Επανεκκινεί ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ

Επανεκκινεί ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ

Εκκινεί εκ νέου την Δευτέρα 17/02, στην Αθήνα, ο διάλογος των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας, ο διάλογος θα διεξαχθεί από κοινές επιτροπές στρατιωτικών, συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες, οι οποίες θα προβούν σε μια αποτίμηση των προγενέστερων συναντήσεων για τα ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών, θέτοντας επί τάπητος τις προοπτικές συνέχισης της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Πριν την έναρξη του νέου κύκλου συζητήσεων για τα ΜΟΕ, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας τόνισε τη σημασία τήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.

Σημειώνεται ότι οι δύο προηγούμενοι κύκλοι συνομιλιών για τα ΜΟΕ είχαν πραγματοποιηθεί στις 20-25 Μαΐου και στις 17-21 Ιουνίου 2019, στην Αθήνα και την Άγκυρα αντίστοιχα. Ωστόσο, ο διάλογος για τα ΜΟΕ είχε μέχρι πρότινος «παγώσει», εξαιτίας της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο.

Παρά το γεγονός ότι ο διάλογος για τα ΜΟΕ επανεκκινεί σήμερα, το μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας - Τρίπολης αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί σχετικά με πληροφορίες του ελληνικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες, η Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ πρόκειται να αναρτήσει, εντός των επόμενων ημερών, τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε αναβάθμιση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, καθώς ο χάρτης θαλασσίων ζωνών θα αποκτούσε χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ, ενδεχόμενο στο οποίο η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ρητά ότι αντιτίθεται, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, να ζητά από τον ΟΗΕ να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και να υπογραμμίζει τον αυθαίρετο και άκυρο χαρακτήρα της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Από ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Στήνουν το τραπέζι για την πενταμερή: Με συγκεκριμένες προτάσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη - Είδε και απήλθε η Ντι Κάρλο

Στήνουν το τραπέζι για την πενταμερή: Με συγκεκριμένες προτάσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη - Είδε και απήλθε η Ντι Κάρλο

Υπό τον φόβο ενός αδιεξόδου, αλλά και των γνωστών θέσεων που αναμένεται να επαναλάβει η τουρκική πλευρά στην πενταμερή διάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέθεσε ενώπιον της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο συγκεκριμένες ιδέες, οι οποίες πρώτο, θα υποβοηθήσουν τη διαδικασία κατά την πενταμερή διάσκεψη χωρίς να υπάρξει αδιέξοδο και δεύτερο, θα απομακρύνουν τον κίνδυνο, να μπει στο τραπέζι η θέση Τατάρ, για λύση δύο κρατών. Υποδεχόμενος την κα. Ντι Κάρλο το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως το status quo δεν μπορεί να αποτελέσει  τη λύση του κυπριακού και όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση επιδεινώνεται.

BEST OF TOTHEMAONLINE