Κλειστή για την Αστυνομία είναι η υπόθεση που αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρόεδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) κι επιχειρηματία Γιώργου Κούμα και συγκεκριμένα τις συμφωνίες του με τον ημικρατικό οργανισμό της Κύπρου CytaVision.
Του Φάνη Μακρίδη
Αυτή είναι η επίσημη θέση της Αστυνομίας, όπως μας μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (29/01/2020) από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που υπηρετεί στο σώμα.
Το ίδιο άτομο πρόσθεσε μετά από ερώτησή μας ότι αφού πρώτα συμπληρώθηκε ο σχετικός φάκελος και στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι δεν προκύπτει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.
Σε διευκρινιστική μας ερώτηση για τα αποτέλεσμα των αστυνομικών εξετάσεων και τα χρονικά πλαίσια, δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσει. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η υπόθεση έχει κλείσει για την Αστυνομία» επανέλαβε.
Πριν από μια πενταετία
Να θυμίσουμε ότι το θέμα ηγέρθη πριν από περίπου μια πενταετία κατόπιν επισημάνσεων του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σημειώνεται πως το καλοκαίρι του 2015, ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου αποτάθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κι εξασφάλισαν στη βάση μαρτυρίας δικαστικό διάταγμα για άρση του τραπεζικού απορρήτου τεσσάρων εγγεγραμμένων στις Παρθένες Νήσους και στις Σεϋχέλλες εταιρειών του τότε αναπληρωτή προέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα.
Αποκαλυπτικά έγγραφα των εταιρειών του σε BVI και Σεϋχέλλες
Τα ονόματα των εν λόγω εταιρειών, όπως και τα συμβόλαια που αυτές είχαν συνάψει με την CytaVision, αποκαλύψαμε σε δημοσίευμά μας στις 17 Σεπτεμβρίου του 2018.
Όπως σημειώναμε, οι τρεις εκ των εταιρειών είναι εγγεγραμμένες στις Σεϋχέλλες, ενώ η τέταρτη στις Παρθένες Νήσους (BVI).
Οι τρεις πρώτες που έχουν δηλωμένη την ίδια διεύθυνση, είναι οι ακόλουθες: Goal-Line Limited, Telemedia Limited και Midfield Limited.
Όσο για την εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους εταιρεία, πρόκειται για την OMNIVISION Group Ltd. Πολλά από τα έγγραφα που εξασφαλίσαμε, συνδέονται ξεκάθαρα με τον νυν πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργο Κούμα, ο οποίος υπογράφει ως εκτελεστικός διευθυντής των εν λόγω εταιρειών.
Επιπλέον, τα έγγραφα αφορούν συμφωνίες και πληρωμές που έγιναν από το 2012 μέχρι και το 2016. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Γιώργος Κούμας κατείχε το πόστο του Αναπληρωτή Προέδρου της ΚΟΠ.
Είχαν ζητήσει βοήθεια από τα δυο κράτη
Στις 21 του ίδιου μήνα η Αστυνομία μας είχε ενημερώσει πως η διερεύνηση ήταν σε εξέλιξη. «Για την ώρα δεν έχει συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης, καθώς εκκρεμούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς δυο κράτη στα οποία είναι εγγεγραμμένες οι εταιρείες του κ. Κούμα, για τις οποίες έχετε αναφερθεί σε δημοσίευμά σας. Πρόκειται για τις εταιρείες από τις οποίες έχει αγοράσει η CytaVision τηλεοπτικά δικαιώματα και είναι συμφερόντων του πρόεδρου της ΚΟΠ» μας ανέφερε ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης.
Η επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σε επιστολή που είχε αποστείλει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στο Διοικητικό Συμβούλιο της CYTA στο πλαίσιο του ελέγχου που έκανε η υπηρεσία του στην ΑΤΗΚ για το 2014, επεσήμαινε εμμέσως ότι ο ημικρατικός Οργανισμός πιθανόν να έδιδε μεγάλα ποσά σε εταιρείες (όπως αυτές του κ. Κούμα) για απόκτηση δικαιωμάτων μετάδοσης αθλητικών γεγονότων ξένων χωρών. Σημείωνε σχετικά ο κ. Μιχαηλίδης ότι θα πρέπει το Δ.Σ. της CYTA να ελέγχει το κόστος αθλητικών γεγονότων, εξηγώντας πως το επίπεδο και η αξία τους «δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά».
Στην σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, γινόταν αναφορά και σε μια άλλη εταιρεία του Γιώργου Κούμα, την Triple AAA PRODUCTIONS LTD (εξωτερικές μεταδόσεις, παραγωγές). Σύμφωνα με τα όσα είχαν εντοπιστεί, οκτώ διοργανώσεις είχαν αγοραστεί από την TRIPLE AAA PRODUCTIONS LTD και είχαν συνολικό κόστος για την Αρχή 203.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν δικαιολογείτο να δοθεί, καθώς όπως επεσήμαινε τότε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 είχαν μέγιστη τηλεθέαση από 8 μέχρι 139 συνδρομητές».
Σημειωνόταν επίσης ότι η CYTA το 2014 είχε καταβάλει για αξιοποίηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων 3.35 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία το 1.35 εκατομμύρια (40%) αφορούσαν στην Πρέμιερ Λιγκ, βάσει σχετικής συμφωνίας με τη LTV.
Τιμολόγιο για μέρος του ποσού έναντι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Κυπέλλου
Τα συμβόλαια - Πόσα δίδονταν για Serie A και Ελληνικό Κύπελλο
Η ιστοσελίδα μας τον Σεπτέμβριο του 2018 κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας στοιχειοθέτησε τις πιο πάνω επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή.
Όσο δε για το ύψος των ποσών, οι συμφωνίες του κ. Κούμα με τη CytaVision ήταν εκατομμυρίων. Αρκεί να σημειώσουμε ότι τα δικαιώματα για προβολή του Ελληνικού Κυπέλλου για μια σεζόν (2011-12), ανέρχονταν στις 425.000 ευρώ.
Στις συμφωνίες συμπεριλαμβάνονταν από μεγάλα πρωταθλήματα, όπως ιταλικό (630.000 ευρώ η Serie A για κάθε σεζόν, ενώ έκαστο παιχνίδι είχε και επιπλέον τεχνικό κόστος ύψους 7.000 ευρώ), μέχρι και βουλγαρικό και σλοβακικό.
Τιμολόγιο που έχουμε στην κατοχή μας, δείχνει ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα βουλγαρικού και σλοβακικού πρωταθλήματος για τη σεζόν 2012-2013 πωλήθηκαν στη CytaVision από εταιρεία του κ. Κούμα, έναντι 35.000 ευρώ.
Εξάλλου, τα τηλεοπτικά δικαιώματα για διοργανώσεις πάλης (Fighting Spirit MMA season 3, Martial Arts Chronicles κ.α.) στοίχισαν 32.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ακόμη ότι στις συμφωνίες των εταιρειών συμφερόντων του κ. Κούμα με τη CytaVision περιλαμβανόταν και «τεχνικό κόστος». Ένα επιπλέον ποσό, δηλαδή.
Περί ασυμβίβαστου -Νομολογία
Πέραν των πιο πάνω επισημάνσεων, στο αποκαλυπτικό μας ρεπορτάζ είχαμε αναφερθεί στη διπλή… ιδιότητα με την οποία παρουσιάζεται ο κ. Κούμας. Αυτή του ανώτατου στελέχους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κι αυτή του επιχειρηματία που ασχολείται με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για ασυμβίβαστο.
Εδώ να σημειωθεί ότι στο μέρος Γ του Περί ΚΟΑ Νόμου και συγκεκριμένα στην παράγραφο 5(2)(κε), αναφέρονται τα ακόλουθα: «…οποιοσδήποτε μετέχει στη διοίκηση της ομοσπονδίας, δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος στη λήψη απόφασης, όταν υπάρχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό συμφέρον για τον ίδιο ή μέλη της οικογένειάς του μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας και το οποίο συμφέρον έχει υποχρέωση να αποκαλύψει πριν από την έναρξη της διαδικασίας για λήψη απόφασης. Σε περίπτωση που το συμφέρον δεν αποκαλύπτεται, η απόφαση είναι ακυρώσιμη και ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στην ΑΔΕΑ (σημ. Ανώτατη Δικαστική Αρχή Αθλητισμού)».
Πάντως, το μόνο δεδομένο είναι πως ο κ. Κούμας τη στιγμή που εδώ και χρόνια κάνει deals εκατομμυρίων ευρώ με τη CytaVision μέσω εταιρειών εγγεγραμμένων σε φορολογικούς παραδείσους, διαπραγματεύεται μαζί της και υπό μια άλλη ιδιότητα. Αυτή του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Σε προηγούμενο μας δημοσίευμα, σημειώναμε χαρακτηριστικά ότι ο Γιώργος Κούμας παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της CytaVision στις 10/09/2018 με διπλή ιδιότητα. Αυτή του επιχειρηματία και στενού συνεργάτη της CytaVision κι αυτή του πρόεδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Με απλά λόγια, όταν ο κ. Κούμας συζητά με ανθρώπους της CytaVision, έχει την ευχέρεια να διαπραγματεύεται και τα τηλεοπτικά δικαιώματα πρωταθλημάτων και αθλητικών γεγονότων ξένων χωρών, αλλά και τα δικαιώματα των κυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων (βλ. ΚΟΠ TV).
Οι θέσεις του κ. Κούμα όταν του ζητήσαμε σχόλιο
«Τα θέματα που θέτετε έχουν ήδη απασχολήσει τις Αρχές της Κύπρου από το 2014 κι έχουν διερευνηθεί, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε επιλήψιμο. Το θέμα ασυμβίβαστου έχει τεθεί πάλι στο παρελθόν» μας ανέφερε ο κ. Κούμας, όταν στις 17/09/2018 είχαμε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς μαζί του για να προβάλουμε τις θέσεις του.
Του ζητήσαμε κάποιες επιπλέον διευκρινήσεις για το ζήτημα, ωστόσο, αρνήθηκε ευγενικά να δηλώσει κάτι περισσότερο, παραπέμποντάς μας στην αρχική του τοποθέτηση.
Τοποθετήσεις για το ασυμβίβαστο
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της ΚΟΠ (27/03/2018), ο Γιώργος Κούμας είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφο του «Φιλελευθέρου», «για το ασυμβίβαστο της ενασχόλησής του με τα τηλεοπτικά δικαιώματα και την ανάμιξή του στο ποδόσφαιρο». Ιδού και πώς απάντησε: «Να σου απαντήσω. Η ΟΥΕΦΑ γνωρίζει για την ενασχόλησή μου με τα τηλεοπτικά, ότι ένα κομμάτι επιχειρηματικό που έχω είναι και αυτό και η ΟΥΕΦΑ με όρισε ως τον μοναδικό της εκπρόσωπο στις δυο εταιρείες, την CAA 11 (σημ. συν. σε εθνικό επίπεδο, Euro και λοιπά) και την ΤΕΑΜ (σε σωματειακό επίπεδο), λόγω της ενασχόλησής μου με τα τηλεοπτικά μου ανέθεσε αυτόν τον ρόλο. Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο, γιατί θεωρούν είμαι καλός τεχνοκράτης. Με πιο απλά λόγια η ΟΥΕΦΑ με εμπιστεύεται».
Βέβαια, ο κ. Κούμας δεν ανέφερε κατά πόσον γνωρίζει η UEFA ότι ο ίδιος διαπραγματεύεται υπό διπλή ιδιότητα με έναν ημικρατικό οργανισμό.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΓΓΡΑΦΑ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι 4 εταιρείες Κούμα σε Σεϋχέλλες-BVI και οι συναλλαγές εκατομμυρίων με CytaVision
Αίτημα Αστυνομίας σε Σεϋχέλλες και Παρθένες Νήσους για τις εταιρείες Κούμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις