Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης (05/12), το κείμενο και οι χάρτες του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών μελετούν τη συμφωνία, όμως η άποψη της Αθήνας είναι ότι το περιεχόμενό της παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και η συμφωνία είναι νομικά άκυρη και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή.
Την ίδια θέση, άλλωστε, διατύπωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη συνάντηση στο Λο.
Ανυποχώρητη η Τουρκία
Στην Εθνοσυνέλευση προς ψήφιση καταθέτει σήμερα, Πέμπτη, (05/12) η τουρκική κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την έγκριση του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, «η συμφωνία με την Λιβύη για τη Μεσόγειο θα εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση», υποστηρίζοντας ότι «με τη συμφωνία κερδισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ειρήνη».
Mε το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φάγεζ αλ Σάρατζ ξεκίνησε η νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία θα αγνοεί πλήρως την ελληνική νοτίως της γραμμής Κρήτης – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου, αποκόπτοντας γεωγραφικά μια θαλάσσια περιοχή η οποία αποτελεί το δυτικό τμήμα μία ενιαίας ζώνης που στα ανατολικά της τέμνεται με τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Με τη συμφωνία η Αγκυρα επιχειρεί τη χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο ηπειρωτικών κρατών, δηλαδή της Τουρκίας και της Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή που ορίζεται από την ακτογραμμή Αντίφελλου (Κας)-Μαρμαρίδας-Μάκρης (Φέτχιγε) από την τουρκική πλευρά και της Ντέρνα-Τομπρούκ-Μπορντίγια από την πλευρά των λιβυκών ακτών.
Οι γεωγραφικές συντεταγμένες βάσει των οποίων επιχειρείται η οριοθέτηση της ΑΟΖ, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, είναι οι εξής:
Η εξέλιξη αυτή ήταν βεβαίως αναμενόμενη, ωστόσο ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος. Και αυτό γιατί μόλις χτες συναντήθηκαν στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι… διαφωνούν.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε πως επρόκειτο για ένα τετ-α-τετ με αρκετά σκαμπανεβάσματα και πως η συνάντηση ξεκίνησε με καχυποψία και από τις δύο πλευρές.
Aπό ΚΥΠΕ&CNN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις