Με αλλαγή στους αρχικούς ομιλητές και με τους Τούρκους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι το Βαρώσι είναι έδαφος της «τδβκ», όπως αποκάλεσαν το ψευδοκράτος, πραγματοποιήθηκε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια που στοχεύει – όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ – σε έναν χειροπιαστό οδικό χάρτη για το μέλλον της περιοχής.
Μετά την αποχώρηση του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, ο πρόεδρος του οποίου ήταν στους αρχικούς ομιλητές, εκτός από τον Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας, τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, τον Τούρκο Υπουργό Δικαιοσύνης, τον «πρωθυπουργό» και τον «υπεξ» από πλευράς «κυβέρνησης» και τον «δήμαρχο» Αμμοχώστου, ως ομιλητές συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΚ Φικρί Ατάογλου και η πρώην «πρωθυπουργός» και «πρόεδρος της βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου περιηγήθηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος
Φουάτ Οκτάι και Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ στις ομιλίες τους υποστήριξαν ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτους και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, προσθέτοντας ότι η περίκλειστη πόλη είναι περιουσία βακούφικων. Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η μελέτη των αρχείων της οθωμανικής αυτοκρατορίας προς αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώνονται και θα τους ενισχύσει τα νομικά δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ δεν λένε «ότι το Βαρώσι πρέπει να μείνει κλειστό. Στην Κύπρο δεν έγινε κανένα βήμα που δεν ήταν νόμιμο. Και ούτε θα γίνει. Να μην ανησυχεί κανείς γι’ αυτό».
Δεν πρόκειται να «κάνουν άδικα κουπί στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος λέγοντας ότι αυτή η συζήτηση για το Βαρώσι είναι συνέχεια εκείνης που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό στην Άγκυρα.
Μετά από μισό αιώνα πρώτη φορά πραγματοποιείται στα κλειστά Βαρώσια μια τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου, πιστεύω από καρδιάς ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά, αυτή η παραδεισένια ακτογραμμή βρίσκεται υπό την «διοίκηση της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ο κ. Οκτάι. «Ούτε από νομικής, ούτε από πολιτικής, ούτε και από οικονομικής άποψης μπορεί να γίνει αποδεκτό να παραμείνει κλειστή. Οι διεργασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι μια απόδειξη ότι το καθεστώς των Τ/κ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το άνοιγμα δεν είναι κούφια λόγια. Είναι μια σκληρή προσπάθεια για να αρθούν οι πιέσεις και η καταπίεση που εφαρμόζεται στην Κύπρο ενάντια στους Τ/κ».
Η λύση που θα βρεθεί στο Βαρώσι, είπε, δεν θα ωφελήσει μόνο τους Τ/κ αλλά και τους Ε/κ, λέγοντας ότι κανείς δεν ωφελείται από την σημερινή κατάσταση. Όπως έχει σταματήσει ο χρόνος για τα Βαρώσια σταμάτησε και για τους Τ/κ στο Κυπριακό, πρόσθεσε ο Φουάτ Οκτάι κάνοντας λόγο σε άδικους περιορισμούς και «απομόνωση» και πως η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα παρά μόνο στόχο να μην υποχρεωθούν να ξεχαστούν τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ και το στάτους των Βαρωσίων.
«Πλέον δεν θα τραβάμε κουπί στις διαπραγματεύσεις χωρίς λόγο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Το τέλος μιας διαδικασίας χωρίς μια προσυμφωνία που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, θα είναι η μη λύση». Ο κ. Οκτάι επανέλαβε ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς για συνεργασία στο θέμα του φυσικού αερίου που έγινε πέρυσι, εξακολουθεί να ισχύει.
Ερσίν Τατάρ
---------------------
Δηλώνουμε ότι πλέον πρέπει να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλες εναλλακτικές πέραν της ομοσπονδιακής λύσης, δήλωσε στη δική του ομιλία ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι οι διεργασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων έχουν προχωρήσει σε λεπτομέρειες και είναι σημαντικό εξίσου να εξηγήσουν στην διεθνή κοινότητα τις διεργασίες αυτές.
Ευχαρίστησε την Τουρκία για την τεχνική, νομική και πολιτική στήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία για το Βαρώσι και είπε πως οι αποφάσεις που θα λάβουν, δεν θα είναι πολύ αντίθετες με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά είναι σημαντικό να μπορούν να φέρουν μια πρωτοβουλία στους Τ/κ.
«Εδώ είναι μέρος της Αμμοχώστου. Βλέπω ήδη όταν παίζουν ποδόσφαιρο, την μπάλα να έρχεται στην κλειστή πόλη. Δεν είναι άλλη περιοχή το Βαρώσι, είναι η ίδια οικιστική περιοχή». Πλέον, είπε, ήρθε η ώρα να ανοίξει το Βαρώσι.
Κουντρέτ Οζερσάι
----------------------------------
Όταν έβλεπα από το γραφείο μου την νεκρή πόλη η ψυχολογία μου ήταν καταρρακωμένη, σήμερα εδώ επικρατεί ενθουσιασμός, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι εννοώντας το γραφείο του όταν ήταν καθηγητής στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου.
Η λέξη κλειστά, θα φύγει από τα Βαρώσια, συνέχισε ο «υπεξ» λέγοντας ότι τα βήματα που θα γίνουν θα είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και «θα διαπεράσουν το στάτους κβο». Υπήρξαν πολλές διαφορετικές απόψεις μέχρι σήμερα για το πώς θα γίνει αυτό, από δω και πέρα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το πώς θα γίνει, πρόσθεσε.
Φικρί Ατάογλου
----------------------
Πλέον μπορούμε να φέρουμε στην ατζέντα το βελούδινο διαζύγιο. Ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου. Μίλησε για αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η μη αποδοχή της πολιτικής ισότητας και οι μονομερείς ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων από τους Ε/κ. Για τα Βαρώσια, ανέφερε ότι το ΔΚ ήταν πάντοτε υπέρ του ανοίγματός τους.
Σιμπέλ Σιμπέρ
----------------------
Όταν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και λύση, ανέφερε η Σιμπέλ Σιμπέρ που επίσης δεν ήταν στο αρχικό πρόγραμμα των ομιλητών. Καμία λύση δεν έρχεται εάν καθίσουμε να περιμένουμε, πρόσθεσε λέγοντας ότι το περιουσιακό είναι από τα πιο σημαντικό, ο ακρογωνιαίος λίθος.
Υποστήριξε ότι γι’ αυτό πρέπει να γίνει πιο ενεργή η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση στο περιουσιακό, που να είναι εντός του διεθνούς δικαίου, και «ένα κομμάτι αυτής είναι τα Βαρώσια».
Μετίν Φεϊζίογλου
------------------------------------
Η πρωτοβουλία για το άνοιγμα των Βαρωσίων θα είναι η λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, που διοργάνωσε και την συζήτηση αυτή. Αυτή που θα λύσουν το Κυπριακό είναι οι Τ/κ και η Τουρκία θα είναι πάντοτε στο πλευρό των Τ/κ, πρόσθεσε, και το Κυπριακό θα γίνει ζήτημα των Ε/κ που είναι κακομαθημένοι και φταίνε για την μη λύση.
Οι πρώτες ομιλίες μεταδίδονταν ζωντανά από αρκετά τ/κ ΜΜΕ και διαδικτυακά, ενώ οι συζητήσεις στις ενότητες ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Η συζήτηση πραγματοποιείται στο «σπίτι του στρατού» που είναι το ξενοδοχείο Σάντι Μπιτς. Οι διαπιστεύσεις δημοσιογράφων που έγιναν μία μέρα πριν από την εκδήλωση αφορούσαν μόνο τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις