Αύξηση των αιτήσεων ασύλου κατά 13% και για πρώτη φορά από το 2015, κατέγραφε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου για το 2019, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παράνομη μετανάστευση, αλλά και στις αιτήσεις από χώρες με απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη Σένγκεν.
Επιπλέον, η EASO καταγράφει ότι περισσότερες από 714.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ΕΕ το 2019, αυξημένες κατά 13% από το 2018, όταν καταχωρήθηκαν λιγότερες από 635.000. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2015 που υπήρχαν περισσότερες αιτήσεις από το προηγούμενο έτος και συνέβη παρά τη μειωμένη παράνομη μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Εκτελεστική Διευθύντρια της EASO, Νίνα Γκρεγκόρι, δήλωσε μάλιστα πως τα σημερινά στοιχεία υπογραμμίζουν ότι "ενώ παραμένουμε πολύ πιο κάτω από την κατάσταση σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να ενισχύσουμε τις πρακτικές μας στον τομέα του ασύλου".
"Απαιτείται ένα βιώσιμο, δίκαιο και ανθεκτικό σε κρίσεις σύστημα ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να προωθήσει περαιτέρω τη διαδικασία αυτή, στις 26 Ιουνίου, η EASO θα ανακοινώσει την ετήσια έκθεσή της, η οποία θα παράσχει μια πιο λεπτομερή εικόνα της κατάστασης του συστήματος ασύλου της ΕΕ", ανακοίνωσε η Νίνα Γκρεγκόρι.
Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΑSo, οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης των αιτούντων ήταν η Συρία (περίπου 72 000), το Αφγανιστάν (60 000) και η Βενεζουέλα (45 000). Οι Αφγανοί ζήτησαν άσυλο σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από ότι πριν από ένα χρόνο, όπως και οι Βενεζουελάνοι, οι οποίοι κατέθεσαν περισσότερες από δύο φορές περισσότερες αιτήσεις (περίπου 22.000 αιτήσεις το 2018).
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που υποβάλλονται από αιτούντες οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης κατά την είσοδό τους στον χώρο Σένγκεν, γεγονός που εξηγεί γιατί έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις για διεθνή προστασία, αλλά έχουν μειωθεί οι ανιχνεύσεις παράνομης εισόδου στα εξωτερικά σύνορα. Αυτοί οι αιτούντες χωρίς θεώρηση προέρχονταν κυρίως από τη Λατινική Αμερική και συμπεριλάμβαναν υπηκόους της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας.
Την ίδια ώρα , το ποσοστό αναγνώρισης (θετικές αποφάσεις για απόδοση ασύλου) εντός της ΕΕ + το 2019 ανερχόταν στο 33%, πράγμα που σημαίνει ότι μία στις τρεις αποφάσεις χορήγησε μορφές προστασίας που διέπονται από την ΕΕ. Οι υπήκοοι της Συρίας (85%), της Υεμένης (82%) και της Ερυθραίας (81%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά αναγνώρισης, ενώ ο αριθμός των θετικών αποφάσεων για τους υπηκόους χωρίς θεώρηση ήταν γενικά εξαιρετικά χαμηλός.
Η EASO καταγράφει ότι στα τέλη Νοεμβρίου του 2019, υπήρχαν περισσότερες από 900.000 υποθέσεις εν αναμονή τελικής απόφασης στην ΕΕ +. Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις βρισκόταν σε πρωτοβάθμιες αρχές ασύλου (σε αντίθεση με τις δικαστικές αρχές). Στο τέλος του έτους, περισσότερες από 540.000 αιτήσεις αναμένουν απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις