Τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού εθελούσιας επιστροφής 5.000 μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στις χώρες καταγωγής τους, ανακοίνωσαν ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο αξιωματούχων, ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα λειτουργήσει με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα είναι προσωρινός. Συγκεκριμένα, θα δοθεί δυνατότητα για ένα μήνα στους μετανάστες που βρίσκονται στις νησιωτικές δομές και οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 να υποβάλουν αίτημα εθελούσιας επιστροφής, λαμβάνοντας βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε, οι επιστροφές θα γίνονται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Frontex. Παράλληλα, Μηταράκης και Γιόχανσον σημείωσαν ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, το επόμενο διάστημα, στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – διαδικασία στην οποία έχουν ήδη εισέλθει επτά κράτη-μέλη, τα οποία αναμένεται να υποδεχθούν 1.600 ασυνόδευτα παιδιά.
«Ζητήσαμε και ζητάμε τη στήριξη της Ευρώπης για τη διαχείριση της κρίσης και των επιπτώσεών της», επισήμανε, στις δηλώσεις του, ο ‘Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστηρίζοντας ότι αυτή η στήριξη θα πρέπει να αντανακλάται και στον νέο κανονισμό της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο οποίος θα πρέπει «να ανταποκρίνεται στην αρχή της αναλογικής κατανομής της ευθύνης των προσφυγικών ροών», όπως είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσο η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου παραβιάζει διεθνείς συνθήκες, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια εθνική επείγουσα κατάσταση και πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα κινείται με «πλήρη σεβασμό των διεθνών και εθνικών νόμων».
Από την πλευρά της, η κ. Γιόχανσον επανέλαβε την αλληλεγγύη της Επιτροπής προς την Ελλάδα, η οποία, όπως σημείωσε η ίδια, συμβαδίζει «με τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της ΕΕ». Υπογράμμισε επίσης ότι «συζητήσαμε τη σημασία να τηρούνται οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και να δίνεται πρόσβαση στο άσυλο σε όλους τους ανθρώπους που το θέλουν, πριν επιστραφούν».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις