Στη Βρετανία δεν συζητείται πλέον η επανένωση της Κύπρου, ακόμα και η λέξη δεν ακούγεται, ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ στον διευθυντή της εφημερίδας Κίπρις ποστασί στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται για διάφορες επαφές.
Όπως γράφει ο Ρασίχ Ρεσιάτ στην Κίπρις ποστασί σήμερα, ο κ. Τατάρ τού ανέφερε ότι πλέον όλοι βλέπουν σήμερα τις πραγματικότητες, λέγοντας πως έμαθε ότι στο μανιφέστο των Συντηρητικών στη Βρετανία γίνεται αναφορά σε δύο χωριστά κράτη και πλέον το παιχνίδι και οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι είχε συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο και Βουλευτή του κόμματος των Συντηρητικών και πρώην Υπουργό Ευρώπης, σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, που έχει – όπως είπε – καλές σχέσεις με την τουρκική κοινότητα στη Βρετανία και του εξέφρασε τις προσδοκίες της τ/κ κοινότητας από την βρετανική κυβέρνηση μετά το Brexit και πως αναμένουν περισσότερη στήριξη. Του είπε επίσης ότι θα εργαστούν για μια λύση βασισμένη στις πραγματικότητες στην Κύπρο. «Είχαμε θετική ανταπόκριση».
Στη συνέχεια ο κ. Τατάρ είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος των Συντηρητικών και υπεύθυνο για τις διεθνείς σχέσεις, Paul Scully και αργότερα με τον επί 37 χρόνια μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, σερ David Amess.Με τους δύο, είπε, συζήτησαν το Κυπριακό και τις προοπτικές μετά το Brexit.
Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, μαζί με τους Τ/κ που μένουν στην Βρετανία, προβαίνουν σε διάφορες ενέργειας για διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και για το θέμα των απευθείας πτήσεων.
«Βλέπω ότι μετά το Brexit, η αγγλική κυβέρνηση και το κόμμα της αντιπολίτευσης θα δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον και κατανόηση προς τους Τ/κ. Εμείς εργαζόμαστε μόνο για τον λαό μας. Δεν έχουμε κανένα ντέρτι για τους Ε/κ. Συνεχίζουμε στο δρόμο μας σαν να είμαστε μια αναγνωρισμένη κυβέρνηση», είπε.
Οι Βρετανοί τους βλέπουν με συμπάθεια και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν δυσκολίες, δεν είναι όπως παλιά, δεν περνά πια ούτε η φράση ενωμένη Κύπρος και επανένωση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ. «Ο Μπόρις Τζόνσον που ήταν και στο Κραν Μοντάνα είπε ‘χειριστείτε τις απευθείας πτήσεις’. Και οι Βρετανοί λένε ότι πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης ο διαχωρισμός», υποστήριξε, επίσης.
Μελέτησε, συνέχισε, το μανιφέστο των Συντηρητικών και βρήκε ενδιαφέροντα πράγματα όπως ότι γίνεται αναφορά σε δύο κράτη στην Κύπρο.
Αναφέρεται επίσης ότι ο Ερσίν Τατάρ, 38 χρόνια αφότου αποφοίτησε, επισκέφθηκε και το πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο της πόλης, ανταλλάσσοντας τιμητικές πλακέτες.
Συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο, Ουμίτ Γιαλτσίν.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις