Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσον η Επίτροπος Διοικήσεως θα σεβαστεί τουλάχιστον τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα της παραδώσει τα στοιχεία που και εκείνη ζητά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε χθες, με επιστολή της, τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της πρόσφατης απαντητικής επιστολής της Επιτρόπου προς την Υπηρεσία, η οποία, όπως είπε, δεν είχε κοινοποιηθεί στον Κώστα Κληρίδη, αναμένοντας τυχόν δικές του ενέργειες.
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι τα ίδια στοιχεία ζητά και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου γι΄ αυτό και θα αναμένουμε να δούμε, πρόσθεσε, κατά πόσον η Επίτροπος «θα σεβαστεί τουλάχιστον τη Βουλή και θα της δώσει τα στοιχεία».
Εάν το πράξει, είπε, τότε το θέμα κλείνει, σε διαφορετική περίπτωση, συνέχισε, θα εναπόκειται στη Βουλή κατά πόσο θα απαιτήσει συμμόρφωση της Επιτρόπου με τη σχετική νομοθεσία.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Υπηρεσία ζητά συγκεκριμένα στοιχεία για τα έτη 2015 έως 2018 για σκοπούς σύγκρισης, τα οποία δεν θα βρίσκονται στην έκθεση της Επιτρόπου για το 2018.
Ανέφερε, επίσης, ότι η έκθεση για το 2017 δεν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που ζητούνται, ενώ για το 2015 και το 2016 δεν υπάρχουν καθόλου δημοσιευμένα στοιχεία αφού δεν έχουν υποβληθεί εκθέσεις.
Είπε, τέλος, ότι την ευθύνη για την ετοιμασία έκθεσης για το 2016 την είχε η νυν Επίτροπος, ενώ για το 2015 η ευθύνη ανήκει στην προκάτοχό της.
Σε απαντητική επιστολή του προς τον Γενικό Ελεγκτή ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2020, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στις 18/01/2020, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία ζητούνται και δεν δίδονται ως επίσης και το γεγονός ότι αυτού του είδους τα στοιχεία δεν είναι εν πάση περιπτώσει διαθέσιμα και δεν δημοσιοποιούνται ξενίζει πραγματικά.
Ο κ. Κληρίδης σημειώνει, επίσης ότι «η δημοσιοποίηση τέτοιας φύσεως στοιχείων είναι απαραίτητη για να καταδειχθεί και η ωφελιμότητα της ύπαρξης και λειτουργίας του Θεσμού, η ύπαρξη και/ή διαστάσεις τυχόν προβλημάτων, η βελτίωση ή επιδείνωση παρατηρούμενων ελλείψεων, ακόμα και η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα του τρόπου λειτουργίας του Θεσμού του Επιτρόπου, η τυχόν ανάγκη για ενίσχυση του γραφείου του κλπ».
Σε ανακοίνωσή της ημερομηνίας 20/01/2020, η Επίτροπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δικαιώνει πλήρως την αρχική της θέση ότι η ενημέρωση για το έργο του Επιτρόπου Διοικήσεως πέραν του οικονομικού ελέγχου γίνεται δια μέσου της ετήσιας έκθεσης για το χρόνο που πέρασε, σημειώνοντας ότι ξεκαθαρίζεται ότι ο οικονομικός έλεγχος από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή είναι ο μόνος επιτρεπτός και πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς και ότι η ίδια τον έχει ήδη δεχτεί οκτώ φορές σε είκοσι μήνες.
Η κ. Λοττίδη έδωσε επίσης την ίδια μέρα στη δημοσιότητα επιστολή της προς το Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην οποία αναφέρει ότι «γεννά ερωτηματικά» η επιμονή του να λάβει γνώση για στοιχεία που θα εμπεριέχονται στην ετήσια της έκθεση πριν ακόμη τη δημοσίευσή τους η οποία θα ακολουθήσει αμέσως μετά την υποβολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μετέβησαν την περασμένη Δευτέρα στο γραφείο της Επιτρόπου με σκοπό την παραλαβή των στατιστικών στοιχείων, ωστόσο αποχώρησαν, για άλλη μια φορά, άπραγοι.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις