Οι εξετάσεις των τετραμήνων προκάλεσαν αντιδράσεις απο τους μαθητές. Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμάσει σχετικές προτάσεις για το θέμα αυτό.
Σχετικές προτάσεις για το θέμα της αξιολόγησης μαθητή/μαθήτριας στο πλαίσιο των τετραμήνων έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει ολοκληρώσει την εξέταση εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και απόψεων και προτάσεων της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
Αυτό ανάφερε σε σημερινές δηλώσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου λέγοντας ότι «στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων γύρω από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών/μαθητριών, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται φέτος στην Α’ Λυκείου, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) έχει ολοκληρώσει την εξέταση εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και απόψεων και προτάσεων της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης».
«Οι βασικές εισηγήσεις τόσο των εκπαιδευτικών οργανώσεων όσο και των οργανωμένων γονέων κρίνεται ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, συμβάλλουν στη βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης και μπορούν να γίνουν δεκτές από το Υπουργείο» είπε και πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα σχετικά στοιχεία και παρατηρήσεις που έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και έχουν σημειωθεί μέσα από άμεσο διάλογο που είχε ο Υπουργός με διευθύνσεις και εκπαιδευτικούς σε λύκεια, έχουν ετοιμαστεί σχετικές προτάσεις».
Ο Υπουργός είπε ότι, σε πρώτο χρόνο και όσον αφορά σε αλλαγές που μπορεί να γίνουν μέσα στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, έχουν δοθεί διευκρινιστικές οδηγίες για την αξιολόγηση στα μαθήματα της Μουσικής, Τέχνης και Φυσικής Αγωγής και την αποφυγή γραπτών εξετάσεων το β’ τετράμηνο. Κατά τα λοιπά, οι διαδικασίες για το β’ τετράμηνο του παρόντος σχολικού έτους θα πρέπει να ακολουθήσουν τους υφιστάμενους Κανονισμούς.
Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου, το ΥΠΠΑΝ ετοιμάζει πρόταση που ενσωματώνει εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί προκειμένου η διαδικασία να αναπροσαρμοστεί με στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών και της εκπαίδευσης γενικότερα. Αυτή η πρόταση θα συζητηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να ετοιμαστεί σχετική νομοθετική πρόταση, η οποία αφού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ισχύσει και να εφαρμοστεί την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021.
Κύριος στόχος, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα είναι να συγχρονιστούν καλύτερα η εξεταστική διαδικασία και η διδασκαλία στο σχολείο, να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι γραπτές δοκιμασίες και να ασκηθεί κατά το δυνατόν η διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών ως προς το υπόλοιπο της αξιολόγησης που αφορά στη συνεχή παρακολούθηση και συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα, τη λεγόμενη προφορική αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η ανάγκη μιας γενικά ομοιόμορφης και αντικειμενικής αξιολόγησης.
«Αρχή του Υπουργείου και της πολιτικής του παραμένει ότι η όποια αξιολόγηση πρωτίστως στοχεύει στη βελτίωση της παιδαγωγικής διαδικασίας, της εμπέδωσης και των μαθησιακών αποτελεσμάτων συνολικά», κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις