Χρέος και ευθύνη όλων είναι να αναδείξουμε, να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε την κληρονομιά που μας χάρισε ο Αναστάσιος Λεβέντης ως πολύτιμο εφόδιο στη νέα γενιά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου «Χρυσή Συλλογή», στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε αναφερόμενος στον νέο εκθεσιακό χώρο, ότι αυτός συναθροίζει τη συλλογή που συγκρότησε ο αείμνηστος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης από τις αρχές του 1960 έως το 1976, η οποία περιλαμβάνει 605 σπάνια και ξεχωριστού ενδιαφέροντος δείγματα χρυσών νομισμάτων και αναμνηστικών μεταλλίων.
Τόνισε πως η αξία αναδεικνύεται και μέσα από τη σπανιότητα των εκθεμάτων.
Ο Πρόεδρος ανέφερε πως η εν λόγω πολύτιμη συλλογή, συμπληρώνοντας τις υπόλοιπες που εκτίθενται στην Πινακοθήκη, παρατίθεται πλαισιωμένη από επιλεγμένο εποπτικό υλικό με σύγχρονη μουσειολογική και τεχνολογική προσέγγιση, επιτρέποντας την ένταξη του κάθε εκθέματος στο χρονικό, γεωγραφικό και ιστορικό πλαίσιο παραγωγής του.
Χαρακτήρισε, ακόμη, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ανάμεσα στα νομίσματα της συλλογής είναι και οι σειρές χρυσών νομισμάτων που κυκλοφόρησαν το 1966 και το 1975, με συμβολή του ίδιου του Αναστάσιου Λεβέντη, στοχεύοντας να στηριχθούν οι πληγέντες συμπατριώτες μας, από τα γεγονότα του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974.
Ο Πρόεδρος τόνισε πως μέσα από την προσπάθεια και την επιμονή του συλλέκτη να συγκεντρώσει τα ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας αυτά εκθέματα αποκαλύπτεται και η ξεχωριστή αγάπη που έτρεφε για την πατρίδα του, την Κύπρο.
«Ξεχωριστή αγάπη, συνειδητά συνδεδεμένη με υψηλές πράξεις και έργα πολυσήμαντης και αφειδώλευτης ευεργεσίας που είχαν πάντοτε προσανατολισμό τη φιλανθρωπία, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας στον τόπο μας, εκτεινόμενα, βεβαίως, και στο εξωτερικό», είπε.
Ο Πρόεδρος έκανε στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία της Λεβέντειου Πινακοθήκης, η οποία συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια δημιουργικής λειτουργίας και προσφοράς στα κυπριακά, αλλά και τα διεθνή πολιτιστικά δρώμενα.
Μία Πινακοθήκη, όπως είπε, η οποία συνιστά την υλοποίηση της διαχρονικής επιθυμίας του Αναστάσιου Λεβέντη για τη δημιουργία ενός χώρου στην ιδιαίτερη του πατρίδα που θα στεγάσει και θα προβάλλει στο ευρύ κοινό τις σπουδαίες συλλογές έργων και αντικειμένων τέχνης που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, παράλληλα με το υπόλοιπο εκτεταμένο κοινωφελές του έργο και τη πολυσήμαντη δράση του, πέτυχε να μετατρέψει την Πινακοθήκη σε σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα, όχι μόνο ως κοιτίδα πολιτισμού, αλλά επίσης ως κέντρο εκπαίδευσης, γνώσης και έρευνας της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας.
Αναντίλεκτα, πρόσθεσε, το σύνολο του κοινωφελούς έργου του Αναστάσιου Λεβέντη στην πατρίδα μας συνιστά κληροδότημα, το οποίο καθίσταται με το πέρασμα του χρόνου πολυτιμότερο, αφού συνεχίζει να εκπληρώνει οράματα και εθνικούς στόχους.
«Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας, μνημονεύοντας τη μεγάλη προσωπικότητα του Αναστάσιου Λεβέντη, να αναδείξουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε την κληρονομιά που μας χάρισε ως πολύτιμο εφόδιο στη νέα γενιά, καταδεικνύοντας της παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο υψηλά παραδείγματα ουσιαστικής προσφοράς προς την πατρίδα», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος συνεχάρη την οικογένεια Αναστάσιου Λεβέντη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Αναστάσιο Παύλου Λεβέντη, τον Γιώργο Δαυίδ, την Φωτεινή Παπαδοπούλου, τη διευθύντρια της Πινακοθήκης κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και την υπόλοιπη ομάδα που εργάστηκαν για τη δημιουργία του εκθεσιακού χώρου.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις