Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Σπίγκελ, η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα είναι αυτή που επωφελείται περισσότερο.
Η Γερμανία συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην ανακατανομή πόρων εντός της ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μεταξύ 2008 και 2017, η Γερμανία συνεισέφερε το ποσό των 138 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την οικονομική βοήθεια για χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως προκύπτει από έρευνα του Center for European Policy (CEP)με θέμα την ανακατανομή των πόρων εντός της ΕΕ.
Το συνολικό ποσό για τη Γερμανία διαμοιράζεται σε 119 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και 19δισ. ευρώ για οικονομική βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.
Συνεπώς, η Γερμανία συνέβαλε με διαφορά περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα και μάλιστα απέχει πολύ από τη Γαλλία, η οποία πλήρωσε λίγο λιγότερα από 80 δισ.ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για την πολιτική διάσωσης κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου.
Οι χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο είναι η Ελλάδα με 114 δισ. ευρώ και η Πολωνία με 104 δισ. ευρώ. Ενώ οι Πολωνοί επωφελήθηκαν κυρίως από την ανακατανομή πόρων μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ένα από τα πλεονεκτήματα για τη χώρα ήταν ότι κατάφερε να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τους τόκους λόγω του συμφέροντος δανεισμού.
Οι ερευνητές έκαναν σύγκριση των ποσών που θα έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα με όρους αγοράς και αυτούς που τελικά εξασφάλισε. Καθώς επετράπη στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει εξαιρετικά φθηνά δάνεια από τα ταμεία διάσωσης, η διαφορά που κατέγραψαν ήταν μεγάλη.
Οι συντάκτες της έρευνας για το CEP το αξιολογούν ως βοήθεια μεταβίβασης πόρων.
Αντίστροφα, η Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία επιβαρύνθηκαν οικονομικά εξαιτίας του γεγονότος ότι δάνεισαν την Ελλάδα με προνομιακούς όρους.
Εξάλλου, και στην ετήσια κατά κεφαλή επιβάρυνση, οι Γερμανοί βρίσκονται στην κορυφή με 169 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα. Μόνοι οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί τους ξεπερνούν με 170 ευρώ.
Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλά και στον κατάλογο που αφορά στην ανακατανομή των πόρων, με 1049 ευρώ κατά κεφαλή ετησίως. Για τους Πολωνούς, η αντίστοιχη τιμή είναι τα 273 ευρώ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις