Μεγάλη συζήτηση σε σχέση με την διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και των προσφυγικών ροών, ανοίγει η άγρια δολοφονία στην Ρηγαίνης τα ξημερώματα της Κυριακής (23/02), με θύμα 24χρονο από το Πακιστάν.
Του Γιώργου Τάττη
Οι φερόμενοι ως δράστες είναι ένας ήδη συλληφθέντας, 22χρονος από την Παλαιστίνη, κι ένας 27χρονος καταζητούμενος, από την Συρία. Όπως λέχθηκε, και οι τρεις εμπλεκόμενοι στο συμβάν είναι αιτητές ασύλου.
Σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ("Πρωινό Δρομολόγιο", ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, φανέρωσε τον προβληματισμό του για το περιστατικό, καθώς, όπως ανέφερε, «η πριν από λίγες βδομάδες σύγκρουση φατριών Σύρων στην Έγκωμη και το χθεσινό φονικό στην Ρηγαίνης είναι επιβεβαίωση των ανησυχιών μας. Είναι γεγονός ότι είτε θέλουν να το δουν, κάποιοι, είτε όχι, εκκολάπτονται φατρίες και έχουμε γκετοποίηση συγκεκριμένων περιοχών».
Γι’ αυτούς τους λόγους, υποστηρίχθηκε ότι το Υπουργείο ανησυχεί και επιταχύνει τις διαδικασίες των αιτήσεων ασύλου και τις ενδεχόμενες απελάσεις, αλλά και χρειάζεται να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστού κέντρου το συντομότερο.
Ο Υπουργός συνέχισε δηλώνοντας ότι ούτε κινδυνολογούν, ούτε και κανονικοποιούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, όπως μεγάλη μερίδα του κόσμου προσάπτει στο Υπουργείο. Παρόλα αυτά θεωρείται ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και η πατρίδα πρέπει να θωρακιστεί για να μην επιτραπεί η αλλοίωση της δημογραφίας της. Συνεχίζει ο κ. Νουρής λέγοντας ότι «αυτό που βλέπουμε εμείς, είναι αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος, αλλά εμείς ως το υπεύθυνο Υπουργείο προσπαθούμε καθημερινά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ελέγξουμε την κατάσταση».
Ακολούθως, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «η λύση για απάμβλυνση του προβλήματος είναι η δημιουργία του κλειστού κέντρου φιλοξενίας, καθώς όποιος αιτηθεί, πρέπει να βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο για να ξέρουμε που βρίσκεται και να εξετάζεται τάχιστα το αίτημά του».
«Επειδή δεν έχει χώρους, αφήνονται στη Δημοκρατία και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο Νίκος Νουρής.
Στην συνέχεια, τονίστηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει λόγω έλλειψης υποδομών και έδωσε συγκεκριμένα στατιστικά για Κύπρο, κάνοντας παράλληλα σύγκριση με την Ελλάδα. Η μικρή Κύπρος, δηλώνει, έχει στο έδαφός της 17 χιλιάδες αιτητές ασύλου, άλλες 4 χιλιάδες αναμένουν απόφαση δικαστηρίου, ενώ δόθηκε σε 12 χιλιάδες άτομα διεθνής προστασία. Η Κύπρος έχει συγκριτικά μεγάλο ποσοστό αιτητών ασύλου, αφού το ποσοστό φτάνει το 3,8% του πληθυσμού της, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας.
Εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή της Λευκωσίας που διακρίνεται για το χαμηλό των ενοικίων της, γίνεται χώρος προσέλκυσης αυτών των ανθρώπων. Χρειάζεται συνέργειες και από την τοπική Αρχή, που είναι ο Δήμος Λευκωσίας, για να ελέγξουμε το θέμα των αδειοδοτήσεων των εμπορικών χρήσεων, σε κάποιες περιοχές, υπέδειξε ο κ. Υπουργός.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, για να εξασφαλιστεί η συνδρομή και η αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός είναι να κλειδωθούν κάποιες συμφωνίες για αποστολή εξεταστών ασύλου και για να γίνει πραγματικότητα η οικονομική βοήθεια που ζητήθηκε για την ανέγερση του κλειστού χώρου φιλοξενίας. Άλλο είναι ο πρόσφυγας και άλλο ο οικονομικός μετανάστης που δεν μπορεί να παραμείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία», ολοκλήρωσε.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Δεν παρέλειψε ο Νίκος Νουρής να υποδείξει την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στην αποστολή αυτών των ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές. .
Όπως σημειώθηκε, περί του 60-65% των παράνομα εισερχομένων στην Κυπριακή Δημοκρατία, εισέρχεται από τα κατεχόμενα. Ξεκαθαρίστηκε δε και η ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με την επιρροή της Τουρκίας και του μουσουλμανικού πληθυσμού που στέλνεται με σκοπιμότητες από την κατοχική δύναμη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος σκοπός και στόχος, η αλλοίωση της δημογραφίας αυτού του νησιού, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους υποδεχόμαστε σε αυτούς τους αριθμούς».
Τέλος, συζητήθηκε και ο ρόλος των διακινητών στην έξαρση αυτή των αριθμών που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και τονίστηκε το ότι πρέπει να σταλούν μηνύματα ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ο πλέον ιδανικός προορισμός.
Σημειώνεται ότι ακολούθησε παρέμβαση του Δήμαρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, ο οποίος δήλωσε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με συγκεκριμένες περιοχές. Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να λυθεί με την αύξηση του ποσού των 100 ευρώ που δίνεται στους αιτητές ασύλου για στέγαση, καθώς το μικρό ποσό λειτουργεί υπέρ μιας γκετοποίησης σε περιοχές με φτηνό ενοίκιο.
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Για τις ΜΚΟ, ο κ. Νουρής είπε ότι θα γίνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ελεγχθούν ακριβώς αυτές οι διακινήσεις χρημάτων και προς τις ΜΚΟ και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τα θέματα της μετανάστευσης γιατί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να ξέρουν αν είναι υγιείς οι προθέσεις αυτών των οργανώσεων ή αν είναι καθαρά κερδοσκοπική η ύπαρξή τους».
Αντιδράσεις Κομμάτων
Με ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την ανησυχία του για το περιστατικό, γράφοντας ότι «δυστυχώς είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι στη παλιά Λευκωσία έχει επιτραπεί από τις αρμόδιες αρχές η δημιουργία ενός γκέτο αλλοδαπών. Ευθύνη βέβαια φέρουν όσοι οδήγησαν την παλιά Λευκωσία σε κατάσταση πλήρους μαρασμού και πληθυσμιακής υποβάθμισης».
Το ΕΛΑΜ, επίσης, καλεί την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με ισχυρές αστυνομικές περιπολίες και χαράζοντας αυστηρή αποτρεπτική μεταναστευτική πολιτική.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη, τέλος, τονίζει ότι για το Κίνημα, άλλη είναι η περίπτωση ενός πρόσφυγα που αιτείται πολιτικό άσυλο, άλλη ενός παράνομου μετανάστη, και εντελώς διαφορετική υπόθεση οι μουσουλμάνοι που εσκεμμένα στέλνει η Τουρκία στην Κύπρο για να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμους επεκτατικούς της στόχους και τη δημογραφική αλλοίωση των ελεύθερων περιοχών». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι πρέπει να ελεγχτούν και τα οικονομικά πεπραγμένα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις