Μετά και την συζήτηση για το θέμα του ενδεχόμενου ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ανάκυψαν πάλι τα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως διατείνεται, το άνοιγμα της πόλης θα συνοδευτεί με επιστροφή προσφύγων, με την προϋπόθεση να αναγνωρίσουν όσοι επιστρέψουν το ψευδοκράτος.
Του Γιώργου Τάττη
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ό Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου, η λύση που θέλει να δώσει η Τουρκία για τα Βαρώσια «δεν αντίκεται στη φράση που υπάρχει στο ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών που λέει δώστε το στους παλιούς του κατοίκους». Οι ενέργειες όμως της Τουρκίας, αποτελούν κατάφορη παραβίαση του ψηφίσματος, όπως δηλώνουν ρητά και τα σημεία που υπογράφηκαν.
Τι λέει το Ψήφισμα 550:
Το Ψήφισμα 550, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Aσφαλείας στις 11 Mαΐου 1984, λαμβάνοντας υπόψη τα ψηφίσματα 365(1974), 367(1975), 541(1983) και 544(1983), που υιοθετήθηκαν σε προηγούμενο χρόνο και μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και διαιωνιζόμενη κατοχή.
Όπως αναφέρεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Ψήφισμα 550 ήρθε να επικυρώσει εκ νέου το ψήφισμα 541 και λήφθηκαν υπόψη οι περαιτέρω αποσχιστικές ενέργειες στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ κατεχομένων και Τουρκίας, η μελέτη διεξαγωγής δημοψηφίσματος και εκλογών, καθώς και οι απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων.
Τα σημεία του Ψηφίσματος 550 είναι:
1. Eπαναβεβαιώνει το ψήφισμά του 541 (1983) και ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή του.
2. Kαταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.
3. Eπαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου» που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.
4. Kαλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής Δημοκρατίας.
5. Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών.
6. Θεωρεί οποιεσδήποτε απόπειρες επέμβασης στο καθεστώς ή την αναδίπλωση της Eιρηνευτικής Δυνάμεως των Hνωμένων Eθνών στην Kύπρο ως αντίθετες προς τα ψηφίσματα των Hνωμένων Eθνών.
7. Kαλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την επείγουσα εφαρμογή του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Aσφαλείας.
8. Eπαναβεβαιώνει την εντολή καλών υπηρεσιών που έδωσε στο Γενικό Γραμματέα και τον καλεί να αναλάβει νέες προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσεως του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αρχές του Xάρτη των Hνωμένων Eθνών και τις πρόνοιες για τέτοια διευθέτηση που καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα των Hνωμένων Eθνών, περιλαμβανομένων του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Aσφαλείας και του παρόντος ψηφίσματος.
9. Kαλεί όλα τα μέρη να συνεργασθούν με το Γενικό Γραμματέα στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του.
10. Aποφασίζει να εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με σκοπό τη λήψη, σε περίπτωση μη εφαρμογής του ψηφίσματος 541 (1983) και του παρόντος ψηφίσματος, επειγόντων και κατάλληλων μέτρων.
11. Kαλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Aσφαλείας ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατά την 2539 συνεδρία με 13 ψήφους υπέρ, μίαν εναντίον και μίαν αποχή (Hνωμένες Πολιτείες).
Με βάση το Ψήφισμα 550, η όποια μεταβίβαση της περιοχής πρέπει να είναι από την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και όχι από τις κατοχικές δυνάμεις. Παράλληλα, τίθεται σαφές η καταδική προς κάθε αποσχιστική ενέργεια, όπως η ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ Τουρκία και Τ/κ ηγεσίας και καταδικάζεται εκ νέου η όποια αναγνώριση της ούτω καλούμενης «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου».
Με βάση τα παραπάνω, πώς είναι δυνατόν να μην αντίκεται το άνοιγμα των Βαρωσίων με το ψήφισμα 550, κάτω υπό την μη αναγνωρισμένη διεθνώς κατοχική διοίκηση;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις