Με μανιφέστο που θα ετοιμαστεί μετά από κύκλο επαφών, οι οποίες θα διενεργηθούν με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας προσδοκεί ότι του χρόνου τα τιμηθεί η παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς με απτά αποτελέσματα. Τον κύκλο επαφών ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Φόρουμ Μάριος Σκανδάλης με τη λήξη της εκδήλωσης κατά της διαφθοράς με τίτλο «Διαφθορά. Ώρα μηδέν» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16/12.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν οι αρχηγοί των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων και απάντησαν ερωτήσεις των παρευρισκόμενων, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποκάλυψε ότι ΜΜΕ που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα όταν άρχισε διερεύνηση ποινικής υπόθεσης άρχισαν πόλεμο εναντίον του προκειμένου να λύσουν τα οικονομικά τους.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας σχολίασε χαριτολογώντας την εισήγηση του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να αναλάβει συντονιστής της προσπάθειας για υιοθέτηση των συστάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, λέγοντας ότι «θα είναι ικανοποιημένος να φύγει με δουλειά».
Ακολούθως αναφέρθηκε στην «ανελέητη και αήθη επίθεση» που δέχθηκαν ο ίδιος και ο Γενικός Ελεγκτής από δύο εφημερίδες.
Είπε επί αυτού ότι 2 συγκεκριμένες εφημερίδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρόσφεραν μεγάλη υποστήριξη μέχρι παρεξηγήσεως, από τα άλλα ΜΜΕ. Ανέφερε πως όταν άρχισε διερεύνηση για συγκεκριμένη ποινική υπόθεση, επικοινώνησαν μαζί του από την εφημερίδα και του κατονόμασαν πρόσωπο το οποίο θα χρηματοδοτούσε την εφημερίδα, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμα ότι αυτή η κατάσταση ήταν μια ψυχοφθόρα διαδικασία στην οποία ο ίδιος και ο Γενικός Ελεγκτής ένιωθαν «μοναχικοί καβαλάρηδες». Απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους αν υπάρχει σύνδεση συμφερόντων ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και Δικαστών, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε αρνητικά.
Στην αρχική τοποθέτηση του, ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε ότι η πάταξη της διαφθοράς στην κυπριακή πραγματικότητα απαιτείται η επιβολή αυστηρότερων ελέγχων κατά την άσκηση εξουσίας. Πρόσθεσε ότι συμπεριφορές που πριν γίνονταν ανεκτές και περνούσαν απαρατήρητες σήμερα φαίνεται να έχουν πολιτικό κόστος.
Περαιτέρω ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως η ατιμωρησία υποθάλπει τη διαφθορά ενώ σε ότι αφορά τη ηθική είπε ότι ο άνθρωπος θέτει τους κανόνες και ο άνθρωπος τους εφαρμόζει.Είπε ακόμα πως τα αξιώματα πρέπει να καταλαμβάνονται με κύριο γνώμονα το ήθος.
Δυσοίωνο βλέπει το σχετικά εγγύς μέλλον ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σε δική του παρέμβαση κάλεσε τους πολίτες να ζητήσουν την δέσμευση των πολιτικών αρχών ότι η Βουλή θα θα προωθήσει τη διαδικασία με την οποία η Κύπρος θα καταστεί Υιοθετούσα Χώρα πρόσφατης Σύστασης του ΟΟΣΑ για τη Δημόσια Ακεραιότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί ο ΟΟΣΑ, ως εξωτερικός αξιολογητής, να διαβεβαιώσει ότι οι δράσεις που θα καθοριστούν ικανοποιούν τη Σύσταση. «Εάν η ίδια η Βουλή το αποφασίσει, η Υπηρεσία μας είναι στη διάθεση σας, υπό την έννοια της παροχής εμπειρογνωμοσύνης», είπε.
Ο κ. Μιχαηλίδης εξήρε την τόλμη και αποφασιστικότητα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος σε λίγους μήνες αφυπηρετεί, σημειώνοντας ότι «αποτελούσε μία ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα διασφάλισης της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου».
Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή «επί Κώστα Κληρίδη, για πρώτη φορά από το 1960, ζήσαμε τη φυλάκιση βοηθού γενικού εισαγγελέα, πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, νυν και πρώην δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, και άλλων ασκούντων δημόσια εξουσία».Και είχαμε, πρόσθεσε, «με δική του πρωτοβουλία, ένα εξαιρετικό πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο λογοδοσίας των υπευθύνων. Προφανώς, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στο θέμα της λογοδοσίας». Αλλά, σημείωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «αποτελεί κόλαφο για την ελευθεροτυπία το γεγονός ότι κάποια ΜΜΕ ανερυθρίαστα λοιδορούν ένα εξαίρετο κρατικό αξιωματούχο γιατί βρέθηκε στο δρόμο τους».
Δυστυχώς, είπε, «σε αυτό το περιβάλλον, που μοιάζει με ναρκοπέδιο, καλούμαι και εγώ να βαδίσω». Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη «τα ίδια ΜΜΕ με παρουσιάζουν ως επικίνδυνο για τον τόπο. Ο χειρότερος και εγώ από το 1960, όπως τον Κώστα Κληρίδη«.
«Έγνοια κάποιων είναι πως θα με καρατομήσουν ή, εάν δεν τα καταφέρουν, πως θα με παροπλίσουν», είπε. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, «είναι σίγουρα εξαιρετικά ψυχοφθόρο να γνωρίζεις ότι κάποιοι περιμένουν πότε θα στραβοπατήσεις για να απαιτήσουν την κεφαλή σου επί πίνακι». «Δεν έχω όμως μάθει να κιοτεύω», πρόσθεσε. «Ο εκ βάθρων ανασχεδιασμός των διαδικασιών εντός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η βελτίωση και εκσυγχρονισμός των ελεγκτικών οδηγιών και πρακτικών, και η εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων για μείωση της πιθανότητας λάθους, είναι η ασπίδα μου στους όποιους άνομους σχεδιασμούς του κατεστημένου», ανέφερε.
Αναφερόμενος στα κόμματα είπε ότι είναι τα κύτταρα της Δημοκρατίας. Και η Δημοκρατία μας θα είναι υγιής αν και τα κύτταρα της είναι υγιή. «Η ευθύνη σας αγαπητοί αρχηγοί των κομμάτων είναι τεράστια», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ότι η Κύπρος το έτος 2018 κατείχε την 38η θέση του «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας σε σύνολο 182 χωρών, βελτιωμένη θέση σε σχέση με τον δείκτη του 2017 όπου κατείχε την 42η θέση.
«Κατά το 2018, η Κύπρος βρέθηκε ανάμεσα στα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη σχετική άνοδο», είπε, προσθέτοντας ότι «η σχετική αυτή πρόοδος, αν και σημαντική, ουδόλως μας εφησυχάζει. Αντίθετα, στόχος μας είναι και πρέπει να είναι η περαιτέρω βελτίωση της Κύπρου σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαφθορά».
Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη πολλά πρέπει και μπορούν να γίνουν και ουδείς μπορεί να αυτό-εξαιρεθεί από την προσπάθεια αυτή.
«Καθηκόντως, ο κάθε θεσμός, ο κάθε αξιωματούχος, η κάθε εξουσία αυτής της πολιτείας, ο κάθε υπάλληλος του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και ο κάθε πολίτης αυτής χώρας, το κάθε μέλος αυτής της κοινωνίας έχουμε ευθύνη και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε προσωπικά και συλλογικά στον αγώνα κατά της διαφθοράς», σημείωσε.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι κύριος άξονας της πολιτικής μας είναι η ευαισθητοποίηση. Καθημερινά, είπε, «επιβεβαιώνεται όλο και πιο πολύ η ανάγκη για δυναμική ευαισθητοποίηση όλων, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το κάθε Υπουργείο και η κάθε Υπηρεσία ή Φορέας έχουν καθήκον βάσει και των σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου να αναγνωρίσουν τα ευάλωτα σε διαφθορά θέματα που τους αφορούν και να ετοιμάσουν Σχέδια Δράσης με σκοπό την θωράκιση των διαδικασιών τους».
Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης επεσήμανε το γεγονός ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός πρόσφατων ποινικών υποθέσεων διαφθοράς. Πρόσθεσε πως ο εντοπισμός κρουσμάτων διαφθοράς και εντός της αστυνομίας είναι αναπόφευκτος καθώς μέλη της υποβάλλονται σε αυξημένους κινδύνους από το οργανωμένο έγκλημα.
Τόνισε ακολούθως ότι εκεί και όπου υπάρχον τέτοιες υποθέσεις η ηγεσία της Αστυνομίας επιδεικνύει μηδενική ανοχή. Πρόσθεσε πως για πάταξη τη διαφθοράς απαιτούνται να αναγκαία εργαλεία και παρέθεσε τη σύσταση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου που εποπτεύεται απευθείας από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Ο κ. Σκανδάλης σε χαιρετισμό του είπε πως στόχος της εκδήλωσης είναι να δεσμευτεί το νομοθετικό σώμα ότι θα νομοθετήσει ώστε το φαινόμενο της διαφθοράς να περάσει στο παρελθόν.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις