Σε ομιλία του από το αεροδρόμιο Άγκυρας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: “Τι τους έλεγα πριν μήνες; Αν δεν μοιραστείτε το βάρος (των προσφύγων) με μας θα ανοίξουμε τις πόρτες. Αλλά αυτοί νόμισαν ότι κάνουμε πλάκα. Τώρα μόλις άνοιξαν οι πόρτες άρχισαν να έρχονται τα τηλεφωνήματα το ένα μετά το άλλο. Τώρα λένε ‘κλείστε τις πόρτες’. Αυτή η δουλειά τελείωσε. Τώρα η δύση θα δώσει λογαριασμό”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “όσο πετάνε δακρυγόνα τους πρόσφυγες και όσο πετάνε πραγματικές βόμβες προσπαθώντας να τους εκφοβίσουν θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν λογαριασμό στη διεθνή κοινότητα”.
Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε καλέσει τις ελληνικές αρχές “να ενεργούν σύμφωνα με τα θεμελιώδη νομικά κείμενα και κυρίως με ανθρωπισμό”.
«Αντίθετα με την Ελλάδα, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση που να περιλαμβάνει δακρυγόνα ή απάνθρωπη κακομεταχείριση εκείνων που αιτούνται άσυλο στα σύνορα της Αδριανούπολης. Από την αρχή της συριακής κρίσης έχουμε καλωσορίσει τους αιτούντες άσυλο με ανοιχτές αγκάλες και έχουμε πραγματοποιήσει ένα διεθνώς άνευ προηγουμένου έργο στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Στη χώρα μας συνελήφθησαν 455.000 παράτυποι μετανάστες και 104.000 απελάθηκαν μόνο το 2019. Καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας έχει ενεργήσει βάσει όλων των συμφωνιών και συνθηκών και έχει διεξαχθεί μία εξαιρετική προσπάθεια για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης», υποστήριξε.
Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει τις αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους που περιμένουν στα σύνορά της σύμφωνα με τους δικούς της νόμους περί μετανάστευσης και να προσφέρει προστασία σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη. “Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις των θεμελιωδών νομικών κειμένων συμπεριλαμβανομένων αυτών της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθόλη αυτή την διαδικασία και το σημαντικότερο να ενεργεί σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αξίες», ανέφερε.
Στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρει ότι “πολλές ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται να πιστεύουν ότι για όσο οι πρόσφυγες δεν έρχονται στις πόλεις τους, είναι πρόβλημα κάποιου άλλου. Αλλά αυτή η αδιαφορία δεν επιλύει την κρίση. Θα συνεχίσουμε να βάζουμε τα δυνατά μας, αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε”.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις