Περισσότερα από 6,7 εκατομμύρια άτομα κατείχαν διευθυντική θέση στην ΕΕ27 το 2018 και συγκεκριμένα 4,3 εκατομμύρια άνδρες (63% όλων των διευθυντικών στελεχών) και 2,5 εκατομμύρια γυναίκες (37%), σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Επιπλέον, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου εισηγμένων εταιρειών στην ΕΕ (28%) και λιγότερο από το ένα πέμπτο των ανώτερων στελεχών (18%).
Ειδικότερα, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε διευθυντικά επαγγέλματα κατά θέση στην Κύπρο ήταν το εξής: 19% διευθυντικά στελέχη, 9% μέλη διοικητικού συμβουλίου, 18% ανώτερα στελέχη. Στην Ελλάδα τα ποσοστά ήταν 32% ως διευθυντικά στελέχη, 10% ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου και 18% ως ανώτερα στελέχη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών μεταξύ των διευθυντικών θέσεων καταγράφεται στη Λετονία, το μόνο κράτος μέλος όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία (53%) σε αυτό το επάγγελμα. Ακολουθεί η Βουλγαρία (49%), η Πολωνία (48%), η Εσθονία (46%), η Σλοβενία (44%), η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία (από 42%), η Ιρλανδία (41%) και η Πορτογαλία (40%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο στην Κύπρο (19%), ακολουθούμενες από το Λουξεμβούργο (23%), τη Δανία (27%), την Ιταλία (28%), τις Κάτω Χώρες (29%), την Τσεχία και τη Γερμανία (από 31%), καθώς και την Ελλάδα, την Κροατία, τη Μάλτα και την Αυστρία (από 32%). Σε επίπεδο ΕΕ, μόλις το ένα τρίτο (37%) των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες. Το μερίδιο αυτό αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2012 (36%).
Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών μελών διοικητικού συμβουλίου στις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες καταγράφεται στη Γαλλία (45%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (38%), το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία (από 36%), καθώς και τις Κάτω Χώρες και τη Φινλανδία (από 34%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα πέμπτο των μελών διοικητικού συμβουλίου στην Εσθονία και την Κύπρο (από 9%), την Ελλάδα και τη Μάλτα (από 10%), τη Λιθουανία (12%), το Λουξεμβούργο (13%), καθώς και την Τσεχία (18%) και τη Βουλγαρία (19%). Σε επίπεδο ΕΕ, πάνω από το ένα τέταρτο (28%) των μελών διοικητικού συμβουλίου είναι γυναίκες. Από το 2012, το μερίδιο αυτό έχει αυξηθεί κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες από 15%.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ανώτερων στελεχών των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στη Ρουμανία (34%), Εσθονία (33%), Λιθουανία (30%) και Λετονία (29%) και περίπου το ένα τέταρτο στη Βουλγαρία και τη Σλοβενία (από 27%) καθώς και στη Σουηδία (24%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών ανώτερων στελεχών καταγράφεται στο Λουξεμβούργο (6%) και στην Αυστρία (8%), την Τσεχία (11%), Κροατία και Ιταλία (από 12%), το Βέλγιο και τη Σλοβακία (από 13%), τη Γερμανία και την Πολωνία (από 14%), καθώς και στην Ολλανδία και την Πορτογαλία (από 15%). Σε επίπεδο ΕΕ, λιγότερο από το ένα πέμπτο (18%) ανώτερων στελεχών είναι γυναίκες. αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2012 (10%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις