ΚΥΠΡΟΣ: Αφαιρούν νερό από φράγμα για να «σώσουν» χωριό- Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους η υπερχείλιση του

ΚΥΠΡΟΣ: Αφαιρούν νερό από φράγμα για να «σώσουν» χωριό- Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους η υπερχείλιση του

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει με το φράγμα Διπόταμου στην επαρχία Λάρνακας, γεγονός που αναγκάζει τις αρμόδιες Αρχές να  ανοίγουν την βαλβίδα και να απελευθερώνονται ποσότητες νερου.

Το θέμα αναδεικνύει με δημοσίευμα του στην πρώτη σελίδα ο «Φιλελεύθερος» το Σάββατο 8/2 με τίτλο: «Αφαιρούν νερό από φράγμα για να σώσουν χωριό»

Σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν σπίτια και υποστατικά στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας σε περίπτωση υπερχείλισης του φράγματος Διπόταμου, χωρητικότητας 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Το φράγμα που βρίσκεται στο 97% της πληρότητάς του αν υπερχειλίσει θα έχει ως αποτέλεσμα ο ποταμός Πεντάσχοινος που διασχίζει το χωριό να συμπαρασυρει σπίτια και άλλες κατασκευές με τα πλημμυρικά φαινόμενα που θα παρουσιάζονταν να είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Αυτός είναι ο λόγος που καθημερινά «ανοίγουν» την βαλβίδα και απελευθερώνεται νερό από το φράγμα (1000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα) αφού αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των περιουσιών και να μην κινδυνεύσουν ζωές, αν και πολλά από τα υποστατικά κτίστηκαν παράνομα μέσα στην κοίτη του ποταμού, συμπληρώνει ο συντάκτης.

Το φράγμα του Διπόταμμου κατασκευάστηκε το 1985 και είναι το 6ο μεγαλύτερο (σε χωρητικότητα) της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό: «Τουρνέ» Ντι Κάρλο σε Αθήνα και Άγκυρα - Στην Άγκυρα το κλειδί για τη διάσκεψη στην Ελβετία

Κυπριακό: «Τουρνέ» Ντι Κάρλο σε Αθήνα και Άγκυρα - Στην Άγκυρα το κλειδί για τη διάσκεψη στην Ελβετία

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη η Αναπληρώτρια ΓΓ ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η κα Ντι Κάρλο η οποία ολοκλήρωσε τις επαφές της στη Λευκωσία, αναμένεται να συζητήσει με την Ελληνική κυβέρνηση τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, μέχρι τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, στη Γενεύη.