ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογαν: Μπορούμε να επιταχύνουμε περισσότερο τη διαδικασία με τη Λιβύη

Ερντογαν: Μπορούμε να επιταχύνουμε περισσότερο τη διαδικασία με τη Λιβύη

“Μπορούμε να επιταχύνουμε περισσότερο τη διαδικασία με τη Λιβύη”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι είπε στον Πρωθυπουργό της Λιβύης Σαράζ ότι μπορούν να τους βοηθήσουν τόσο στα θέματα της στρατιωτικής ασφάλειας, αλλά και στα θέματα του θαλάσσιου δικαίου. “Δεν τίθεται θέμα χρονοτριβής σε αυτό το θέμα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

Για την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι συμφώνησαν να συζητηθούν τόσο το θέμα της Λιβύης όσο και της Συρίας κατά την επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας σύντομα στην Μόσχα. Για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν είπε “αν χρειαστεί θα αυξήσουμε τον αριθμό τους”. 

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Γενεύη, ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν και τη συζήτησή τους για το θέμα της Λιβύης και είπε ότι ανέθεσαν καθήκοντα σε μια αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον υφυπουργό Άμυνας και τις δυνάμεις ασφαλείας και μυστικές δυνάμεις για να επισκεφθούν το συντομότερο στη Μόσχα. Όπως είπε, στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο συμφώνησαν να συζητηθούν τόσο το θέμα της Λιβύης όσο και της Συρίας. 

Ερωτηθείς για το μήνυμα των Ισραηλινών ότι είναι έτοιμο να συζητήσουν το θέμα του αγωγού EastMed με την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “μέχρι στιγμής δεν ήρθε καθόλου στην ατζέντα μας το θέμα του Ισραήλ”. “Επειδή δεν ήρθε στην ατζέντα μας δεν έχει νόημα να το φέρουμε στην ατζέντα μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Για τη στάση του ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και την στήριξη του για την αποστολή στρατού στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι ‘η δήλωση του κ. Μπαχτσελί είναι φωνή της συμμαχίας μας, γι αυτό και τον ευχαριστώ πολύ”. Ωστόσο για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι “άλλωστε το χούι της αντιπολίτευσης κάθε φορά που αναγκαζόμαστε να βγούμε εκτός συνόρων είναι να λέει ‘τι δουλειά έχουμε εκεί;΄” “Αυτή τη στιγμή κάναμε τέτοια βήματα που ανατρέψαμε τη συνθήκη των Σεβρών. Είναι τόσο σημαντικά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Έλληνας ΥΠΕΞ λένε ότι η συμφωνία με την Λιβύη είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Εμείς αντίθετα λέμε ‘είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Κάναμε όλους τους λογαριασμούς και τις εργασίες του βήματος αυτού. Και αυτή η διαδικασία δεν ξεκίνησε τώρα. Αυτό το γεγονός στην πραγματικότητα έχει ιστορικό παρελθόν, ο χάρτης τότε ήταν πολύ διαφορετικός. Πότε; Την περίοδο Καντάφι (2009). Εκείνη την περίοδο έγινε το βήμα αλλά ασφαλώς δεν κράτησε η περίοδος Καντάφι. Επομένως οι εργασίες μας είναι αυτή τη στιγμή στο αρχείο μας”, ανέφερε.

Για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Σαράζ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν για το τι νέα βήματα μπορούν να κάνουν. “Μπορούμε να επιταχύνουμε  περισσότερο τη διαδικασία με τη Λιβύη. Τους είπαμε ότι αν υπάρξει ανάγκη είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να τους βοηθήσουμε. Από τα θέματα της στρατιωτικής ασφάλειας μέχρι τα θέματα θέματα του θαλάσσιου δικαίου”, ανέφερε.

Σε ερώτηση τι εννοεί λέγοντας ότι ανατρέπεται η συμφωνία των Σεβρών, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αν κοιτάξετε από την ανάποδη τη συμφωνία θα δείτε τι εννοούμε”. 

Σε ερώτηση για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στάλθηκε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αν χρειαστεί θα αυξήσουμε τον αριθμό τους”. “Όλα με βάση τις ανάγκες, όλα ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία με την ίδια ταχύτητα. “Ελπίζω ο κ. Κιλιτσντάρογλου από δω και πέρα να μην ρωτά αν είμαστε ή όχι στην ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε. “Είναι δυνατόν να μην είναι εκεί η Τουρκία που έχει τόσο μεγάλη ακτογραμμή; Αλλά αυτά τα θέματα στρατιωτικής ασφάλειας για εκείνους είναι ξένα. Γι αυτό είναι κρίμα αλλά θα συνηθίσουν δυστυχώς”, ανέφερε.

Για την βάση Ιντσιρλίκ και Κιουτετσίκ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “αν χρειαστεί θα τις κλείσουμε και τις δύο ταυτόχρονα”. 

Σε ερώτηση αν θα γίνουν και άλλα βήματα στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αυτά είναι βήματα που μπορούν να γίνουν ανάλογα με τις εξελίξεις”. “Ειδικά μετά τη συμφωνία μας με τη Λιβύη θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα. Δεν τίθεται θέμα χρονοτριβής σε αυτό το θέμα. Από τη μια υπάρχει πόλεμος στη Λιβύη. Ο άλλος έρχεται και περικυκλώνει μια περιοχή, πυρπολεί. Αυτή τη στιγμή ο στρατός της Λιβύης κάνει αυτό που πρέπει”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι και η Αίγυπτος παρέχουν στήριξη στον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Οδηγία Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξέδωσε το ΚΣΕΔ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top