Πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία: Φοβούνται και χειρότερα

Πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία: Φοβούνται και χειρότερα

Κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες η πιο σοβαρή κατάσταση ήταν στην νοτιοανατολική Αυστραλία, την Πέμπτη 9/1 δοκιμάζεται η πόλη Περθ στη Δυτική Αυστραλία. Στα περίχωρά της μαίνεται δασική πυρκαγιά που έχει καταστρέψει κτίρια και απειλεί ανθρώπους και κατοικίες.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο νησί Κάνγκαρο Άϊλαντ στη Νότια Αυστραλία, το οποίο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και έχει κατακαεί το 30% της έκτασής του. Προς στιγμήν οι αρχές εκτιμούσαν ότι γλύτωσαν από τα χειρότερα και απηύθυναν έκκληση στους ταξιδιώτες να μην ακυρώσουν τις επισκέψεις του εκεί ώστε να μην καταστραφεί και η τοπική οικονομία. Εις μάτην όμως, γιατί υπήρξαν αναζωπυρώσεις και έχουν εκδοθεί αυστηρές προειδοποιήσεις προς κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η γκάφα του πρωθυπουργού

Το νησί αυτό επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αλλά υπέπεσε σε γκάφα ολκής. Απευθυνόμενος σε κατοίκους είπε ότι ευτυχώς εκεί δεν υπήρξαν νεκροί, όπως σε άλλα φλεγόμενα σημεία της Αυστραλίας. Κι όμως, όπως του υπενθύμισαν οι κάτοικοι, εκεί χάθηκαν δύο άνθρωποι. Προσπάθησε να ανασκευάσει ο πρωθυπουργός αλλά η γκάφα είχε ήδη καταγραφεί.

Εν τω μεταξύ, οι επόμενες 48 ώρες προβλέπονται πολύ δύσκολες για την πολιτεία της Βικτώριας, στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας. Λόγω των δυσμενών προβλέψεων παρατάθηκε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τέλος, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι το 2019 ήταν η πιο ζεστή και πιο ξηρή χρονιά με τις λιγότερες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, από τότε που κρατούνται στοιχεία.

Η διαπίστωση αυτή εντείνει την συζήτηση για το πόσο συμβάλλει σ’ αυτή την κατάσταση η κλιματική αλλαγή και ο ανθρώπινος παράγοντας.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Επιστρέψαμε από τη Νέα Υόρκη, πανηγυρίζοντας ότι καταφέραμε κάτι, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα μας είπε ο ΓΓ των ΗΕ μετά το τέλος ακόμα μιας σύναξης, άτυπης ή τυπικής-αυτό ολίγο μας ενδιαφέρει- για να μας πει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο-και εμείς οι αφελείς, που νομίζαμε ότι είναι θέμα εισβολής και κατοχής- Προχωράμε λοιπόν σε νέα ΜΟΕ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου, για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικα.

BEST OF TOTHEMAONLINE