Ενόψει της έλευσης του 2020 η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) «στέλνει μήνυμα συσπείρωσης και οργάνωσης», σημειώνοντας ότι «μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η σημασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως η μόνη αξιόπιστη ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματα τους».
Στην Πρωτοχρονιάτική της Διακήρυξη η ΠΕΟ αναφέρεται στο Κυπριακό μετά και το μικρό παράθυρο ελπίδας στο Βερολίνο διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με τις προοδευτικές δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για επανένωση της πατρίδας, εκφράζει την απαρέσκειά της για τη διάλυση του Συνεργατισμού, ικανοποίηση για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας παρά τα όποια προβλήματα και απαριθμεί τις δράσεις της για επαναφορά της ΑΤΑ και σμίκρυνση των ανισοτήτων.
Η ΠΕΟ, «απευθύνοντας, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους, Κύπριους και μετανάστες εκφράζει τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνει τις δυνάμεις της με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, για ειρήνη, δημοκρατία, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, με προσδοκία το 2020 να φέρει την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και την απελευθέρωση, επανένωση της πατρίδας μας».
Προσθέτει ότι «μετά από ένα άγονο και επικίνδυνο αδιέξοδο, η συνάντηση στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, άνοιξε και πάλι ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για αυτό και οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και η νέα προσπάθεια να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά».
Η ΠΕΟ διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται σε κοινή δράση με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για μια επανενωμένη, ομόσπονδη κοινή πατρίδα, για λύση που θα μας απαλλάσσει από τη ξένη στρατιωτική παρουσία και θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους».
Προβαίνοντας σε αποτίμηση για το 2019, η ΠΕΟ, εκτιμά ότι «οι εργαζόμενοι συνέχισαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες με το πιο δραματικό πισωγύρισμα του 2019 να ήταν ασφαλώς το ξεπούλημα και η διάλυση του Συνεργατισμού».
Επίσης, «η όποια ανάπτυξη συντελείται, είναι προς όφελος των λίγων και προνομιούχων και όχι των εργαζομένων, οι οποίοι δημιουργούν τον πλούτο με την εργασία τους».
«Για τους εργαζόμενους όμως, πρόοδος σημαίνει όχι μόνο θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη αλλά και δίκαιο διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων της», αναφέρει η ΠΕΟ, σημειώνοντας ότι «ύστερα από μια μακρά περίοδο οργανωμένης άμυνας τη χρονιά που πέρασε είχαμε ως συνδικαλιστικό κίνημα σημαντικές επιτυχίες».
Στο πλαίσιο αυτό, «ανανεώθηκαν πάνω από 150 συλλογικές συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και τις δύο μεγάλες παγκύπριες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον τομέα των κατασκευών και στον κλάδο των ξενοδοχείων, πετυχαίνοντας όχι μόνο σοβαρές βελτιώσεις στους μισθούς και τα ωφελήματα, αλλά και νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά την εφαρμογή βασικών συστατικών της συλλογικής σύμβασης νομικά υποχρεωτική».
Επιτεύχθηκε και «η σταδιακή επαναφορά των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό και εξασφαλίστηκε δέσμευση ότι με το νέο χρόνο, θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για την καθιέρωση ελάχιστων μισθών σε όλο το εύρος της οικονομίας και καταφέραμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για το θέμα του πέναλτι του 12% στις συντάξεις».
Επίσης λήφθηκαν πρωτοβουλίες και έχει συσταθεί κοινωνική συμμαχία διεκδίκησης, κάτω από το τίτλο «Στέγη για όλους».
Η ΠΕΟ θεωρεί ως «μεγαλύτερη κοινωνική επιτυχία, όχι μόνο για το 2019 αλλά για τις τελευταίες δεκαετίες, την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ, το οποίο παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες και προβλήματα που εμφανίζονται στο αρχικό στάδιο της εφαρμογής του, είναι πλέον δρόμος χωρίς επιστροφή».
Αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι το χάσμα μεταξύ μισθών και κερδών έχει διευρυνθεί από το 2012 μέχρι σήμερα κατά 11%, το έτος 2020, θα εστιάσει, ιδιαίτερα στην αύξηση των μισθών» ενώ τεθεί ενώπιον της και το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), αφού λήγει η προσωρινή συμφωνία, ζήτημα για το οποίο διαβεβαιώνει ότι θα δώσει μάχη για πλήρη επαναφορά του θεσμού.
Αναφορικά με τη σμίκρυνση των ανισοτήτων, η ΠΕΟ διεκδικεί βελτίωση των επιδομάτων και κοινωνικών παροχών για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αναθεώρηση και βελτίωση της πολιτικής παροχών για τους ανάπηρους, τους πολύτεκνους, τους μονογονιούς και τους φοιτητές και φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα το οποίο να υποβοηθάει την ανακατανομή του πλούτου, και να μην στηρίζεται στην ισοπεδωτική φορολόγηση της κατανάλωσης».
Διεκδικεί, επίσης, «άμεση λήψη μέτρων για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία, καθώς το 2019 είναι από τις χειρότερες χρονιές σε απώλειες ζωών στο βωμό του κέρδους» σημειώνοντας ότι «η πρόσφατη υπερψήφιση στη Βουλή από μια ετερόκλιτη συμμαχία κομμάτων και βουλευτών, τροπολογίας με την οποία αποκόπηκαν κονδύλια που αφορούν την σύσταση και Λειτουργία της, αποτελεί ανησυχητικό πισωγύρισμα».
Καταλήγοντας, η ΠΕΟ, στην Πρωτοχρονιάτικη της Διακήρυξη, «τονίζει για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα άμεσης ψήφισης σε νόμο του νομοσχεδίου Σύστασης και Λειτουργίας της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο εκκρεμεί εδώ και 2,5 χρόνια».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χρόνια Πολλά: Το ThemaOnline εύχεται «Kαλά Χριστούγεννα» σε όλο τον κόσμο
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
• Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν έναν καβγά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις