Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η περιοχή που χρειάζεται πιο πολύ την επιστημονική διπλωματία, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του χθες στην εκδήλωση με τίτλο «Διεθνές Φόρουμ Επιστημονικής Διπλωματίας», που διεξήχθη στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι κοινός στόχος της διπλωματίας και της επιστήμης είναι να ζουν οι άνθρωποι με ειρήνη και ηρεμία και να πορεύονται προς το καλύτερο και το πιο ωραίο. «Κατά την γνώμη μου, η Ανατολική Μεσόγειος είναι η περιοχή στην οποία χρειάζεται πιο πολύ και είναι πιο πολύ επίκαιρη η επιστημονική διπλωματία», ανέφερε.
Για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. «Είτε θα προτιμηθεί η διπλωματία της έντασης – και φαίνεται ότι αυτό γίνεται σήμερα, αυτό προσπαθούν να κάνουν οι φίλοι μας οι Ε/κ, απορρίπτοντας τις προτάσεις που τους υποβάλαμε - είτε θα υπάρξει συνεργασία, δίδοντας σημασία στα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη γι’ αυτό», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, που υπογράφηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020 ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. «Με βάση ποια επιστημονικά δεδομένα έγινε αυτή η διπλωματική επίθεση; Τα νερά του Αιγαίου είναι πολύ βαθιά σε σχέση με τη Μεσόγειο. Είναι μια απόσταση 1900 χιλιομέτρων, μεγάλη, πολυέξοδη. Ενώ έπρεπε να υπάρξει συνάντηση στον δρόμο της λογικής, να παραχθούν πολιτικές στη βάση των επιστημονικών δεδομένων, βλέπουμε ότι εισήλθαν σε έναν δρόμο που στερείται λογικής. Πρέπει να λειτουργήσουμε τη διπλωματία μέχρι τέλους σε αυτό το θέμα, χωρίς να κουραζόμαστε. Πρέπει να διανύσουμε αυτό τον δρόμο ενισχυόμενοι με επιστημονικές αλήθειες».
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, μιλώντας επίσης στην εν λόγω εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «συμβουλίου προγραμματισμού, ελέγχου, πιστοποίησης και συντονισμού ανώτατης εκπαίδευσης» (YÖDAK) Μεχμέτ Χάσγκιουλερ είπε ότι υπάρχουν φοιτητές και καθηγητές από 130 διαφορετικές χώρες στα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στα κατεχόμενα.
Μέσω της επιστημονικής διπλωματίας, είπε, οι Τ/κ έχουν τη δύναμη να διοργανώσουν εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν φάρμακο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες και έθνη, χαρακτηρίζοντας τους φοιτητές στα «πανεπιστήμια» ως «επιστημονικούς πρέσβεις» για τους Τ/κ.
Δίδοντας ένα παράδειγμα για αυτό που αποκάλεσε «επιστημονική διπλωματία», ο κ. Χάσγκιουλερ ανέφερε ότι θα μπορούσαν να σταλούν από τα κατεχόμενα νοσοκόμες για παιδιά που χρειάζονται εμβόλια στη Γάζα και να γίνουν οι εμβολιασμοί με ομάδες από τα «πανεπιστήμια». Ενα άλλο παράδειγμα, είπε, είναι η παραχώρηση υποτροφιών σε φοιτητές από χώρες σημαντικές για τον τουρισμό στα κατεχόμενα, όπως η Βραζιλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις