Με ανακοίνωση του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, κακίζει την πολιτική στάση του ΑΚΕΛ στο κυπριακό, τονίζοντας πως «επιμένει το ΑΚΕΛ να δίνει άλλοθι στην Τουρκία απαλλάσσοντάς την από τις ευθύνες της».
«Η ηγεσία του ΑΚΕΛ πολιτεύεται ανεύθυνα. Ακόμη και όταν η Τουρκία απροκάλυπτα αποκαλύπτεται μέσω της τοποθέτησης ότι στο Κρανς Μοντάνα δεν άλλαξε θέσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ούτε και εγκατέλειψε τα επεμβατικά δικαιώματα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θεωρεί πως για την κατάρρευση των συνομιλιών υπεύθυνος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», αναφέρει στην ανακοίνωση του το κυβερνών κόμμα.
Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «αυτή η ανεύθυνη πολιτική στάση την οποία ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε καταδικάσει επανειλημμένα, είναι εθνικά επιζήμια εφόσον δίνει άλλοθι στην Τουρκία, απαλλάσσοντάς την από τις ευθύνες της».
«Αν αυτό επιθυμεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ, τότε δεν δημιουργεί απορία το γιατί ακολουθούν μετ’ επιτάσεως αυτό το δρόμο» αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.
Την Τετάρτη 12/02, το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του, ανέφερε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ΔΗΣΥ θεωρούν ότι η χθεσινή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας καθώς και η συνέντευξη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν δικαιώνουν το αφήγημα και την πολιτική τους στο Κυπριακό».
« 1. Όσο αφορά στο τι έγινε στο Κρανς Μοντανά, σημασία δεν έχει τι λέει η Τουρκία κατόπιν εορτής. Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεση του της 17ης Σεπτεμβρίου 2017 καταγράφει ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις –δηλαδή και η Τουρκία- είχαν επιδείξει εποικοδομητική διάθεση για να εξευρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στο θέμα της ασφάλειας. Αν η κυβέρνηση είχε την άποψη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο της Έκθεσης; Γιατί δεν αντέδρασε έντονα στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας και στον επιμερισμό ευθυνών αποκλειστικά στις δύο κοινότητες για το ναυάγιο; Ο δε κ. Φελτμαν τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν δικαιώνει το αφήγημα Αναστασιάδη, αλλά επαναλαμβάνει στη συνέντευξη του τα όσα καταγράφονται στην Έκθεση Γκουτέρες αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας.
- Στο Κρανς Μοντανά, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Ελλάδα ακόμα και η Βρετανία είχαν στηρίξει τη θέση μας για τερματισμό των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων και μάλιστα από την πρώτη μέρα της λύσης. Γιατί λοιπόν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απορρίπτει το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης το οποίο εμφανέστατα καταργούσε τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα αφού άφηνε στις σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις μόνο συμβουλευτικό ρόλο;
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζητά να αφήσουμε τις έριδες και να συνεχίσουμε την προσπάθεια λύσης από το σημείο που έχουμε μείνει στο Κρανς Μοντανά. Αν η κυβέρνηση το εννοεί τότε πρέπει η ίδια να σταματήσει να δαιμονοποιεί την πολιτική ισότητα και να επανέλθει στη σύγκλιση για την αποτελεσματική συμμετοχή, που περιλαμβάνει τη μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όταν γίνουν αυτά, τότε η Τουρκία δεν θα μπορεί να επικαλείται το ζήτημα της πολιτικής ισότητας ως άλλοθι για συνέχιση των εγγυήσεων, όπως άλλωστε το πράττει και στη χθεσινή δήλωση. Θα γίνει κατορθωτό να κριθεί στην πράξη η Τουρκία, αν δηλαδή θα συναινέσει σε λύση αρχών στο Κυπριακό ή αν θα εκτεθεί διεθνώς, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα».
Κλείνοντας, το κόμμα της αριστεράς, έστρεψε τα πυρά του προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο επισημαίνοντας πως, «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να είναι βέβαιος ότι όταν πάψουν οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις, θα πάψουν, τουλάχιστον από πλευράς του ΑΚΕΛ, και οι «έριδες», όπως ονομάζει την κριτική μας στην πολιτική του κ. Αναστασιάδη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις