Τον ασκό του Αιόλου, άνοιξε η δήλωση της Άγκυρας, η οποία ξεκαθάρισε την θέση της, πως κατά τις συνομιλίες στο Κράνς Μοντάνα, ουδέποτε είχε δεχθεί άρση των εγγυήσεων.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Η κόντρα που ξεκίνησε στα κατεχόμενα, μεταξύ του Τ/Κύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο τις παράνομες εκλογές, έφερε στο φως μια αποκάλυψη που σχολιάζεται εντόνως από πολιτικούς κύκλους στις ελεύθερες περιοχές.
Συγκεκριμένα σε μια έκρηξη θυμού, η Άγκυρα προειδοποίησε του Τ/Κύπριο ηγέτη με αποκαλύψεις για την περίοδο που διεξάγονταν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, ανακοινώνοντας παράλληλα πως η τουρκική πλευρά ουδέποτε είχε δεχθεί άρση των εγγυήσεων.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση του Αναστασιάδη, δέχθηκε καυστική κριτική, τόσο από τον Τύπο, όσο και από την αντιπολίτευση.
Δια του λόγου το αληθές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε γραπτή του δήλωση στις 20/09/2017, διερωτάται «γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν επέμενε στη συζήτησή του, αφού το έγγραφο (σ.σ του Γ.Γ του ΟΗΕ) αφορούσε την εφαρμογή της λύσης και την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων;»
Στην δήλωση του κ. Στεφάνου, ασκείται κριτική στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη και αφήνει αιχμές, πως ο Νίκος Αναστασιάδης, ήθελε να αποκρύψει το περιεχόμενο του εγγράφου του Γ.Γ από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Την ίδια ημέρα, 20/09/2017, το επιτελείο Μαλά, εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο, «Χάθηκε ο Πρόεδρος στην «ένταση» της στιγμής».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ξεκάθαρα η θέση πως «Ενώπιον του (σ.σ του Προέδρου Αναστασιάδη), είχε έγγραφο το οποίο κατατέθηκε από τον Γ.Γ του ΟΗΕ με θέσεις κατάργησης εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ανέκαθεν ζητούμενο για την πλευρά μας και κατάφερε να αφήσει την Τουρκία να βγει αλώβητη από αυτή τη διαδικασία».
Υπενθυμίζουμε το σημείο που ανέφερε το έγγραφο του ο Γ.Γ του ΟΗΕ, έλεγε ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεων και να αντικατασταθούν από μηχανισμό εφαρμογής, παρακολούθησης και επίβλεψης.
Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, κατά πόσο η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε διαφορετικά στην τουρκική πλευρά, δηλαδή η Τουρκία θα συνέχιζε να διατηρεί επεμβατικά δικαιώματα μέσω της «παρακολούθησης και επιτήρησης» και διαφορετικά από πολιτικούς κύκλους στην Κύπρο οι οποίοι μιλούσαν για κατάργηση των εγγυήσεων.
Δείτε εδώ την δήλωση του Στέφανου Στεφάνου στις 20/09/2017
Η δήλωση του επιτελείου του Σταύρου Μαλά στις 20/09/2017:
«Χάθηκε ο Πρόεδρος στην «ένταση» της στιγμής.
‘Οποτε ο Πρόεδρος μένει εκτεθειμένος από δικές του πράξεις ,παραλείψεις και κακούς χειρισμούς, όποτε ξεμένει από επιχειρήματα, καταγγέλλουν υπόσκαψη των προσπαθειών του.
Ενώπιον του είχε έγγραφο το οποίο κατατέθηκε από τον Γ.Γ του ΟΗΕ με θέσεις κατάργησης εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ανέκαθεν ζητούμενο για την πλευρά μας και κατάφερε να αφήσει την Τουρκία να βγει αλώβητη από αυτή τη διαδικασία.
Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος απέτυχε να αξιοποιήσει το έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ.
Είναι επίσης γεγονός ότι χάθηκε στην υποτιθέμενη «ένταση» της στιγμής.
Πρέπει να μάθει ο κ. Αναστασιάδης να διαπραγματεύεται με ηρεμία σε κρίσιμες διασκέψεις για τον μέλλον του Κυπριακού λαού ιδιαίτερα όταν βρίσκεται απέναντι από τον ΓΓ του ΟΗΕ .
Για τον Κυπριακό λαό το διακύβευμα μιας τέτοιας αποτυχίας είναι το ίδιο του το μέλλον για τον κ. Αναστασιάδη προφανώς το διακύβευμα είναι η εξουσία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις