ΔΙΕΘΝΗ

Κλιματική αλλαγή και πολυετής προϋπολογισμός τα βασικά θέματα Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με επιστολή Σ.Μισέλ

Κλιματική αλλαγή και πολυετής προϋπολογισμός τα βασικά θέματα Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με επιστολή Σ.Μισέλ

Την πρώτη του επιστολή πρόσκλησης προς του 28 για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, απέστειλε απόψε ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.


Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει απευθυνόμενος στους ηγέτες ότι πρόθεσή του είναι να βασιστεί "στο εντυπωσιακό έργο των δύο προκατόχων μου και να δημιουργήσω μια ισχυρή σχέση μαζί σας, βασισμένη στην εμπιστοσύνη, την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια". "Μαζί, θα παράσχουμε τη στρατηγική καθοδήγηση που χρειάζεται η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που εντοπίστηκαν στο στρατηγικό θεματολόγιο που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2019", τονίζει.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενημερώνει τους 28 ότι η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 15:00 με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σάσολι, και θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση, κατά την οποία θα υιοθετηθούν συμπεράσματά για τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, οι 28 θα προχωρήσουν "στη ζωτική πρόκληση της αλλαγής του κλίματος. Θέλω να συμφωνήσουμε στη δέσμευση να καταστεί η ΕΕ ουδέτερη προς το κλίμα έως το 2050. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η ΕΕ θα αναλάβει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Είμαι πεπεισμένος ότι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη", τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Ωστόσο, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι θα απαιτηθούν προσπάθειες από όλα τα κράτη μέλη. Θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο και τους απαραίτητους πόρους για να χαράξουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη πορεία προς τον στόχο μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες και τα σημεία εκκίνησης", διευκρινίζει.

Κατά το δείπνο, οι 28 θα συζητήσουν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ενημερώνει ο Σαρλ Μισέλ καλώντας τους 28 σε "παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές". Θα εργαστούμε για τον εντοπισμό των βασικών στοιχείων μιας τελικής συμφωνίας.

"Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με μια επισκόπηση σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, μαζί με σύντομα συμπεράσματα για τον ΠΟΕ, την Αφρική και την Τουρκία", αναφέρει.

Την Παρασκευή, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10:00 με την παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σέντενο. "Έπειτα από ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική κατάσταση, θα κάνουμε απολογισμό της προόδου που έχει σημειώσει το Eurogroup για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και θα δώσουμε ορισμένες κατευθύνσεις σχετικά με τις μελλοντικές εργασίες. Για το σκοπό αυτό θα εκδοθεί δήλωση", σημειώνει.

"Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με το άρθρο 50. Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα και επιβεβαιώνουμε την επιθυμία μας για όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο", καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top