίνει από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τις τοποθετήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι σίγουρα θετικό το γεγονός ότι ξεκαθαρίστηκε και ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ η βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού, δηλαδή η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ελπίζουμε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη θα τερματιστεί οριστικά η οποιαδήποτε σκέψη, το οποιοδήποτε φλερτάρισμα από όλους τους εμπλεκόμενους ανεξαιρέτως για το ποια θα είναι η βάση λύσης του Κυπριακού. Ελπίζουμε να τερματιστεί η συζήτηση για λύση δύο κρατών ή για λύση συνομοσπονδίας. Σημειώνουμε επίσης ότι όπως έχει συμφωνηθεί οι Όροι Αναφοράς –δηλαδή η βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις- θα συναποτελούνται από τα τρία στοιχεία: την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις τις οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα της 30ης του Ιούνη. Και σε αυτό το θέμα ελπίζω να τερματιστεί πλέον η οποιαδήποτε συζήτηση», ανέφερε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η λύση του Κυπριακού εντός του προβλεπτού ορίζοντα έχει ύψιστη σημασία για τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων.
«Δεν πρέπει να πάει σε βάθος δηλαδή η λύση του Κυπριακού. Έχει σημασία λοιπόν από τώρα και στο εξής οι δύο ηγέτες να δώσουν βαρύτητα, με τη ρητορική και τις πρωτοβουλίες τους, στην επεξήγηση της αναγκαιότητας και των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν για όλους τους Κύπριους με την επανένωση της κοινής μας πατρίδας», πρόσθεσε.
Από την άλλη βέβαια, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι παραμένει προβληματικό το γεγονός ότι δεν έχουμε καταλήξει στη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς».
«Κατανοούμε ότι η Τουρκία σίγουρα έχει λόγο σε ό,τι αφορά το κομμάτι που αναφέρεται στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά μια προπαρασκευαστική δουλειά που θα γινόταν από τη δική μας πλευρά και την τουρκοκυπριακή θα διευκόλυνε αφάνταστα τις συζητήσεις στην άτυπη διάσκεψη», σημείωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι αρνητικό είναι και το γεγονός ότι η σύγκληση άτυπης πενταμερούς μάλλον τοποθετείται μετά τον Απρίλη του 2020 και τις εκλογές στα κατεχόμενα για την ανάδειξη ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
«Δεν ξέρουμε ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά τον ερχόμενο Απρίλη και αυτό αντιλαμβάνεστε μπορεί να προκαλέσει περισσότερες δυσκολίες σε ότι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, συνολικά, το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου συνιστά επιβεβαίωση ότι η νέα προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά.
«Αυτό βέβαια ήρθε με δυόμιση χρόνια καθυστέρηση, και αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό, ένεκα παλινδρομήσεων και αντιφάσεων, μέσα στα οποία –αυτά τα δυόμιση χρόνια- συντελέστηκαν νέα αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, αυτό το βήμα που έγινε χθες θα έχει νόημα, μόνο αν υπάρξει συνέπεια και συνέχεια από όλους τους εμπλεκόμενους», συμπλήρωσε.
Πρέπει, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, και οι δύο ηγέτες όχι μόνο να διακηρύττουν αλλά και να το εννοούν ότι αποδέχονται τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχε μείνει στο Κρανς Μοντανά, να μην επανανοίγουν συγκλίσεις και να μην θέτουν όρους και προϋποθέσεις εκτός του Πλαισίου της 30ης Ιουνίου.
«Προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η προσπάθεια που θα καταβάλει το επόμενο διάστημα το ΑΚΕΛ», κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις