Στην κατάμεστη εκκλησία της Του Θεού Σοφίας, παρουσία πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η τελετή επαναπατρισμού οστών έξι Ελλαδιτών πεσόντων της τουρκικής εισβολής 1974.
Οστά του Αντιστράτηγου Παπαλαμπρίδη Γεώργιου, του Συνταγματάρχη Μηχανικού Κούρλιου Κωνσταντίνου, του Έφεδρου Ανθυπασπιστή Πεζικού Παυλούδη Παύλου, του Έφεδρου Ανθυπασπιστή Πεζικού Παναγιώτου Βασίλειου και των Έφεδρων Ανθυπασπιστών Καταδρομών Κατέρου Κωνσταντίνου και Ηλία Κωνσταντίνου, παραδόθηκαν σήμερα με κάθε τιμή, στην Ελληνική Κυβέρνηση για να μεταφερθούν και να ταφούν στην Ελλάδα. Της ακολουθίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς συνοδευόμενο από τη Φιλαρμονική απέδωσαν τιμές κατά την έξοδο των φέρετρων από την Εκκλησία.
Στην Ομιλία του στην τελετή, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτη Φωτίου είπε πως αποχαιρετούμε σήμερα τ οστά των αδελφών Ελλαδιτών που η αντρειοσύνη, η μεγαλοψυχία και η αγάπη τους για την πατρίδα και το έθνος δεν μπορεί να χωρέσουν σε κανένα φέρετρο. «Όλο το είναι μας συνταράζεται από τα μηνύματα του σημερινού αποχαιρετισμού. Ελλάδα και Κύπρος: Προαιώνιοι δεσμοί, κοινή εθνική ταυτότητα, μαζί σε όλους τους οι αγώνες», είπε.
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε ξεχωριστά στον κάθε ένα από τους έξι Ελλαδίτες ήρωες. Όπως είπε, ο Αντιστράτηγος Παπαλαμπρίδης Γεώργιος υπηρετούσε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς με το βαθμό τότε του Υπολοχαγού. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν ύστερα από τον εντοπισμό τους στο ύψωμα Αλωνάργα του Πενταδακτύλου, όπου χάθηκαν τα ίχνη του στις 22 Ιουλίου 1974, κατά την διάρκεια μάχης με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.
Ο Συνταγματάρχης Μηχανικού Κούρλιος Κωνσταντίνος υπηρετούσε στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου με το βαθμό του Ανθυπασπιστή και έπεσε στις μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή του κατεχόμενου σήμερα στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, στις 16 Αυγούστου 1974. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, όπου τάφηκαν μετά από περισυλλογή σορών πεσόντων την οποία πραγματοποίησε η Εθνική Φρουρά στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, μετά το πέρας της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.
Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Παυλούδης Παύλος υπηρετούσε, επίσης, στην ΕΛΔΥΚ με το βαθμό τότε του Λοχία. Τα ίχνη του χάθηκαν στις 16 Αυγούστου 1974 στις μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, οστά του εντοπίστηκαν σε περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Κιόνελι και ταυτοποιήθηκαν στις 2 Φεβρουαρίου το 2018.
Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Παναγιώτου Βασίλειος υπηρετούσε, επίσης, στην ΕΛΔΥΚ ως απλός στρατιώτης και τα ίχνη του χάθηκαν στις 16 Αυγούστου 1974 στις μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα. Οστά του εντοπίστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας όπου τάφηκαν μετά την περισυλλογή των σορών πεσόντων στην περιοχή του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.
Τέλος, οι Έφεδροι Ανθυπασπιστές Καταδρομών Κατέρος Κωνσταντίνος και Ηλία Κωνσταντίνος ήταν καταδρομείς και επέβαιναν στο αεροπλάνο ΝΟΡΑΤΛΑΣ που κατέπεσε στις 22 Ιουλίου 1974 στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας. Οστά τους εκτάφηκαν από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας όπου τάφηκαν μετά την περισυλλογή τους από το σημείο πτώσης του αεροπλάνου.
Ο κ. Φωτίου επαναβεβαίωσε την προσήλωση της δικής ε/κ πλευράς στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας, για μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, μιας λύσης που να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας και οι ιταμές απειλές και οι εκβιασμοί της δεν πρόκειται ποτέ να μας απομακρύνουν από αυτό το στόχο, τόνισε.
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε ότι ξακολουθούν να αγνοούνται 814 και η πρόοδος που έχει επιτελεσθεί τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να παραγράψει τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας για την εξαφάνιση τόσων ανθρώπων. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί αντικατοπτρίζεται και στις υποθέσεις αγνοουμένων των Ελλαδιτών καθώς από το σύνολο των 77 Ελλαδιτών αγνοουμένων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ταυτοποιήθηκαν οι 30 και αγνοείται η τύχη ακόμα 47.
Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Άμυνας της Ελλάδας Αλκιβιάδη Στεφανή είπε πως παραδίδοντας σήμερα για πέμπτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια στους προσφιλείς τους και επίσημα στην Ελλάδα τα οστά Ελλαδιτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την προάσπιση της κυπριακής ελευθερίας, σφραγίζεται ακόμα μια σελίδα της κοινής ιστορίας και των ακατάλυτων δεσμών που μας ενώνουν με τον μητροπολιτικό χώρο. «Εκ μέρους και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, παρακαλώ μεταφέρετε στη Μητρόπολη του Ελληνισμού τα ειλικρινή συναισθήματα της απέραντης τιμής και ευγνωμοσύνης μας, όπως και τις θερμότερες των ευχαριστιών μας για τη διαρκή συμπαράσταση και συστράτευση στον αγώνα που διεξάγουμε για επιβίωση και δικαίωση», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Στεφανή είπε μεταξύ άλλων ότι η ταφή των νεκρών και μάλιστα των πολεμιστών δεν αποτελεί μια απλή υποχρέωση και τυπική διαδικασία, αλλά μια εσωτερική ανάγκη, θρησκευτική υποχρέωση, εθνική επιταγή, υπέρτατο καθήκον και ιερό κανόνα, προερχόμενο από τα βάθη της ελληνικής ιστορικής διαδρομής.
Ο Έλληνας αξιωματούχος είπε πως η Ελλάδα οφείλει να είναι δίπλα στην Κύπρο και πως ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει κορυφαίο μέλημα της, και απόλυτη στρατηγική επιδίωξη της Εξωτερικής πολιτικής είναι η επίτευξη μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ, των σχετικών Ψηφισμάτων των ΗΕ και των αποφάσεων του ΣΑ.
«Την ίδια ώρα», συνέχισε, «καθίσταται σαφές πως δεν πρέπει να παρασυρθούμε στο παιγνίδι της έντασης, δεν πρέπει να γίνει επιλογή μας αυτό το πεδίο δράσης. Φυσικά όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού. Πρέπει να βρισκόμαστε και βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα», σημείωσε.
Στεφάνια στους έξι πεσόντες Ελλαδίτες κατέθεσαν σήμερα οι συγγενείς τους καθώς και ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις