Τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός (2019 nCoV) μεταδίδεται με τα σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος που παράγονται κατά το φτάρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή, αναφέρει, σε ανακοίνωση της η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι όποιος βήχει ή φταρνίζεται θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο του με χάρτινο μαντηλάκι το οποίο αμέσως μετά να πετά στο καλάθι απορριμμάτων και αμέσως μετά να πλένει τα χέρια του. Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι πολύ σημαντικό. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα με εκκρίσεις ή άλλη οργανική ύλη μπορεί επίσης να πλύνει κάποιος τα χέρια του και με διάλυμα οινοπνεύματος 70%», προσθέτει.
Αναφορικά για το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός αυτός, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει πως όπως και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ο νέος αυτός κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως για παράδειγμα ρινική καταρροή, πόνο στο λαιμό, βήχα και πυρετό.
Όπως σημειώνει, σε κάποια άτομα όμως μπορεί να εκδηλωθεί, με πιο σοβαρή εικόνα και να προκαλέσει πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή ώστε ο ασθενής να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.
«Πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον ιό και έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, είναι οι ηλικιωμένοι καθώς και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα όπως ο Σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια», συμπληρώνει.
Αναφέρει, παράλληλα, ότι ο χρόνος επώασης (δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση του ατόμου στον ιό μέχρι και την έναρξη των συμπτωμάτων) εκτιμάται σήμερα από δύο μέχρι 14 ημέρες.
Αναφορικά αν υπάρχουν άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει ότι γενικά, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι καθώς και οι άνθρωποι με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (πχ υπέρταση, Σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια, νόσοι του ήπατος καθώς και χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού) αναμένεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή νόσο.
Όσον αφορά αν υπάρχει ειδική θεραπεία για την νόσο από τον νέο κορωνοϊό, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό και προσθέτει ότι η θεραπεία που προσφέρεται είναι υποστηρικτική ( εφόσον υπάρξει ανάγκη γίνεται υποστήριξη της αναπνοής, χορήγηση υγρών ή και κάποιων αντιικών φαρμάκων που όμως δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωμένη δράση κατά του ιού).
Επιπρόσθετα, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει πως ο κίνδυνος να νοσήσει σήμερα κάτοικος ευρωπαϊκής χώρας από τον ιό χωρίς να μετακινηθεί από την χώρα του εκτιμάται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου νόσων (ECDC)(εκτίμηση κινδύνου 16 Φεβρουαρίου 2020)ως χαμηλός.
«Ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος που θα ταξιδέψει προς τις περιοχές της Κίνας που έχουν προσβληθεί με τον ιό εκτιμάται ως μέτριος προς ψηλός», προσθέτει.
Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, το κείμενο βασίστηκε στις πρόσφατες αντίστοιχες εκδόσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας , του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (CDC).
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις