Με εισήγηση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, μέσω της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου το θέμα της Αμμοχώστου και αποφασίστηκε να γίνουν ενέργειες για να παραπεμφθεί το ζήτημα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) καθώς και προώθησή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της συζήτησης ήταν η επιβεβαίωση των συμπερασμάτων της επίσκεψης που προηγήθηκε τον Μάιο του 2018 στην Αμμόχωστο, που όπως είναι γνωστό δεν επιτράπηκε στα μέλη της αποστολής να εισέλθουν εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
«Αυτό που αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είναι να γίνουν ενέργειες για να παραπεμφθεί το ζήτημα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα γίνει συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου, όπως επίσης και να προωθηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή Αναφορών, στο σύνολό της, είναι θετική, βρίσκεται στο πλευρό μας και βεβαίως πρωτοστατούμε έτσι ώστε το θέμα της Αμμοχώστου να παραμείνει ανοικτό, μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδάκης.
Όπως είπε, υπάρχει επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφεθεί το θέμα της Αμμοχώστου να τεθεί στο περιθώριο.
«Τη στιγμή που τα συμπεράσματα της επίσκεψης του 2018 ήταν η απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, φτάσαμε αυτή τη περίοδο, λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς, να συζητούμε για αποτροπή εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου. Ας πάρουμε την αρνητική διάθεση της Τουρκίας για να την μετατρέψουμε σε θετική πρόταση δική μας, όπως επιμείνουμε στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους. Βεβαίως η τουρκική αδιαλλαξία δεν μπορεί να μας αφήνει αισιόδοξους», ανέφερε.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής θεωρεί ότι η τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά τόσο στη Συρία όσο και στο Αιγαίο, δεν μας αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας, αλλά εμείς οφείλουμε, ανά πάσα στιγμή, να αναδεικνύουμε το θέμα της Αμμοχώστου, που όπως είναι γνωστό ξεκίνησε με την προσφυγή του Αμμοχωστιανού Λοΐζου Αυξεντίου, εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και εμείς προσωπικά, ως Ευρωβουλευτές, θα σπρώξουμε το θέμα, ούτως ώστε να δράσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο για να πετύχουμε τους στόχους μας. Το Συμβούλιο είναι αυτό που θα πρέπει να κινήσει ουσιαστικά τα νήματα κι εμείς θα πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι όλοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινή ερώτηση, αναφορικά με τις προκλητικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για την Αμμόχωστο.
Συγκεκριμένα, οι Ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι οι ενέργειες της υποτελούς διοίκησης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, αναφορικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, έχουν ως σκοπό να ανοίξει η πόλη υπό την "διοίκηση" της καθώς και ο εποικισμός της, κατά παράβαση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Απηύθυναν ερώτημα στην Κομισιόν εάν γνωρίζει τις προκλητικές αυτές ενέργειες που πραγματοποιούνται, τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για αντιμετώπιση αυτών των παράνομων ενεργειών για την Αμμόχωστο.
Εξ ονόματος της Επιτροπής, η Federica Mogherini, απελθούσα Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας απάντησε ότι όσον αφορά το καθεστώς των Βαρωσίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να έχει ως γνώμονα την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) και άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρεται στην απάντηση, εμμένει επίσης πλήρως στη δέσμευσή της για υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Εν προκειμένω, αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως το έργο που επιτελούν οι δύο Κύπριοι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπει στις προσεχείς συνεδριάσεις θεωρώντας ότι αποτελούν ευκαιρία καθοριστικής σημασίας προκειμένου να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.
Προστίθεται ότι η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως, πιο πρόσφατα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019, ότι παραμένει επιτακτικής σημασίας να δεσμευθεί και να συμβάλει η Τουρκία στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, μεταξύ άλλων και των εξωτερικών πτυχών του, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και το ενωσιακό κεκτημένο.
Είναι επιτακτική ανάγκη, προστίθεται, να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες, με στόχο την επανένωση του νησιού, για μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις