Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε μια από τις τελευταίες του πράξεις ως Υπουργός Οικονομικών, όπως είπε, μιλώντας την Παρασκευή (28/11), από το βήμα του 16ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, δήλωσε ότι μέσα από συλλογική προσπάθεια εξασφαλίστηκε μια δεύτερη ευκαιρία για την οικονομία, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων να μην υπάρξει επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.
Στο χαιρετισμό του ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε τη χαρά του που σε μια από τις τελευταίες του ουσιαστικά πράξεις ως Υπουργός Οικονομικών έχει την ευκαιρία να εκφράσει για άλλη μια φορά την εκτίμηση του προς την ΣΕΚ, την ηγεσία της, τα στελέχη της αλλά και το σύνολο των εργαζομένων που εκπροσωπεί, προσθέτοντας ότι η συνεργασία και ο διάλογος με την συνδικαλιστική οργάνωση υπήρξε συνεχής.
Έκανε αναφορά σε διάφορες ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για τους εργαζόμενους, που αίρουν διαχρονικές στρεβλώσεις, οι οποίες «δεν θα μπορούσαν ποτέ να υλοποιηθούν αν η οικονομία μας παράμενε εγκλωβισμένη στη δίνη της ύφεσης και της αβεβαιότητας».
«Χρειάστηκε σκληρή δουλειά, χρειάστηκε κόπος και θυσίες από τους συμπολίτες μας, χρειάστηκε η λήψη δύσκολων πολιτικών αποφάσεων για να στεκόμαστε σήμερα στα πόδια μας», είπε. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «κανένα αίτημα και καμιά ανάγκη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αν προηγουμένως δεν διασφαλιστεί η ευρωστία της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών».
Σήμερα, σημείωσε, «χωρίς αμφιβολία είμαστε ως χώρα σε μια σαφώς καλύτερη θέση». Αντί της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης διανύουμε την 5η συνεχόμενη χρονιά ισχυρής ανάπτυξης, είπε, αντί για ανεργία στο 16,5% έχουμε σήμερα στο 6,5%, οδηγώντας έτσι στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων. Αντί, πρόσθεσε, της μαύρης τρύπας στα δημόσια οικονομικά που υπερέβαινε το €1 δισεκατ. το χρόνο και καθιστούσε αναπόφευκτες τις επιβαρύνσεις και τις περικοπές, έχουμε σήμερα πλεόνασμα του €1 δισεκατ. που αποτελεί το περιθώριο ασφαλείας για την οικονομία μας και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων, την χρηματοδότηση επενδύσεων αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το ΓεΣΥ.
Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε λέγοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι σήμερα στο ψηλότερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ. Για το τραπεζικό σύστημα, ο Υπουργός Οικονομικών, διευκρίνισε ότι την εξυγίανσή του «δεν την κάναμε για χάρη των τραπεζιτών αλλά για τις επενδύσεις, το εμπόριο, την ανάπτυξη, που δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα».
«Μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, έχουμε εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία». Αποτελεί, πρόσθεσε ο ίδιος, «συλλογική υποχρέωση της Κυβέρνησης και της Βουλής, των συνδικαλιστικών αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων, υποχρέωση όλων μας αυτή τη δεύτερη ευκαιρία να την διαχειριστούμε προσεκτικά και υπεύθυνα, χωρίς υπερβολές, χωρίς δογματισμούς και χωρίς ποτέ να επιστρέφουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος».
Στο χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Υπουργός Οικονομικών στις διαβουλεύσεις με την συνδικαλιστική οργάνωση «ο οποίος μέσα από την προσωπική του διάσταση μπόρεσε να δώσει πολλές διεξόδους και σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένα καυτά ζητήματα, δίνοντας έμφαση στη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών».
Συνδικαλιστικά, είπε, «δόθηκε η λύση, η οποία εφαρμόζεται εδώ και ενάμισι χρόνο, με προτεραιότητα τους χαμηλόμισθους, για την πλειοψηφία των οποίων έχουν ήδη αποκατασταθεί πλήρως οι μισθοί».
Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, «η τελική απόφαση του δικαστηρίου, ενδεχομένως να δώσει μια άλλη διάσταση στο όλο θέμα, θα πρέπει όμως να τύχει σεβασμού και να βρεθούν οι τρόποι εφαρμογής της, έναν ρόλο που διεκδικούμε ως συνδικαλιστικό κίνημα».
Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων ότι «εντός του ερχόμενου έτους ξεκινά ο διάλογος για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, καθώς εξέλειπαν πλέον οι λόγοι για τους οποίους υπήρξε ανάγκη προσωρινής αναπροσαρμογής του τρόπου καταβολής της».
Τα δεδομένα που προκύπτουν σε ό,τι αφορά τη συνεχή μείωση της ανεργίας και την προοπτική πλήρους απασχόλησης, σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθεια για ρύθμιση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, είπε, «δημιουργούν τις ικανές και δυνατές συνθήκες για συγκροτημένη συζήτηση και κατάληξη στον καθορισμό του πλαισίου που θα αφορά τον κατώτατο μισθό».
Η ΣΕΚ, σημείωσε, «είναι θετική προς αυτή την κατεύθυνση, εν αναμονή και της αποστολής της μελέτης από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, καθώς ο κατώτατος μισθός ενισχύει την αξιοπρέπεια στην εργασία, μειώνει τις ανισότητες, βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο, αυξάνει την κατανάλωση ενισχύοντας την οικονομία και ταυτόχρονα λειτουργεί υποστηρικτικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας, ένα θέμα που δυστυχώς βρίσκεται ξεχασμένο εδώ και 15 περίπου χρόνια».
Σε χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών της Γαλλίας Interco Κλερ Λε Καλονέκ ανέφερε ότι ο κόσμος καθίσταται ολοένα και περισσότερο αλληλεξαρτώμενος λόγω της εξάπλωσης της παγκοσμιοποίησης και γι αυτό είναι σημαντικό να συναντιόμαστε και να ν’ αναπτύσσουμε δεσμούς μεταξύ των συνδικαλιστών διαφόρων χωρών. Αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η συνδικαλιστική της οργάνωση με διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών. Η κ. Καλονέκ είπε ότι στην ΕΕ επανέρχεται εντονότερα το κίνημα στήριξης της κοινωνικής Ευρώπης. Είμαστε πεπεισμένοι, είπε, ότι η Ευρώπη παραμένει η λύση για την απόκτηση νέων και μόνιμων κοινωνικών δικαιωμάτων για τους πολίτες και ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η επόμενη πενταετία θα είναι πράγματι κρίσιμη για τα θέματα αυτά.
Από την πλευρά του, ο Μόντι Γκέλερ, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας Δημόσιων Υπηρεσιών του Ισραήλ (UCAPSE) ανέφερε ότι το συνέδριο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των συνδικάτων αλλά και των λαών μας. Οι αμοιβαίες σχέσεις των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν πάντοτε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, είπε. Σημείωσε επίσης ότι «έχουμε τον ίδιο συνδικαλιστικό προσανατολισμό και τον ίδιο βασικό στόχο: Να εκπροσωπούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους εργαζόμενους και να αγωνιζόμαστε πάντοτε για τη βελτίωση των μισθών και των εργασιακών τους συνθηκών».
Σε χαιρετισμό του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Ελλάδος Γρηγόρης Καλομοίρης αναφέρθηκε στους αγώνες της συντεχνίας υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα. Εξέφρασε ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την εκτίμηση ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σε αναφορά του στο Κυπριακό, είπε ότι «αγωνιζόμαστε μαζί με τον κυπριακό λαό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που δεν θα παραγνωρίζει ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Για μια Κύπρο, ανέφερε, «ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, κοιτίδα ειρηνικής συνύπαρξης και όχι προτεκτοράτο του ιμπεριαλισμού».
Σε ένα απολογισμό των διεκδικήσεων της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και των αποτελεσμάτων που είχαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια προέβη ο Γενικός Γραμματέας της Γιώργος Κωνσταντίνου. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην συμφωνία πλαίσιο που επιτεύχθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2007 και στην ολοκλήρωση της συλλογικής σύμβασης του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού.
Για το ΓεΣΥ ανέφερε ότι η ΟΕΚΔΥ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαβούλευση για την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων ώστε να διασφαλιστεί η απασχόληση, οι μισθοί και γενικά όλοι οι όροι, κανονισμοί και ειδικές συμφωνίες απασχόλησης των μελών της στο τομέα της δημόσιας υγείας.
Η ΟΕΚΔΥ, είπε ο κ. Κωνσταντίνου «συνδικαλίζεται με εντιμότητα, τεκμηρίωση των θέσεων της για να βελτιώνει συνεχώς το βιοτικό επίπεδο των μελών της». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «φροντίζει να διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικών δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών της χώρας μας». Η ΟΕΚΔΥ, σημείωσε, συμβάλλει στη επίλυση προβλημάτων τόσο προς όφελος των εργαζομένων όσο και προς όφελος της κοινωνίας. «Απόδειξη αυτής της διαφορετικότητας που τη διακρίνει είναι η συνεργασία που έχει με όλες τις διευθύνσεις Υπουργείων, Τμημάτων, Υπηρεσιών και Οργανισμών», είπε, προσθέτοντας ότι «συνεργασία για επίλυση προβλημάτων υπάρχει και με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα».
Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Πανίκος Αργυρίδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών, σημειώνοντας ότι οι αντιπρόσωποι θα κληθούν να αξιολογήσουν και να εγκρίνουν τη δράση της ομοσπονδίας για την τετραετία που πέρασε και να χαράξουν μια νέα πορεία «στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα ότι ως εργαζόμενοι απαιτούμε το μερίδιο που μας ανήκει, τίποτα περισσότερο και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα το λιγότερο» Πληρώσαμε, είπε ο κ. Αργυρίδης, «τίμημα για λάθη και παραλείψεις που δεν μας ανήκουν, αλλά τώρα είναι η ώρα της προοπτικής και της ανάκαμψης».
Το συνέδριο καταπιάνεται με τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Σχολικών Εφορειών, τη νέα τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την ίση μεταχείριση στον εργασιακό χώρο και την προσέλκυση και οργάνωση εργαζομένων στις συντεχνίες.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις