Εικόνα, εγκαταλελειμμένης περιοχής και ταλαιπωρημένης από τον χρόνο, έχει η εντός των τειχών πόλη της πρωτεύουσας. Το φονικό στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας επανάφερε στο προσκήνιο την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Ρεπορτάζ/Φωτογραφίες: Ανδρέας Πογιατζή
Όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, την Τρίτη (25/02) το πρωί, εγκαταλελειμμένες οικίες, ακατάλληλα υποστατικά και ετοιμόρροπα σπίτια, στεγάζουν οικονομικούς μετανάστες, αλλά και αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ακαταλληλότητα των κτηρίων, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων αυτών, αφού στην αναζήτηση τους για μια στέγη, αναγκάζονται να διαμένουν σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν.
Επιπλέον, σε συνομιλία μας με τους ντόπιους καταστηματάρχες μας ανέφεραν, πως πέραν της κακής κατάστασης των κτηρίων, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα τρωκτικά αλλά και τα έντομα στην περιοχή λόγω της μεγάλης βλάστησης αλλά και της γενικότερης εγκατάλειψης της περιοχής.
Το τοπίο μοιάζει «μετά-αποκαλυπτικό» σε πολλούς δρόμους γύρω από την Χαριλάου Τρικούππη. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε. Είναι δε χαρακτηριστική η περίπτωση του εγκαταλελλειμμένου ξενεδοχείου "Αλεξάνδρεια", στο οποίο διαμένουν παράνομα αλλοδαποί.
Καταγγελίες οι οποίες φτάνουν στο ThemaOnline αναφέρουν πως ο Δήμος Λευκωσίας, αδυνατεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, αφού ως τοπική αρχή δεν κάνει ελέγχους και δεν φροντίζει να σφραγιστούν αυτά τα κτήρια, τα οποία μπορεί να αποτελούν εστίες μολύνσεως. Κτήρια τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν σε πολλές περιπτώσεις ως παγίδες-θανάτου για συνανθρώπους μας, ενώ ορισμένες φορές γίνονται άνδρο παρανόμων (σ.σ. εδώ να σημειώσουμε ότι ο φερόμενος δράστης του φόνου την περασμένη Κυριακή 23/02, διέμενε σε εγκαταλελλειμμένη οικία).
«Μόνο η Αστυνομία με τις επιχειρήσεις της εντοπίζει κατά καιρούς αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ως εκεί. Την επόμενη μέρα πάνε πίσω σε αυτά τα κτήρια. Τα ακατάλληλα αυτά υποστατικά είναι εστίες μικροβίων και κίνδυνος-θάνατος για αυτούς που διαμένουν μέσα. Ξαναγεμίζουν με κόσμο, λες και δεν έγινε τίποτα» μας ανάφερε άτομο με καλή γνώση αυτού του ζητήματος.
Ο Δήμος Λευκωσίας σε ανακοίνωση του την Δευτέρα 24/02, σχετικά με την κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή, ανέφερε: «Η χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Μεγάλος αριθμός μεταναστών ζουν πλέον μόνιμα στις περιοχές της εντός των τειχών Λευκωσίας, κυρίως λόγω χαμηλού κόστους διαμονής (συνήθως σε ακατάλληλα υποστατικά τα οποία έχουν παραμεληθεί από τους ιδιοκτήτες τους) αλλά και λόγω του γεγονότος ότι στην περιοχή ήδη κατοικεί μεγάλος αριθμός συμπατριωτών τους.
Στην Κύπρο οι οικονομικοί μετανάστες αποκλείονται από μία αξιοπρεπή εργασία, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική δυσχέρεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο Δήμος Λευκωσίας καλείται ολοένα και συχνότερα να διαχειριστεί αυξημένα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραβατικότητας-εγκληματικότητας και παρουσίας αστέγων, χωρίς όμως να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».
Η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι αρμοδιότητα του κράτους, το οποίο, ωστόσο, διαθέτει ολοένα και λιγότερα κονδύλια στις τοπικές Αρχές για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ένταξης.
Ο Δήμος Λευκωσίας, στην ανακοίνωση του αναφέρει πως, διενεργεί αυξημένους υγειονομικούς ελέγχους σε υποστατικά για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να περιοριστεί το φαινόμενο διαβίωσης μεγάλου αριθμού ατόμων σε υποστατικά, όπως και ελέγχους σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά.
Δημιουργία συνθηκών οικονομικής προοπτικής
Στην ανακοίνωση, τονίζεται πως ο Δήμος Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ένα πολύπλευρο πρόγραμμα αναζωογόνησης του ιστορικού Κέντρου της Λευκωσίας το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία των απαραίτητων ελάχιστων υποδομών και του περιβάλλοντος που θα προσελκύσει ιδιοκτήτες και ιδιώτες επενδυτές.
Επιπλέον, ο Δήμος Λευκωσίας, έκανε κάλεσμα προς ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή (ειδικά ανενεργών κτηρίων) να προχωρήσουν σε συντήρηση και αποκατάστασή τους.
Στην ανακοίνωση του, ο Δήμος αναφέρει πως για τις πρακτικές στέγασης αυτών των ανθρώπων, «θεωρούμε, ότι επιβάλλεται άμεσα, η δια νόμου καθιέρωση βασικών προδιαγραφών για την ενοικίαση υποστατικών, τα οποία να είναι κατάλληλα για αξιοπρεπή διαβίωση και ο παράλληλος έλεγχος των οικογενειών/ατόμων που θα φιλοξενούνται σε αυτά. Καταδικάζουμε την τακτική της πρόχειρης μαζικής προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε παλιές πολυκατοικίες του Κέντρου της Λευκωσίας ως μέτρο του κράτους για την αντιμετώπιση της στέγασης των αιτούντων άσυλο».
Τέλος ο Δήμος ευελπιστεί, «ότι στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των μεταναστών που ετοιμάζεται με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ο ρόλος των Τοπικών Αρχών».
Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο "Αλεξάνδρεια". Κι όμως, σφύζει από ζωή. Διαμένουν παράνομα εκεί, άγνωστο ποιοί...
Ξύλινο ετοιμόρροπο μπαλκόνι.
Στοίβες σκουπιδιών και εστίες μολύνσεως σε πολυσύχναστη οδό της περιοχής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις