Τον θάνατο ακόμα δέκα ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η διοίκηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS στην Αγγλία.
Και τα δέκα νεότερα θύματα ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών και είχαν προβλήματα υγείας.
Συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τα θύματα ανέρχονται πλέον σε 21. Τα 20 εξ αυτών καταγράφονται στην Αγγλία και ένα στη Σκωτία.
Ο συνολικός επίσημος απολογισμός των θετικών κρουσμάτων παραμένει για την ώρα στα 798, αν και οι αρχές στην Ουαλία επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμα 22 θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων εκεί στα 60.
Η ανακοίνωση των νεότερων θανάτων έρχεται ενώ συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος για την επάρκεια των μέτρων που έχει λάβει η βρετανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, αμφισβητείται η ορθότητα της απόφασης να εφαρμόζονται σταδιακά και αργά τα όποια περιοριστικά μέτρα. Σκοπός του μέτρου, όπως επανέλαβε το Σάββατο ο ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι, είναι να περιοριστούν οι θάνατοι από τον ιό μέσω του ελέγχου της κορύφωσης της επιδημίας.
Επιστήμονες στη Βρετανία, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχουν διαφωνήσει ανοιχτά ή έχουν αφήσει αιχμές κατά της στρατηγικής για την οικοδόμηση της λεγόμενης «αγελαίας ανοσίας» που ακολουθείται από την κυβέρνηση. Η στρατηγική αυτή προβλέπει ότι ο ιός θα προσβάλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, τουλάχιστον το 60%, αλλά με ελεγχόμενο ρυθμό, έτσι ώστε να αναπτυχθεί σταδιακά ανοσία σε τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που θα περιορίσει τελικά τη μετάδοση του ιού στις ευπαθείς ομάδες κατά τρόπο διαχειρίσιμο από τις ασφυκτιούσες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Ο καθηγητής Γουίτι επανέλαβε ότι στην παρούσα φάση αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να μένουν στο σπίτι για επτά ήμερες όσοι έχουν καινούριο επίμονο βήχα ή πυρετό.
Πάντως αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προωθηθεί νομοθεσία για την απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων, πιθανότατα άνω των 500 ατόμων.
Την ίδια ώρα, η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων στη Βρετανία ζητά από την κυβέρνηση περισσότερες εξηγήσεις για το επιδημιολογικό μοντέλο που ακολουθείται και το οποίο κρίνει ότι τουλάχιστον για την ώρα δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία.
Εν τω μεταξύ, αεροσκάφη της βρετανικής Jet2 που είχαν προορισμό την Ισπανία επέστρεψαν το Σάββατο στα αεροδρόμια από τα οποία είχαν αναχωρήσει λόγω της απαγόρευσης πτήσεων προς την ιβηρική χώρα, η οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις